Το άσπρο κρασί χαλάει τα δόντια

Εκτός από τις καραμέλλες και τα γλυκά, τώρα και το λευκό κρασί μας στέλνει στον οδοντίατρο

Η έρευνα γερμανών επιστημόνων, που ως γνωστό προτιμούν την μπύρα, λέει οτι η απόλαυση ενός ποτηριού άσπρου κρασιού σε τακτική βάση μπορεί να προκαλέσει ζημιά στα δόντια αφού διαβρώνει την αδαμαντίνη.

Βέβαια, οι γερμανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι αν κανείς τρώει τυρί ταυτόχρονα ή μετά το άσπρο κρασί, αντισταθμίζει τις οξειδωτικές επιπτώσεις του κρασιού, επειδή το τυρί είναι πλούσιο σε ασβέστιο(κάτι ξέρουν οι γάλλοι που τα συνδυάζουν).

Το άσπρο κρασί «επιτίθεται» στο ασβέστιο των δοντιών, αλλά το ασβέστιο του τυριού βοηθά το σάλιο να εξουδετερώσει την όξινη επίδρασή του. Αντίθετα, αν κανείς τρώει φράουλες μαζί με το κρασί του ή ανακατεύει αφρίζοντες λευκούς οίνους με φρουτοχυμούς, επιδεινώνει το πρόβλημα.

Δόντια ενηλίκων που βυθίστηκαν σε λευκό κρασί για μία μέρα, έχασαν τόσο ασβέστιο όσο και φώσφορο σε βάθος μέχρι 60 μικρομέτρων στην επιφάνεια της αδαμαντίνης, ποσότητα που θεωρείται σημαντική.

Τα κρασιά της ποικιλίας “Ρίσλινγκ” τείνουν να έχουν την πιο σημαντική επίδραση στα δόντια, επειδή έχουν χαμηλότερο pH. Λιγότερα επηρεάζουν τα δόντια τα κόκκινα κρασιά όπως το “πινό” και το “ριόχα”.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
: Περισσότερα άρθρα
Από τα νοσοκομεία των γκέτο στις ΗΠΑ στα χειρουργεία του «Υγεία»: Ο Γρηγόρης Παττακός μιλά για την επιστροφή στην πατρίδα
Ο Έλληνας καρδιοχειρουργός που άφησε πίσω του την Αμερική για να γιατρέψει καρδιές στην Ελλάδα, μιλά στο newsit.gr για το πάθος της επιστροφής στην πατρίδα.
Η Γιάννα Σουλάκη με τον Γρηγόρη Παττακό
2
Το «Ηλιτόμηνον» στο πλευρό των γονιών με πρόωρα μωρά – Μονάδες οικογενειοκεντρικής φροντίδας και το πρόγραμμα εκπαίδευσης «NeuBriC»
Το «Ηλιτόμηνον» είναι μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που ιδρύθηκε από μία οικογένεια που βίωσε την εμπειρία της πρόωρης γέννησης...
Το «Ηλιτόμηνον» στο πλευρό των γονιών με πρόωρα μωρά – Μονάδες οικογενειοκεντρικής φροντίδας και το πρόγραμμα εκπαίδευσης «NeuBriC»