Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

“Καυτή” εβδομάδα για τα ελληνοτουρκικά – Απομακρύνεται το ενδεχόμενο κυρώσεων προς την Άγκυρα

“Καυτή” εβδομάδα για τα ελληνοτουρκικά – Απομακρύνεται το ενδεχόμενο κυρώσεων προς την Άγκυρα

Ξεκαθαρίζει το τοπίο για την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία. Στην Ελλάδα αναμένεται ο Μάικ Πομπέο. Σύνοδος Κορυφής και διερευνητικές επαφής στο “μενού” της εβδομάδας.

Εβδομάδα εξελίξεων στα ελληνοτουρκικά είναι αυτή που ξεκινά σήμερα, με ορόσημο ασφαλώς τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες την Πέμπτη και Παρασκευή.

Σήμερα πάντως αναμένεται να ξεκαθαριστεί το τοπίο σε ό,τι αφορά την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας, με όλες τις ενδείξεις να συγκλίνουν στη έναρξη των σχετικών συζητήσεων σε επίπεδο τεχνικών (σ.σ.: διπλωματικών) κλιμακίων την επόμενη εβδομάδα.

Η επικοινωνία μεταξύ των δύο πλευρών

Τις σχετικές συζητήσεις έχουν ολοκληρώσει η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Ελένη Σουρανή και ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν. Οι δυο τους, άλλωστε, αποτελούν τα πρόσωπα που βρίσκονται διαρκώς σε επαφή στην περίφημη «κόκκινη γραμμή» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και αυτό το δίαυλο επικοινωνίας εννοούσε πως παραμένει ανοιχτός σύμφωνα με όσα είπε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Θεσσαλονίκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

click4more: Κορονοϊός: Καλή εβδομάδα με… νέα μέτρα! Τι τίθεται σε εφαρμογή από σήμερα στην Αττική

Η κυρία Σουρανή και ο κ. Καλίν συμμετείχαν, επίσης, στην τριμερή του Βερολίνου και προετοίμασαν την τελευταία έως σήμερα επικοινωνία Μητσοτάκη-Έρντογαν τον Ιούνιο. Κατά πληροφορίες, οι συζητήσεις των τελευταίων ημερών και οι διευθετήσεις για την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών γίνονται υπό την ενθάρρυνση της Γερμανίας και συγκεκριμένα του συμβούλου εξωτερικής πολιτικής της Καγκελαρίου, Γιαν Χέκερ.

Το αντικείμενο των διερευνητικών επαφών

Οι διερευνητικές επαφές αφορούν την επίλυση της διαφοράς για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, αν κι επί της ουσίας δεν αποτελούν επίσημες διαπραγματεύσεις. Εκπρόσωπος της ελληνικής πλευράς είναι ο Παύλος Αποστολίδης, πρέσβης επί τιμή.

Ο προηγούμενος γύρος των διερευνητικών επαφών διακόπηκε το 2016, με ευθύνη της τουρκικής πλευράς και χωρίς να υπάρξει κάποια συμφωνία.

Στην Ελλάδα ο Πομπέο

Σημειώνεται ότι εκτός από τη Σύνοδο Κορυφής θα έχει προηγηθεί της επανέναρξης των διερευνητικών επαφών και η επίσκεψη του Μάικ Πομπέο στην Ελλάδα, όπως έγραψε χθες το newsit.gr.

Η άφιξη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών αναμένεται να οριστικοποιηθεί τις επόμενες ημέρες από την Ουάσιγκτον και το State Department και σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες δεν πρόκειται να συνδυαστεί σ’ αυτή τη φάση με επίσκεψή του και στην Τουρκία. Γεγονός που ερμηνεύεται θετικά από την ελληνική πλευρά, όπως και ο συμβολισμός της επίσκεψής Πομπέο στη στρατιωτική βάση της Σούδας.

Απομακρύνεται το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων

Σε ό,τι αφορά τη Σύνοδο Κορυφής, η προοπτική της επανέναρξης των διερευνητικών επαφών και οι συνθήκες αποκλιμάκωσης που δημιούργησε η αποχώρηση του Oruc Reis από την ελληνική υφαλοκρηπίδα δείχνει να απομακρύνει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων, μολονότι, βέβαια η Κύπρος εμμένει στη σκληρή γραμμή, επικαλούμενη την τετελεσμένη παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων με τις έρευνες από την Τουρκία στην ΑΟΖ της.

Η θέση της Αθήνας ορίζει πως οι κυρώσεις θα πρέπει να οριστικοποιηθούν στη Σύνοδο και ν’ αποτυπωθούν στο χαρτί, ούτως ώστε ν’ απειλείται η εφαρμογή τους αυτομάτως εάν κι εφόσον η Τουρκία επαναλάβει τις προκλήσεις της και την παραβατική συμπεριφορά της. Το ζήτημα αναμένεται να συζητηθεί και στο σημερινό Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στο οποίο συμμετέχει ο Νίκος Δένδιας.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις