Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Νέα σύσκεψη στο Μαξίμου με τραπεζίτες για τα “κόκκινα δάνεια”

Νέα σύσκεψη στο Μαξίμου με τραπεζίτες για τα “κόκκινα δάνεια”
Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Εντός της ημέρας η νέα σύσκεψη κυβέρνησης – τραπεζιτών για τα “κόκκινα δάνεια”.
Επιστρέφουν στο Μαξίμου οι τραπεζίτες για να βρεθεί η χρυσή τομή και ο νόμος που θα αντικαταστήσει τον Νόμο Κατσέλη που λήγει στις 28 Φεβρουαρίου.
Ενστάσεις και από την τρόικα.

Συναγερμό στην κυβέρνηση προκάλεσαν οι ενστάσεις από την τρόικα και τους τραπεζίτες επί του σχεδίου για τα “κόκκινα δάνεια” που θα αντικαταστήσει το νόμο Κατσέλη. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, καθώς εκφράστηκαν διαφωνίες από πλευράς τρόικας και τραπεζιτών για τις ρυθμίσεις που προτείνει η κυβέρνηση για τα “κόκκινα” στεγαστικά δάνεια και διαφάνηκε μικρή εμπλοκή, η κυβέρνηση αποφάσισε να ξανακαλέσει στο Μαξίμου τους εκπροσώπους των τραπεζών.

Η νέα σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών, θα γίνει το μεσημέρι της Πέμπτης (21.02.2019). Υπενθυμίζεται ότι ο χρόνος πιέζει, αφού στις 28 Φεβρουαρίου λήγει η παράταση που έχει δοθεί στο Νόμο Κατσέλη. Η κυβέρνηση θέλει να φέρει το νέο σχέδιο για τα “κόκκινα δάνεια” και την προστασία της α’ κατοικίας την επόμενη εβδομάδα.

Το σενάριο της νέας παράτασης του νόμου Κατσέλη αποκλείεται. Δεν το δέχεται η τρόικα, δεν το θέλουν ούτε οι τράπεζες. Η δε κυβέρνηση δεν θέλει να συγκρουστεί με καμία από τις δυο πλευρές.

Οι αντιρρήσεις που εξέφρασε η τρόικα στο σχέδιο της κυβέρνησης για τα “κόκκινα” στεγαστικά δάνεια θεωρούνται εν πολλοίς ήταν αναμενόμενες, καθώς οι θέσεις της ήταν γνωστές. Από την άλλη, τραπεζίτες με την σειρά τους ζητούν περισσότερες εξασφαλίσεις για να μην δημιουργηθεί νέα γενιά κακοπληρωτών και να μην εκμεταλλευθούν τις καταστάσεις οι “μπαταχτσήδες“, αυτοί που μπορούν αλλά δεν θέλουν να πληρώσουν.

Οι δυο διαφωνίες

Οι Βρυξέλλες εκφράζουν αντιρρήσεις σε δυο σημεία. Το πρώτο έχει να κάνει με το γεγονός πως στη ρύθμιση, θέλει η κυβέρνηση, θα ενταχθούν και επαγγελματίες. Οι δανειστές δεν το θέλουν αλλά αν τελικά δώσουν το “πράσινο φως” θα ζητήσουν πιο αυστηρά κριτήρια. Θεωρούν ότι οι επαγγελματίες, σε αντίθεση με τους μισθωτούς, έχουν την άνεση να δηλώνουν πολύ χαμηλά εισοδήματα φοροδιαφεύγοντας και έτσι η ρύθμιση που έρχεται ουσιαστικά τους επιβραβεύει.

Η δεύτερη ένσταση έχει να κάνει με το όριο των 250.000 ευρώ ως αντικειμενική αξία. Το θεωρούν υπερβολικό και ζητούν να χαμηλώσει αισθητά. Υπενθυμίζεται ότι η αρχική πρόταση της τρόικα ήταν το ποσό αυτό να είναι στις 70.000 ευρώ.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΕΝΗ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ – ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΠΑΔΗΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις