Πολιτική

Ο Αλέξης Πατέλης παρουσιάζει το νέο βιβλίο του: Η αναφορά στα ψώνια του Αλέξη Τσίπρα στην Ελβετία αλλά και στον Πίνατ

Ο πρώην προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού αφηγείται το παρασκήνιο και τις αποφάσεις που οδήγησαν στη «μεγάλη επιστροφή» της Ελλάδας στη διεθνή αξιοπιστία

Κυκλοφορεί σήμερα (06.10.2025) το «Η Μεγάλη Επιστροφή: Ο δρόμος για την αξιοπιστία της Ελλάδας», το νέο βιβλίο του Αλέξη Πατέλη που έχει σκοπό να κάνει μία πολιτική – οικονομική αφήγηση για την μαύρη περίοδο των capital controls και όχι μόνο.

Ο προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού από 2019 έως 2024, Αλέξης Πατελής, μέσα από τις σελίδες που βιβλίου, αφηγείται το παρασκήνιο και τις αποφάσεις που οδήγησαν στη «μεγάλη επιστροφή» της Ελλάδας στη διεθνή αξιοπιστία.

Η παρουσίαση θα γίνει παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Αμφιθέατρο «Ίδρυμα Ωνάση» της Εθνικής Πινακοθήκης – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου (Βασ. Κωνσταντίνου 50, Αθήνα), με ομιλητές τον Γιάννη Στουρνάρα, τη Μαριαλένα Αθανασοπούλου και τη Ρέα Βιτάλη. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Μάκης Προβατάς, ενώ θα μιλήσει και ο ίδιος ο Αλέξης Πατέλης.

Από το βιβλίο θα μπορέσουμε να μάθουμε όλες τις οικονομικές εξελίξεις και τις αποφάσεις που πάρθηκαν τη συγκεκριμένη περίοδο. Στην αρχή του αναφέρεται το πώς φτάσαμε από τα capital controls –που υπήρχαν ακόμα το 2019– στη στιγμή που η χώρα μας αναγνωριζόταν διεθνώς για την οικονομική της ανάκαμψη, αλλά και τη σταθερότητά της.

«Πάμε να περπατήσουμε μαζί αυτό τον δρόμο. Με τις επιτυχίες, τις δυσκολίες, τα απρόβλεπτα και τις ατυχίες – και με μια ματιά πίσω από την κουρτίνα. Η δική μου ανάμειξη ξεκινάει με ένα email το 2017. Ένα email που αρχικά σχεδόν αγνόησα ως spam», περιγράφει στις πρώτες σελίδες ο Αλέξης Πατέλης, δίνοντας πάσα για να ξεκινήσει η αφήγηση.

Μία γρήγορα «ματιά» στο βιβλίο

Μεταξύ των άλλων που περιγράφονται αναλυτικά μέσα στο βιβλίο, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η εικόνα που είχε έως τότε η Ελλάδα στην διεθνή κοινότητα. Πάντα σύμφωνα με τον Αλέξη Πατέλη.

Ο πρώην προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού περιέγραψε πως το 2020 στο Νταβός, η υπεύθυνη του World Economic Forum ζήτησε συγγνώμη από το επιτελείο καθώς δεν του δόθηκε η δέουσα προσοχή. Ο λόγος, σύμφωνα με την ίδια, ήταν ότι στην επίσκεψη του προηγούμενου Έλληνα πρωθυπουργού δεν ήθελε να κλείσει συναντήσεις και προτίμησε να κάνει ψώνια και βόλτες στην περιοχή.

«”Υποσχόμαστε ότι από του χρόνου, η ελληνική αποστολή θα λαμβάνει τη δέουσα προσοχή και θα ανταποκριθούμε στον επαγγελματισμό σας”. Ένιωσα ντροπή. Για άλλη μια φορά είχαμε να υπερβούμε προκαταλήψεις που είχαν δημιουργηθεί για τη χώρα μας».

Στο βιβλίο δεν θα μπορούσε να λείπει και η αναφορά για τον Πίνατ, τον πρώτο πρωθυπουργικό σκύλο ο οποίος παραλίγο να προκαλέσει «διπλωματικό επεισόδιο» με τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας και είχε και μία «επική» συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Ο Πίνατ μάς καλωσόριζε κουνώντας την ουρά του με το παιχνίδι του στο στόμα. Κάθε επίσημος επισκέπτης στο Μαξίμου ήθελε να φωτογραφηθεί δίπλα του. Υπήρχαν και τα απρόβλεπτα. Το γάβγισμά του κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας παραλίγο να προκαλέσει διπλωματικό επεισόδιο», ανέφερε για την επίσκεψη με τον Σλοβάκο πρωθυπουργό.

Όσον αφορά για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν:

«Μία συνεργάτιδα του πρωθυπουργού τού έδωσε μια λιχουδιά, προφανώς για να τον κρατήσει ήσυχο. Τότε ο Ερντογάν γύρισε και, αστειευόμενος, ρώτησε τον πρωθυπουργό: “Είστε σίγουροι ότι τον έχετε ταΐσει;”».

Στις σελίδες, περιγράφεται επίσης η προτίμηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στo espresso αλλά και η στιγμή που έγινε πρόταση από την Mircrosoft η Ελλάδα να γίνει ένα data center.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Ο γιος του Ευάγγελου Αποστολάκη ανάμεσα στους 27 Έλληνες που συνελήφθησαν από το Ισραήλ: «Ο αλήτης υπουργός Ασφαλείας τους έκανε bullying»
Υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση, αλλά και οι κυβερνήσεις γενικότερα, θα έπρεπε να στηρίζουν και να αναδεικνύουν τέτοιες πρωτοβουλίες
Ο Ευάγγελος Αποστολάκης
Αναβρασμός στο ΠΑΣΟΚ μετά την παραίτηση Τσίπρα: Ο Νίκος Ανδρουλάκης έτοιμος να υποδεχτεί στελέχη που δεν θα ενταχθούν στο νέο κόμμα
Οι πληροφορίες λένε ωστόσο ότι ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ σκέπτεται να περάσει στην αντεπίθεση προσκαλώντας τα στελέχη που δεν θα συνταχθούν με τον Αλέξη Τσίπρα να ενταχθούν στο ΠΑΣΟΚ
Ο Νίκος Ανδρουλάκης 10
Ο Αλέξης Τσίπρας «ανακατεύει την τράπουλα»: Η δυσαρέσκεια Φάμελλου, το νέο κόμμα και οι βουλευτές που θα τον ακολουθήσουν
O Αλέξης Τσίπρας ενδέχεται να προχωρήσει στη δημιουργία ενός εκλογικού συνδυασμού και όχι αυτομάτως σε ένα κόμμα - Εκτός του νέου φορέα αναμένεται να μείνουν ο Ν. Παππάς και ο Π. Πολάκης αλλά και η Ρ. Δούρου
Ο Αλέξης Τσίπρας 69
Πυρά Ανδρουλάκη κατά Τσίπρα ότι σκηνοθέτησε τη διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ - «Το 41% που πήρε η ΝΔ οφείλεται στον τρόπο που έκανε αντιπολίτευση»
«Δρώντας με διάφορους τρόπους στο παρασκήνιο, ο κύριος Τσίπρας φιλοδοξεί να επανέλθει ξανά στο προσκήνιο», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης 7