Υγεία

Κορονοϊός: Ένα φάρμακο για το άσθμα μειώνει την ανάγκη για νοσηλεία

Ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται ευρέως για το άσθμα ενδέχεται να μειώνει σημαντικά την ανάγκη για νοσηλεία, στους ασθενείς που έχουν προσβληθεί από κορονοϊό.

Αυτό βέβαια στην περίπτωση που το εν λόγω φάρμακο χορηγηθεί μέσα σε διάστημα 7 ημερών από την ημέρα που θα εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα, σύμφωνα με Βρετανούς ερευνητές.

Η βουδεσονίδη, που πωλείται με την ονομασία Pulmicort από την εταιρεία AstraZeneca Plc, χρησιμοποιείται επίσης στη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Με βάση τη μελέτη STOIC του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, η εισπνεόμενη βουδεσονίδη μείωσε επίσης τον χρόνο ανάρρωσης των ασθενών.

Τα ευρήματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στον ιστότοπο medRxiv αλλά δεν έχουν ακόμη μελετηθεί από ομοτίμους.

Από τους 146 ασθενείς που μετείχαν στη μελέτη, οι μισοί λάμβαναν 800 μικρογραμμάρια του φαρμάκου αυτού δύο φορές την ημέρα και οι υπόλοιποι τη συνήθη θεραπεία. Η εισπνεόμενη βουδεσοδίνη μείωσε τον κίνδυνο να χρειαστεί κανείς κατεπείγουσα βοήθεια ή νοσηλεία κατά 90%.

Επίσης, όσοι το λάμβαναν είχαν λιγότερα επίμονα συμπτώματα μετά την 28η ημέρα από την έναρξη της θεραπείας.

Η καθηγήτρια Μόνα Μπαφάντελ του Τμήματος Ιατρικής Νάφιλντ του Πανεπιστημίου, η οποία ήταν επικεφαλής της μελέτης, σημείωσε ότι είναι σημαντικό να χορηγείται θεραπεία από τις πρώτες φάσεις της ασθένειας, ώστε να μην χρειάζονται νοσηλεία «τα δισεκατομμύρια των ανθρώπων σε όλον τον κόσμο που έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε νοσοκομειακή φροντίδα».

«Τα εμβολιαστικά προγράμματα είναι πραγματικά συναρπαστικά, όμως γνωρίζουμε ότι θα χρειαστεί κάποιος χρόνος για να φτάσουν στους πάντες. Με ενθαρρύνει το γεγονός ότι ένα σχετικά ασφαλές, ευρέως διαθέσιμο και μελετημένο φάρμακο, όπως ένα εισπνεόμενο στεροειδές, μπορεί να έχει κάποια επίδραση στις πιέσεις που υφιστάμεθα κατά τη διάρκεια της πανδημίας».

Οι επιστήμονες ξεκίνησαν αυτήν την έρευνα αφού διαπίστωσαν ότι, στην πρώτη φάση της πανδημίας, οι ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, που συχνά λαμβάνουν εισπνεόμενα στεροειδή φάρμακα, υποεκπροσωπούνταν μεταξύ εκείνων που εισάγονταν σε νοσοκομεία πάσχοντας από Covid-19.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Υγεία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Υγεία: Περισσότερα άρθρα
Από τα νοσοκομεία των γκέτο στις ΗΠΑ στα χειρουργεία του «Υγεία»: Ο Γρηγόρης Παττακός μιλά για την επιστροφή στην πατρίδα
Ο Έλληνας καρδιοχειρουργός που άφησε πίσω του την Αμερική για να γιατρέψει καρδιές στην Ελλάδα, μιλά στο newsit.gr για το πάθος της επιστροφής στην πατρίδα.
Η Γιάννα Σουλάκη με τον Γρηγόρη Παττακό
2
Το «Ηλιτόμηνον» στο πλευρό των γονιών με πρόωρα μωρά – Μονάδες οικογενειοκεντρικής φροντίδας και το πρόγραμμα εκπαίδευσης «NeuBriC»
Το «Ηλιτόμηνον» είναι μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που ιδρύθηκε από μία οικογένεια που βίωσε την εμπειρία της πρόωρης γέννησης...
Το «Ηλιτόμηνον» στο πλευρό των γονιών με πρόωρα μωρά – Μονάδες οικογενειοκεντρικής φροντίδας και το πρόγραμμα εκπαίδευσης «NeuBriC»