Τετάρτη, 11 Σεπτ.
23oC Αθήνα

Φωτιά στην Αττική: 5 τρόποι προστασίας του αναπνευστικού συστήματος από την εισπνοή καπνού και μικροσωματιδιών

Φωτιά στην Αττική: 5 τρόποι προστασίας του αναπνευστικού συστήματος από την εισπνοή καπνού και μικροσωματιδιών

Γράφει η Δρ. Γεωργία Α. Κατσούλη *

Τις τελευταίες μέρες γίναμε όλοι μάρτυρες ενός δυσάρεστου σκηνικού, με τις φωτιές να φθάνουν ακόμη και μέσα σε συνοικίες της Αττικής, να απειλούν ανθρώπινες ζωές και να καταστρέφουν την ελάχιστη πηγή πρασίνου, μαζί την πανίδα της Αττικής και πολλές κατοικίες.

Τις επόμενες μέρες, οι άνθρωποι που κατάφεραν να επιζήσουν,από την πυρκαγιά, επιστρέφουν στις περιουσίες τους ελπίζοντας να διασώσουν κάτι από αυτές, θέτοντας τον εαυτό τους σε έναν ακόμη κίνδυνο, τον κίνδυνο της έκθεσης σε μικροσωματίδια καπναιθάλης , και άλλων τοξικών προϊόντων καπνού.

Η καπναιθάλη (τοξική χημική ουσία που παράγεται από τα προϊόντα καύσης) που αυτές τις μέρες σκέπασε τον αττικό ουρανό, αλλά και συνεχίζει να υπάρχει μαζί με μικροσωματίδια καπνομίχλης στις περιοχές που επλήγησαν από τις φωτιές, ενοχοποιείται για βαριές ασθένειες του ανώτερου αναπνευστικού και αρκετά προβλήματα των πνευμόνων. Όταν εισπνέεται σε μεγάλες ποσότητες και για αρκετές ώρες ενοχοποιείται για φλεγμονές ακόμη και παθήσεις που αφορούν :
-τη μύτη
-τα παραρρίνια (ιγμόρειο)
-το λάρυγγα
-τους πνεύμονες

Αυτό που θα βοηθούσε αυτές τις δύσκολες μέρες , τους ανθρώπους που εκτέθηκαν σε νέφος καπναιθάλης και τοξικών παραγώγων καπνού είναι:

  • Χρήση κατάλληλης μάσκας (FFP2-FFP3) κατά τη διάρκεια της έκθεσης σε περιοχές που έχουν πληγεί , ή στη διάρκεια της πυρκαγιάς για να μην εισπνέονται τα μικροσωμάτια καπνού.
  • Καθημερινές ρινικές πλύσεις με φυσιολογικό ορό ( περισσότερες από 2-3 ημερησίως) για να αποβάλλονται τα μικροσωμάτια που επικάθονται στο ρινικό βλεννογόνο.
  • Χρήση Ρινικής αλοιφής με τη μορφή γέλης στην είσοδο της μύτης (τύπου ρινικής βαζελίνης) ώστε να εμποδίζεται η απευθείας επαφή με το βλεννογόνο της μύτης και του ρινοφάρυγγα
  • Εισπνοές με χαμομήλι ή ευκάλυπτο από το στόμα για τον καθαρισμό και την ενυδάτωση του λάρυγγα, από το ξηρό περιβάλλον του καπνού.
  • Κατανάλωση αρκετής ποσότητας υγρών και νερού για τον καθαρισμό και την ενυδάτωση των βλεννογόνων.

Ο ΕΟΔΥΥ έχει αναρτήσει γενικές οδηγίες για τη γενικότερη συμπεριφορά και στάση μας σε τέτοιες καταστάσεις.
Καλό είναι σε περίπτωση ζάλης, δύσπνοιας, έντονου βήχα, ρινορραγίας ,ταχυκαρδίας, αιμόπτυσης, ναυτίας να ζητηθεί Ιατρική Βοήθεια.

* Η Δρ. Γεωργία Α. Κατσούλη είναι Επίκουρη Καθηγήτρια Πανεπιστημίου, ΩΡΛ Χειρουργός Κεφαλής και Τραχήλου.
Ιατρείο: Μεσογείων 5, Αγία Βαρβάρα

Τηλέφωνο: 2130485366

Κανάλι στο Youtube.

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις