Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Βέλγιο: Ο δράστης που σκότωσε με μαχαίρι αστυνομικό ήταν ύποπτος για τρομοκρατία

Βέλγιο: Ο δράστης που σκότωσε με μαχαίρι αστυνομικό ήταν ύποπτος για τρομοκρατία

Πρώην κρατούμενος για πράξεις του κοινού ποινικού δικαίου, ο οποίος είχε καταχωρισθεί στα αρχεία του βελγικού οργάνου ανάλυσης της τρομοκρατικής απειλής Ocam ήταν ο άνδρας που σκότωσε με μαχαίρι αστυνομικό στις Βρυξέλλες ανακοίνωσε σήμερα η ομοσπονδιακή εισαγγελία.

Ο ύποπτος, ο οποίος κατονομάστηκε ως “Γιασίν Μ., γεννηθείς το 1990 στις Βρυξέλλες, βελγικής υπηκοότητας”, φώναξε “Αλάχ Ακμπάρ” την ώρα που επιτέθηκε με μαχαίρι σε δύο αστυνομικούς που βρισκόντουσαν μέσα σε περιπολικό που είχε σταματήσει σε κόκκινο φανάρι, διευκρίνισε η ομοσπονδιακή εισαγγελία.

Ο ένας από τους δύο αστυνομικούς, ο 29χρονος Τόμας Μ. τον οποίο τραυμάτισε “στο ύψος του λαιμού” δεν επέζησε, ενώ ο άλλος, ο οποίος τραυματίστηκε στο δεξί χέρι, “χειρουργήθηκε τη νύχτα” και “δείχνει να βρίσκεται εκτός κινδύνου”, υπογράμμισε η εισαγγελία.

Ανακριτής επιφορτίστηκε με τη διεξαγωγή έρευνας για “δολοφονία και απόπειρα δολοφονίας που διαπράχθηκε σε τρομοκρατικό πλαίσιο”.

Ο δράστης της επίθεσης, ο οποίος δέχθηκε πυρά κατά την επέμβαση άλλης περιπόλου της αστυνομίας που εκλήθη σε ενίσχυση, “τραυματίστηκε από σφαίρα” και νοσηλεύεται.

Το περιστατικό σημειώθηκε χθες γύρω στις 19:15 τοπική ώρα (20:15 ώρα Ελλάδος) στην κοινότητα των Βρυξελλών Σάαρμπεκ.

Ειδικότερα κατά την έρευνα θα εξεταστεί αν ο ύποπτος έχει ψυχιατρικό ιστορικό.

Ο εισαγγελέας των Βρυξελλών Τιμ Ντε Βολφ δήλωσε ότι χθες το πρωί ο Γιασίν Μ. είχε παρουσιαστεί σε αστυνομικό τμήμα των Βρυξελλών και “έλεγε ασυναρτησίες”.

“Μίλησε για μίσος κατά της αστυνομίας και ζήτησε ψυχολογική υποστήριξη”, πρόσθεσε.

“Κατόπιν αιτήματος του δικαστικού επιμελητή, ο ύποπτος οδηγήθηκε από αστυνομικούς στο ψυχιατρικό τμήμα νοσοκομείου των Βρυξελλών, χωρίς ωστόσο να στερηθεί την ελευθερία του, καθώς δεν πληρούσε τα νομικά κριτήρια αναγκαστικού περιορισμού”, εξήγησε. “Είχε παρουσιαστεί εκουσίως”.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, η περίπολος της αστυνομίας έφυγε από το νοσοκομείο αφού βεβαιώθηκε ότι την φροντίδα του Γιασίν είχαν αναλάβει νοσηλευτές.

“Αργότερα, οι αστυνομικοί επικοινώνησαν ξανά με το νοσοκομείο για να επαληθεύσουν αν το πρόσωπο αυτό είχε τεθεί υπό παρακολούθηση. Αποδείχθηκε ότι είχε φύγει από το νοσοκομείο”, σύμφωνα πάντα με την εισαγγελία των Βρυξελλών.

Ο Γιασίν Μ., ο οποίος είχε φυλακιστεί “μεταξύ του 2013 και του 2019” για “πράξεις του κοινού ποινικού δικαίου”, “βρίσκεται στον κατάλογο που καταρτίζει ο Ocam”, το όργανο που καταγράφει τα ριζοσπαστικοποιημένα άτομα που κρίνονται επικίνδυνα, έγινε επίσης γνωστό σήμερα.

Χωρίς κατηγορία Τελευταίες ειδήσεις