Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Τα βερίκοκα και τα 6+1 οφέλη που παρέχουν στην υγεία

Τα βερίκοκα και τα 6+1 οφέλη που παρέχουν στην υγεία

Τα βερίκοκα είναι ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και φυτοχημικές ουσίες που επηρεάζουν με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους την υγεία.

Στο πλαίσιο της υγιεινής διατροφής, λοιπόν, και δεδομένου ότι πρέπει να προτιμάμε τα φρούτα και τα λαχανικά της εποχής, σαφώς και έχουν θέση στο τραπέζι μας.

Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων τροφίμων του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας (FoodData Central), δύο βερίκοκα (συνολικά 70 γραμμάρια) παρέχουν:

  • 34 θερμίδες
  • 8 γραμμάρια υδατάνθρακες
  • 1 γραμμάριο πρωτεΐνη
  • 0,27 γραμμάρια λίπους
  • 1,5 γραμμάριο φυτικών ινών
  • 8% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης από τις βιταμίνες Α και C
  • 4% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης της βιταμίνης Ε και του καλίου

Περιέχουν επίσης αρκετή βήτα-καροτίνη (β-καροτένιο), λουτεΐνη και ζεαξανθίνη. Και οι τρεις αυτές ουσίες είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά, που προστατεύουν τα κύτταρα από τις βλάβες.

Για να προσλαμβάνετε όλ’ αυτά τα συστατικά, να τρώτε ολόκληρο το φρούτο (προφανώς χωρίς το κουκούτσι). Τα οφέλη που μπορείτε να αποκομίσετε είναι τα εξής:

1. Μειώνουν το οξειδωτικό στρες

Εκτός από τα τρία αντιοξειδωτικά που προαναφέρθηκαν, τα βερίκοκα περιέχουν και άλλα. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται:

  • Οι βιταμίνες Α, C και Ε
  • Τα φλαβονοειδή (κυρίως τα χλωρογενικά οξέα, οι κατεχίνες και η κερσετίνη)

Τα αντιοξειδωτικά μειώνουν το οξειδωτικό στρες που σχετίζεται με χρόνια νοσήματα, όπως η παχυσαρκία, η καρδιοπάθεια κ.λπ.

2. Ευνοούν την υγεία των ματιών

Οι βιταμίνες Α και Ε, η βήτα-καροτίνη, η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη προστατεύουν τα μάτια από το οξειδωτικό στρες.

3. Κάνουν καλό στο δέρμα

Μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά συστατικά μπορεί να προστατεύσει έως ένα βαθμό το δέρμα από τις βλάβες που του προκαλούν:

  • Η υπεριώδης ακτινοβολία του ηλίου
  • Το κάπνισμα
  • Η ατμοσφαιρική ρύπανση

Τα βερίκοκα περιέχουν πολλά αντιοξειδωτικά συστατικά και γι’ αυτό μπορεί να συμβάλλουν στην πρόληψη των ρυτίδων.

4. Βελτιώνουν τη λειτουργία του εντέρου

Ένα φλιτζάνι (165 γραμμάρια) ψιλοκομμένα βερίκοκα παρέχουν 3,3 γραμμάρια φυτικών ινών. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί στο 8,6% όσων καθημερινά χρειάζονται οι άνδρες και στο 13,2% που χρειάζονται οι γυναίκες.

Μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες ωφελεί την χλωρίδα (μικροβίωμα) του εντέρου και μπορεί να διεγείρει την υγεία του πεπτικού.

5. Κάνουν καλό στην πίεση

Τα βερίκοκα περιέχουν κάλιο, έναν ηλεκτρολύτη που παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Το κάλιο ρυθμίζει επίσης τη σύσπαση των μυών και την ισορροπία των υγρών στον οργανισμό.

6. Ενυδατώνουν τον οργανισμό

Κάθε βερίκοκο (35 γραμμάρια) παρέχει πάνω από 30 γραμμάρια νερό, με αποτέλεσμα να ενυδατώνει καλά τον οργανισμό. Η καλή ενυδάτωση είναι απαραίτητη για καλή υγεία αφού, μεταξύ άλλων, συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, της σωματικής θερμοκρασίας και του καρδιακού παλμού.

Αν δεν πίνετε καθημερινά άφθονο νερό, η αύξηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών μπορεί να καλύψει αρκετές από τις ανάγκες του οργανισμού σας.

7. Προστατεύουν το ήπαρ

Μερικές μελέτες υποδηλώνουν ότι τα βερίκοκα ίσως προστατεύουν το ήπαρ από το οξειδωτικό στρες. Σε δύο μελέτες στο εργαστήριο διαπιστώθηκε πως μείωναν τα επίπεδα των ηπατικών ενζύμων μετά από την κατανάλωση αλκοόλ. Το εύρημα αυτό δεν έχει ακόμα επαληθευθεί σε μελέτες με ανθρώπους.

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις