Πέμπτη, 28 Μαρ.
24oC Αθήνα

Πιθανό πρόβλημα στην καρδιά αν έχετε σχεδόν πάντα κρύα πόδια

Πιθανό πρόβλημα στην καρδιά αν έχετε σχεδόν πάντα κρύα πόδια

Μια συσσώρευση λιπαρών πλακών στις αρτηρίες σας (αθηροσκλήρωση) μπορεί να βλάψει τα αιμοφόρα αγγεία και την καρδιά σας. Η συσσώρευση πλάκας προκαλεί στένωση ή απόφραξη των αιμοφόρων αγγείων που μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή, πόνο στο στήθος (στηθάγχη) ή εγκεφαλικό.

Τα συμπτώματα της στεφανιαίας νόσου μπορεί να είναι διαφορετικά για άνδρες και γυναίκες. Για παράδειγμα, οι άνδρες είναι πιο πιθανό να έχουν πόνο στο στήθος. Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να έχουν άλλα σημάδια και συμπτώματα μαζί με δυσφορία στο στήθος, όπως δύσπνοια, ναυτία και υπερβολική κόπωση.

Αυτά τα σημάδια και συμπτώματα μπορεί να είναι:

  • Πόνος στο στήθος, σφίξιμο στο στήθος, πίεση στο στήθος και δυσφορία στο στήθος (στηθάγχη)
  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Πόνος, μούδιασμα, αδυναμία ή κρύα πόδια και χέρια, εάν τα αιμοφόρα αγγεία σε αυτά τα μέρη του σώματός σας είναι πιο στενά
  • Πόνος στον αυχένα, τη γνάθο, τον λαιμό, την άνω κοιλιακή χώρα και την πλάτη

Μπορεί να μην διαγνωστείτε με στεφανιαία νόσο προτού υποστείτε καρδιακή προσβολή, στηθάγχη, εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή ανεπάρκεια. Αυτός είναι ακριβώς ο λόγος για τον οποίο οι ειδικοί συνιστούν να κάνετε τακτικές εξετάσεις για χρόνιες παθήσεις, που οδηγούν σε σοβαρά στεφανιαία επεισόδια. Συγκεκριμένα, ορισμένοι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την περιφερική αρτηριακή νόσο (ΠΑΝ), η οποία επηρεάζει σήμερα εκατομμύρια ανθρώπους άνω των 40 ετών.

Σε εκείνους με ΠΑΝ, η συσσώρευση λιπαρών πλακών προκαλεί στένωση ή απόφραξη των αρτηριών. Αυτό μπορεί τελικά να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή, ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Και, οι ειδικοί λένε ότι το κλειδί για τον εντοπισμό αυτής της κατάστασης μπορεί να είναι να δώσετε μεγάλη προσοχή στις μεταβολές στην αίσθηση στα πόδια σας.

«Καμπανάκι» για πρόβλημα στην καρδιά αν αισθανθείτε έτσι τα πόδια σας

Εάν αισθάνεστε συχνά τα πόδια σας να είναι παγωμένα, ειδικά αν το ένα πόδι μοιάζει πιο κρύο από το άλλο, αυτό μπορεί να οφείλεται σε κακή κυκλοφορία. Αυτή με την σειρά της ίσως οφείλεται σε απόφραξη των αρτηριών. Για τον λόγο αυτό, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι δεν πρέπει ποτέ να απορρίπτετε αυτό το σύμπτωμα ως “ένα φυσιολογικό μέρος της γήρανσης”.

Αυτές οι εναποθέσεις, που φράζουν τις αρτηρίες, αποτελούνται από χοληστερόλη, λιπαρές ουσίες, προϊόντα κυτταρικών αποβλήτων, ασβέστιο και ινώδες (υλικό πήξης στο αίμα). Καθώς η πλάκα συσσωρεύεται, το τοίχωμα των αιμοφόρων αγγείων πυκνώνει. Αυτό στενεύει το κανάλι μέσα στην αρτηρία και -μοιραία- μειώνει την ροή του αίματος. Έτσι μειώνεται και η ποσότητα οξυγόνου και άλλων θρεπτικών ουσιών που φτάνουν στα όργανα.

Τελικά, εάν διακοπεί η ροή του αίματος στην καρδιά, μπορεί να προκληθεί καρδιακή προσβολή. Ομοίως, εάν σχηματιστεί θρόμβος σε αυτές τις στενές αρτηρίες και περιορίσει την ροή του αίματος στον εγκέφαλο, μπορεί να προκληθεί εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η συσσώρευση πλάκας μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε αιμοφόρα αγγεία, αλλά είναι πιο συχνή στα πόδια

Η περιφερική αρτηριακή νόσος μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε αιμοφόρο αγγείο, αλλά είναι πιο συνηθισμένη στα πόδια παρά στα χέρια. Για πολλούς, αυτό το μπλοκάρισμα στα κάτω άκρα μπορεί να συμβάλει σε δυσκολία στο περπάτημα, χρόνιο πόνο στα πόδια, ή μούδιασμα.

Ωστόσο, δεν αναπτύσσουν όλοι ΠΑΝ στα πόδια. Το σημείο όπου αναπτύσσεται η πλάκα και ο τύπος της αρτηρίας που επηρεάζεται, ποικίλλει σε κάθε άτομο. Η πλάκα μπορεί να εμποδίσει εν μέρει ή πλήρως την ροή του αίματος μέσω μεγάλων ή μεσαίων αρτηριών προς την καρδιά, τον εγκέφαλο, την λεκάνη, τα πόδια, τα χέρια ή τους νεφρούς.

Εκτός από την πρόκληση περιφερικής αρτηριακής νόσου, τα μπλοκαρίσματα σε αυτές τις άλλες σωματικές περιοχές μπορούν να οδηγήσουν σε στεφανιαία νόσο, στηθάγχη, ή ακόμη και χρόνια νεφρική νόσο.

Προσέξτε τα ακόλουθα σημάδια: Δείχνουν ότι ένα πρόβλημα στην καρδιά επηρεάζει τα αιμοφόρα αγγεία σας

Εάν υποφέρετε από κάποιο στεφανιαίο πρόβλημα στην καρδιά, τα συμπτώματά σας μπορεί να διαφέρουν με βάση την υποκείμενη αιτία. Εάν η καρδιακή σας κατάσταση είναι αποτέλεσμα προβλήματος στα αιμοφόρα αγγεία -όπως στην περίπτωση της περιφερικής αρτηριακής νόσου- μπορεί να παρατηρήσετε:

  • πόνο στο στήθος
  • σφίξιμο στο στήθος
  • δύσπνοια
  • μούδιασμα, ή αδυναμία στα άκρα
  • πόνο στον λαιμό, την γνάθο, τον λαιμό και την κοιλιά
  • αίσθηση κρύου στα πόδια, ή τα χέρια

Μετάφραση: iatropedia.gr

Πηγές: https://www.mayoclinic.org, https://www.heart.org, https://www.cdc.gov, https://bestlifeonline.com

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις