Παρασκευή, 29 Μαρ.
25oC Αθήνα

CDC: Τέλος η καραντίνα για όσους έρχονται σε επαφή με τον κορονοϊό

CDC: Τέλος η καραντίνα για όσους έρχονται σε επαφή με τον κορονοϊό
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Μπορεί η πανδημία να μην τελείωσε και οι ειδικοί να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, ωστόσο, στις Ηνωμένες Πολιτείες αποφασίζουν να χαλαρώσουν δραστικά τα μέτρα κατά της πανδημίας και να βγάλουν μια και καλή από την καραντίνα, ακόμα και εκείνους που έρχονται σε επαφή με τον ιό.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Washington Post, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ανακοίνωσαν την Πέμπτη ότι χαλαρώνουν πολλά από τα μέτρα τους για την καταπολέμηση του κορονοϊού, με μια στρατηγική αλλαγή που «ρίχνει» βάτος στα άτομα και όχι στα σχολεία, τις επιχειρήσεις και άλλα ιδρύματα, για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού.

Τα σχολεία και τα άλλα ιδρύματα δεν πρέπει να ελέγχουν φαινομενικά υγιείς μαθητές και εργαζόμενους. Το CDC δίνει λιγότερη έμφαση στην κοινωνική απόσταση. Ο κανόνας της καραντίνας για τα μη εμβολιασμένα άτομα τελείωσε. Ο οργανισμός εστιάζει τώρα στους εξαιρετικά ευάλωτους πληθυσμούς και στο πώς να τους προστατεύσει – όχι στη συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που σε αυτό το σημείο έχουν κάποια ανοσία έναντι του ιού και είναι απίθανο να αρρωστήσουν σοβαρά.

Οι νέες συστάσεις σηματοδοτούν ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν και οι ιατρικοί της σύμβουλοι αποφάσισαν ότι το χαμηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από τον Covid-19 σε έναν έντονα εμβολιασμένο πληθυσμό επιτρέπει ένα λιγότερο απαιτητικό σύνολο κατευθυντήριων γραμμών.

«Οι τρέχουσες συνθήκες αυτής της πανδημίας είναι πολύ διαφορετικές από εκείνες των τελευταίων δύο ετών», δήλωσε την Πέμπτη η επιδημιολόγος του CDC Γκρέτα Μασέτι σε μια ενημέρωση για τους δημοσιογράφους.

Όχι καραντίνα και στους μη εμβολιασμένους που έρχονται σε επαφή με τον ιό

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα, τα μη εμβολιασμένα άτομα που είχαν στενή επαφή με κάποιον που έχει μολυνθεί δεν συνιστάται πλέον να περάσουν από μια περίοδο καραντίνας πέντε ημερών εάν δεν έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό ή δεν έχουν παρουσιάσει συμπτώματα.

Προηγούμενη καθοδήγηση του CDC ανέφερε ότι τα άτομα που είχαν εκτεθεί αλλά ήταν εμβολιασμένα για τον κορονοϊό θα μπορούσαν να παραλείψουν την περίοδο καραντίνας. Η νέα καθοδήγηση επεκτείνει αυτό το πρότυπο για όλους τους πολίτες!

Οι νέες οδηγίες του CDC δεν απαιτούν την κατάργηση όλων των προληπτικών μέτρων. Για παράδειγμα, τα άτομα που έχουν εκτεθεί – αλλά δεν έχει επιβεβαιωθεί ότι έχουν μολυνθεί – θα πρέπει να φορούν μάσκα και να υποβάλλονται σε εξετάσεις τουλάχιστον πέντε ημέρες μετά την έκθεση.

Επίσης, τα άτομα που θα είναι θετικά θα πρέπει να συνεχίσουν να απομονώνονται αμέσως και να μένουν σπίτι για πέντε ολόκληρες ημέρες εάν είναι θετικά. (Η “απομόνωση”, σε αντίθεση με την “καραντίνα”, καλύπτει όσους είναι γνωστό ότι έχουν μολυνθεί ή είναι συμπτωματικοί).

Το CDC δεν ζητάει αρνητικό τεστ για να τελειώσει η απομόνωση.

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις