Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Ο Σον Πεν στη Μπερλινάλε με ντοκιμαντέρ για τον Βολοντιμίρ Ζελένσκι

Ο Σον Πεν στη Μπερλινάλε με ντοκιμαντέρ για τον Βολοντιμίρ Ζελένσκι

Στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου θα συμμετέχει ο Σον Πεν με την ταινία για τον Βολοντιμίρ Ζελένσκι που γυρίστηκε όταν ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Πρόκειται για το ντοκιμαντέρ «Superpower».

Το ντοκιμαντέρ του Σον Πεν, που σκηνοθέτησε μαζί με τον Άαρον Κάουφμαν, αποτυπώνει τον αγώνα μεταξύ του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, του ηθοποιού που έγινε πρόεδρος της Ουκρανίας, και του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, καθώς η Ρωσία αναπτύσσει μια πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία.

Μαζί με τον Σον Πεν, ο Τζέσι Άιζενμπεργκ (Jesse Eisenberg), ο Καναδός ηθοποιός-σκηνοθέτης Ματ Τζόνσον (Matt Johnson), ο Νοτιοκορεάτης συγγραφέας Χονγκ Σανγκσού (Hong Sangsoo) και η Κορεατοκαναδή σκηνοθέτις Σελίν Σονγκ (Celine Song) οδεύουν προς το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Μπερλινάλε Κάρλο Σατριάν (Carlo Chatrian) και η εκτελεστική διευθύντρια Μαριέτε Ρίσενμπεκ (Mariëtte Rissenbeck) παρουσίασαν τη Δευτέρα, τις σημαντικότερες συμμετοχές στο διαγωνισμό. Ανάμεσά του βρισκόταν και η ταινία του Σον Πεν.

«Ο Πεν βρισκόταν στο Κίεβο και γύριζε μια ταινία με τον Ζελένσκι όταν ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία», είπε ο Σατριάν σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο. «Η πραγματικότητα έκανε την ταινία να αλλάξει σε κάτι λιγότερο άνετο και πιο ουσιαστικό», πρόσθεσε. «Είμαστε πολύ ευγνώμονες στον Σον Πεν και σε όλη την ομάδα που επέλεξαν τη Μπερλινάλε για να προβάλουν αυτήν την ταινία».

Ο δύο διευθυντές του φεστιβάλ αποκάλυψαν ότι τα χρώματα της φετινής Μπερλινάλε θα είναι το μπλε και το κίτρινο – τα χρώματα της ουκρανικής σημαίας.

Ο Τζέσι Άιζενμπεργκ θα πρωταγωνιστήσει στην ταινία του Νοτιοαφρικανού σκηνοθέτη Τζον Τρένγκοβ, ο οποίος κάνει το ντεμπούτο του στο διαγωνιστικό μέρος του φεστιβάλ με την ταινία «Manodrome».

Η βιογραφική ταινία του Ματ Τζόνσον «BlackBerry», αναφέρεται στην άνοδο και την πτώση της καναδικής εταιρείας smartphone, ενώ ο Χονγκ Σανγκσού επιστρέφει στο φεστιβάλ με την τελευταία του δουλειά «In Water».

Το «Past Lives» της Σελίν Σονγκ, που έκανε πρεμιέρα με θετικές κριτικές στο Sundance, θα κυκλοφορήσει διεθνώς ύστερα από διαγωνιστικό μέρος της Μπερλινάλε.

Συνολικά, 18 ταινίες διαγωνίζονται για τη Χρυσή Άρκτο, έξι από τις οποίες είναι σκηνοθετημένες από γυναίκες. Έντεκα από τους σκηνοθέτες έχουν βρεθεί στο παρελθόν στη Μπερλινάλε, οκτώ από τους οποίους διαγωνίζονται. Τρεις από τις συμμετοχές στο διαγωνισμό είναι από πρωτοεμφανιζόμενους σκηνοθέτες.

Οι δεκαπέντε από τις 18 ταινίες κάνουν παγκόσμια πρεμιέρα.

Η Κρίστεν Στιούαρτ θα προεδρεύει της κριτικής επιτροπής και ο Στίβεν Σπίλμπεργκ θα λάβει την τιμητική Χρυσή Άρκτο για το έως τώρα έργο του.

Media Τελευταίες ειδήσεις