Τρίτη, 19 Μαρ.
15oC Αθήνα

4+1 μύθοι για το μαύρισμα που πρέπει να σταματήσετε να πιστεύετε

4+1 μύθοι για το μαύρισμα που πρέπει να σταματήσετε να πιστεύετε

Ιδιαίτερα αποκαλυπτική πρόσφατη έρευνα σχετικά με τις γνώσεις των ενηλίκων για την ηλιοθεραπεία, το μαύρισμα και το ηλιακό έγκαυμα.

Ποιοι μύθοι εξακολουθούν να έχουν ένθερμους θιασώτες, παρά τις αδιάκοπες προσπάθειες των ειδικών να ενημερώσουν το κοινό για την αλήθεια;

Πολλοί ενήλικες εξακολουθούν να πιστεύουν μύθους της δεκαετίας του 1960 για την ηλιοθεραπεία και το μαύρισμα, με συνέπεια να θέτουν την υγεία τους σε κίνδυνο, προειδοποιεί η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας (AAD).

Σε έρευνα που πραγματοποίησε ανακάλυψε ότι σχεδόν οι μισοί ερωτηθέντες πίστευαν έναν ή περισσότερους από πέντε μύθους, που αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος. Περισσότεροι από έξι στους δέκα, εξ άλλου, δήλωσαν ότι μαύρισαν το καλοκαίρι του 2021.

«Το μαύρισμα είναι η αντίδραση του δέρματος στον τραυματισμό που υφίσταται από την ηλικιακή ακτινοβολία. Επομένως όταν κάποιος μαυρίζει, θέτει την υγεία του σε κίνδυνο», δήλωσε η δερματολόγος Dr. Elizabeth Bahar Houshmand, από το Ντάλλας. «Όποιος θέλει να δείχνει μαυρισμένο το δέρμα του, καλύτερα είναι να χρησιμοποιεί προϊόντα αυτομαυρίσματος και να τηρεί όλα τα μέτρα ηλιοπροστασίας».

Στην έρευνα συμμετείχαν περισσότεροι από 1.000 άνδρες και γυναίκες. Το 63% ανέφεραν ότι είχαν μαυρίσει το 2021 και το 33% ότι είχαν υποστεί ηλιακό έγκαυμα.

Απ’ όσους είχαν υποστεί ηλιακό έγκαυμα, το 28% είπαν πως ήταν αρκετό σοβαρό ώστε να μην αντέχουν την επαφή του δέρματος με τα ρούχα. Τα περισσότερα εγκαύματα, εξ άλλου, είχαν συμβεί στο πρόσωπο, στα χέρια, στους ώμους και στον αυχένα.

Συνολικά το 45% των ερωτηθέντων δήλωσαν πως πιστεύουν έναν ή περισσότερους από ορισμένους μύθους για το μαύρισμα. Ειδικότερα:

  • Το 22% πιστεύουν ότι μόλις το δέρμα μαυρίσει, είναι προστατευμένο από το ηλιακό έγκαυμα
  • Το 20% πιστεύουν ότι το μαύρισμα είναι ασφαλές, εφ’ όσον γίνεται σταδιακά, δίχως να συνοδευτεί από ηλιακό έγκαυμα
  • Το 18% πιστεύουν ότι το μαυρισμένο δέρμα είναι προστατευμένο από τον καρκίνο του δέρματος
  • Το 13% πιστεύουν ότι το μαύρισμα είναι υγιεινό
  • Το 53% πιστεύουν ότι οι μαυρισμένοι άνθρωποι δείχνουν πιο υγιείς

Άγνοια και για τους παράγοντες κινδύνου

Η έρευνα έδειξε ακόμα ότι πολλοί ενήλικες δεν γνωρίζουν ούτε τους βασικούς παράγοντες κινδύνου για ηλιακό έγκαυμα. Στην πραγματικότητα, σχεδόν τέσσερις στους δέκα (το 39%) δεν γνώριζαν ένα ή περισσότερα από τα εξής:

  • Το 24% ότι μπορούν να μαυρίσουν και να καούν από τον ήλιο τις μέρες με συννεφιά
  • Το 15% ότι μπορούν να μαυρίσουν και να καούν μέσα από το παράθυρο του αυτοκινήτου
  • Το 9% ότι ηλιακό έγκαυμα παθαίνουν και όσοι εκ φύσεως έχουν πιο σκούρο δέρμα

Υπήρχε μάλιστα και ένα 7% που είπαν πως δεν γνώριζαν ότι το ηλιακό έγκαυμα αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος!

Οι αντιλήψεις αυτές είναι πολύ ανησυχητικές, κατά την Dr. Houshmand. «Το μαύρισμα και το ηλιακό έγκαυμα προκαλούν βλάβες στο δέρμα», τόνισε. «Όσο περισσότερο μαυρίζει ένας άνθρωπος και όσο περισσότερα ηλιακά εγκαύματα υφίσταται, τόσο περισσότερες βλάβες αθροίζει με την πάροδο του χρόνου».

Οι βλάβες αυτές όχι μόνο ανοίγουν το δρόμο στον δερματικό καρκίνο, αλλά και στην πρόωρη γήρανση του δέρματος. «Κηλίδες, «σακούλες» και ρυτίδες εμφανίζονται πολύ πιο έντονα και πολύ νωρίτερα σε όσους κάνουν ηλιοθεραπεία ή εκτίθενται συνεχώς στον ήλιο», πρόσθεσε.

Πώς να προστατευθείτε

Για να προστατευθείτε απ’ όλα αυτά, φροντίστε να ακολουθείτε απαρέγκλιτα τα βασικά μέτρα αυτοπροστασίας. Με άλλα λόγια, μην βγαίνετε ποτέ σε υπαίθριο χώρο χωρίς αντηλιακό με δείκτη προστασίας SPF τουλάχιστον 30, να φοράτε προστατευτικά ρούχα και να μένετε στην σκιά από τις 11 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα.

Μετάφραση: iatropedia.gr.

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις