Τα νέα της επιστήμης και της διατροφής έρχονται να ανατρέψουν τα δεδομένα με τη δημιουργία επιδορπίων χωρίς ζάχαρη και με χαμηλό Γλυκαιμικό Δείκτη και χαμηλό Γλυκαιμικό Φορτίο, δίνοντας την ευκαιρία σε άτομα που προσέχουν το σάκχαρό τους, τη χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδιά τους να απολαμβάνουν τις μικρές χαρές της ζωής.
Είναι άλλωστε γνωστό πως τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, που είτε ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή (διαβήτης τύπου 2) είτε είναι ινσουλινοεξαρτώμενοι (διαβήτης τύπου 1), ακολουθούν ένα πρόγραμμα διατροφής με πολλούς περιορισμούς. Τα γλυκά, παραδοσιακά, αποτελούν μια κατηγορία τροφίμων που πρέπει να στερούνται, καθώς η λήψη ζάχαρης, υδατανθράκων και λιπαρών αυξάνει απότομα τη γλυκόζη (σάκχαρο) στο αίμα προκαλώντας υπεργλυκαιμία η οποία προκαλεί αυξημένες απαιτήσεις σε ινσουλίνη και στη συνέχεια ακολουθείται από απότομη μείωση του σακχάρου (υπογλυκαιμία).
Αυτά όμως πλέον αποτελούν παρελθόν!
Οι ειδικοί είναι μπροστά σε μία πρόκληση όταν καταρτίζουν διαιτολόγια για ειδικές ομάδες ατόμων, όπως είναι τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 ή 2 ή τα άτομα που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της παχυσαρκίας.
Συγκεκριμένα προσπαθούν:
1. Να περιορίσουν το βαθμό στέρησης/ θυσίας
2. Να ενισχύσουν το ηθικό των ατόμων που ακολουθούν ένα πολύ συγκεκριμένο διαιτολόγιο
3. Να αυξήσουν το βαθμό συμμόρφωσης στο πρόγραμμα, ελαχιστοποιώντας τις παρεκκλίσεις
– Απουσία ζάχαρης
– Χαμηλό Γλυκαιμικό Δείκτη
– Λίγες θερμίδες
– Περιορισμένα λιπαρά
– Φυτινές ίνες
– Γλυκαντικό φυσικής προέλευσης από το φυτό stevia
ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΛΑΧΤΑΡΙΣΤΗ ΓΕΥΣΗ!
Η πρώτη σειρά επιδορπίων που δίνει πάρα πολλές λαχταριστές και ισορροπημένες επιλογές σε πλούσια ποικιλία γεύσεων είναι ήδη στα super markets και θα σας ενθουσιάσει. Τα προϊόντα που περιλαμβάνει η σειρά είναι τα παρακάτω:
• Μιλφέιγ
• Μίγμα για κέικ
• Κρέμα Καραμελέ
• Κρέμα Ζαχαροπλαστικής με γεύση βανίλια
• Επιδόρπιο γάλακτος ψυγείου με γεύση βανίλια
• Φρουί ζελέ ψυγείου κεράσι
• Φρουί ζελέ ψυγείου φράουλα
• Φρουί ζελέ με γεύση κεράσι
• Φρουί ζελέ με γεύση φράουλα
• Επιτραπέζιο γλυκαντικό φυσικής προέλευσης από το φυτό stevia σε σκόνη
• Επιτραπέζιο γλυκαντικό φυσικής προέλευσης από το φυτό stevia σε δισκία
• Τσηζκέικ με γεύση Φράουλα
• Mousse με γεύση Σοκολάτα
• Tούρτα με γεύση Cookies & Cream
• Σιρόπι Σοκολάτας
• Σοκολάτα και Mini σοκολατάκια
• Σοκολάτα Γάλακτος
• Μίγμα για Παγωτό με γεύση Βανίλια
• Μίγμα για Παγωτό με γεύση Σοκολάτα
Τι είναι ο ΓΔ και το ΓΦ
Όλα τα τρόφιμα που περιέχουν υδατάνθρακες μεταβολίζονται διαφορετικά στο σώμα. Ο ΓΔ περιγράφει τη διαφορά των υδατανθράκων σύμφωνα με την επίδρασή τους στο σάκχαρο του αίματος, δηλαδή δείχνει πόσο αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, 2-3 ώρες μετά την κατανάλωση της τροφής.
Το Γλυκαιμικό Φορτίο, συμπληρώνει την κατάταξη των τροφίμων με βάση το ΓΔ καθώς λαμβάνει υπόψη του την ποσότητα των υδατανθράκων που καταναλώνονται ανά μερίδα και προσδιορίζει την ολική γλυκαιμική επίδραση του τροφίμου.
Μέτρηση ΓΔ
Η κλίμακα ταξινόμησης κυμαίνεται από 0 έως 100, με το 100 να αποτελεί την τιμή που αντιστοιχεί στα τρόφιμα αναφοράς (άσπρο ψωμί ή η γλυκόζη). Έτσι τα τρόφιμα κατηγοριοποιούνται σε υψηλού, μέτριου και χαμηλού ΓΔ.
Τρόφιμο με | Γλυκαιμικός Δείκτης (ΓΔ) |
Χαμηλό ΓΔ | |
Μέτριο ΓΔ | 56-69 |
Υψηλό ΓΔ | >70 |
*Πηγή: American Diabetes Association
Υψηλός ΓΔ VS Χαμηλό ΓΔ
Τα τρόφιμα με υψηλό ΓΔ προκαλούν άμεση αντίδραση της ινσουλίνης με αποτέλεσμα την απότομη και μεγάλη αύξηση του σακχάρου στο αίμα. Η απότομη πτώση του σακχάρου που ακολουθεί, προκαλεί υπογλυκαιμία, (εξάντληση, πείνα κλπ). Ο οργανισμός τότε ωθείτε να αναζητήσει εκ νέου τροφή. Αντίθετα, τα τρόφιμα με χαμηλό ΓΔ απελευθερώνουν αργά και σταθερά γλυκόζη και συνεπώς ενέργεια στο σώμα, με αποτέλεσμα να δίνουν ένα παρατεταμένο αίσθημα κορεσμού και να μειώνουν το αίσθημα της πείνας.
1. Συμβάλλουν στην καλύτερη γλυκαιμική ρύθμιση
2. Βελτιώνουν την ευαισθησία του σώματος στην ινσουλίνη
3. Βοηθούν στην απώλεια βάρους, όπως και στη διατήρησή της απώλειας
4. Συμβάλλουν στην μείωση της εμφάνισης των καρδιαγγειακών νοσημάτων
5. Συμβάλλουν στη βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ
6. Μειώνεται το αίσθημα της πείνας, καθώς το αίσθημα κορεσμού διαρκεί περισσότερο
Πίνακας ΓΔ διαφόρων τροφίμων
Τρόφιμο | ΓΔ (λευκό ψωμί-100) |
Λευκό Ρύζι | 125 |
Ψητή πατάτα | 121 |
Κορν φλεικς πρωϊνού | 119 |
Μέλι | 104 |
Καρπούζι | 102 |
Καρότα | 101 |
Άσπρο ψωμί | 100 |
Παγωτό | 87 |
Χυμός πορτοκαλιού | 81 |
Μπανάνα | 75 |
Σπαγγέτι | 58 |
Μήλο | 51 |
Φακές | 40 |
Κεράσια | 31 |
Η νέα κατηγορία επιδορπίων χωρίς ζάχαρη με ειδικά σχεδιασμένες συνθέσεις χαμηλού Γλυκαιμικού Δείκτη και Γλυκαιμικού Φορτίου δοκιμάστηκε σε Κλινική Μελέτη στο Διαβητολογικό Κέντρο της Α’ Πρ. Παθολογικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών του Λαϊκού Νοσοκομείου σε διαιτολόγια ατόμων με Διαβήτη τύπου 2, με ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα:
Τα άτομα της ομάδας που κατανάλωναν τα επιδόρπια χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, αν και κατανάλωναν πιο συχνά επιδόρπια από τα άτομα της ομάδας σύγκρισης, παρουσίασαν καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο. Δηλαδή η μεταβολή της μεταγευματικής αύξησης του σακχάρου ήταν μέσα στα φυσιολογικά όρια, ενώ παράλληλα σημείωσαν και σημαντική απώλεια βάρους, σε σχέση με τα άτομα της άλλης Ομάδας.
Συγκεκριμένα οι συμμετέχοντες στη μελέτη ακολούθησαν για 3 μήνες ένα ισορροπημένο υποθερμιδικό πρόγραμμα διατροφής. Οι μισοί κατανάλωναν επιδόρπια χωρίς ζάχαρη με χαμηλό Γλυκαιμικό Δείκτη & Φορτίο έως και 4 φορές την εβδομάδα και οι άλλοι μισοί είχαν την ελεύθερη επιλογή γλυκού 1 μόλις φορά την εβδομάδα.
Η μελέτη επιβεβαίωσε ότι, η άρση της απαγόρευσης του γλυκού και η δυνατότητα κατανάλωσης επιδορπίων, με συγκεκριμένο διαθρεπτικό προφίλ, σε πιο συχνή βάση δείχνει ότι λειτουργεί ως κίνητρο και συμβάλλει σημαντικά στην πλήρη συμμόρφωση στο διαιτολόγιό τους. Καθώς είναι γνωστό ότι τις περισσότερες φορές το αίσθημα στέρησης και αποκλεισμού που συνήθως νιώθουν οι διαβητικοί τους ωθεί προς την αντίθετη κατεύθυνση (συστηματικές αποκλίσεις και υπερκατανάλωση «απαγορευμένων» τροφών).