Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Το τελευταίο χειροκρότημα στους ήρωες της Σαπεκοένσε – Συγκλονιστικές εικόνες

Το τελευταίο χειροκρότημα στους ήρωες της Σαπεκοένσε – Συγκλονιστικές εικόνες

Μια πόλη βυθισμένη στο πένθος. Σχεδόν 100.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο γήπεδο της ομάδας για να αποχαιρετίσουν τους παίκτες της ομάδας, τους ήρωές τους, που χάθηκαν στο αεροπορικό δυστύχημα της περασμένης Τρίτης. Όταν το αεροπλάνο που θα τους μετέφερε στην Κολομβία για τον πρώτο τελικό το Copa Sudamericana κόντρα στην Ατλέτικο Νασιονάλ συνετρίβη έξω από το Μεντεγίν.

Σε μια στιγμή, η χαρά από τον θρίαμβο έγινε θρήνος. Και σήμερα (03.12.2016) οι παίκτες της Σαπεκοένσε επιστρέφουν στο “σπίτι” τους. Στην πόλη τους, στους δικούς τους ανθρώπους. Σε εκείνους που τους αγάπησαν, τους αποθέωσαν, έκλαψαν από χαρά μαζί τους όταν πριν από μερικές μέρες πανηγύριζαν την πρόκριση στον τελικό του Copa Sudamericana.

Οι εικόνες συγκλονιστικές. Χιλιάδες άνθρωποι, αψηφώντας την καταρρακτώδη βροχή, με δάκρυα στα μάτια γέμισαν τις εξέδρες του γηπέδου της πόλης και χάρισαν στους παίκτες, τους προπονητές και τα στελέχη της ομάδας που σκοτώθηκσαν στην αεροπορική τραγωδία της Κολομβίας, το τελευταίο χειροκρότημα.

Οι σχεδόν 100.000 άνθρωποι που συγκεντρώθηκαν στο γήπεδο που πριν από μερικές μέρες “γκρεμιζόταν” από τους πανηγυρισμούς, είναι οι μισοί από τον συνολικό πληθυσμό του Σαπέκο. Από νωρίς, ο αγωνιστικός χώρος είχε γεμίσει στεφάνια. Στη μέση, το σήμα της ομάδας. Όταν τα 50 φέρετρα έφτασαν στο γήπεδο, η οδύνη “γονάτισε” τους πάντες. Κανείς δεν μπορούσε να συγκρατήσει τα δάκρυά του.

Ανάμεσα σε εκείνους που τίμησαν τους νεκρούς της Σαπεκοένσε ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο. Ήταν τόση η συγκίνηση, που ένας άνδρας δεν άντεξε και μεταφέρθηκε εκτός γηπέδου με φορείο.

Γιγαντοοθόνες είχαν εγκατασταθεί γύρω από το κατάμεστο στάδιο, το οποίο έχει χωρητικότητα μόλις 19.000 θεατών.
Μετά τις σύντομες επίσημες ομιλίες, ο εκφωνητής ανέγνωσε στο μικρόφωνο τα ονόματα των παικτών και των τεχνικών της ομάδας που σκοτώθηκαν.

Η τελετή συνεχίστηκε μέσα σε βαθιά περισυλλογή, με πένθιμη μουσική, κανονιοβολισμό, ενός λεπτού σιγή και προσευχή κατά τη διάρκεια της οποίας αναγνώστηκε μήνυμα αλληλεγγύης και τα συλλυπητήρια του Πάπα Φραγκίσκου.
Συνολικά 77 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη συντριβή αεροσκάφους της βολιβιανής εταιρίας με πτήσεις τσάρτερ Lamia.


Νωρίτερα, το Τσαπέκο είχε υποδεχθεί τα θύματα της αεροπορικής συντριβής υπό ισχυρή βροχή. Πυροτεχνήματα φώτισαν τον ουρανό, όταν τα δύο αεροσκάφη Hercules-130 της πολεμικής αεροπορίας της Βραζιλίας προσγειώθηκαν επαναπατρίζοντας τις σορούς των 50 θυμάτων. Βραζιλιάνοι στρατιώτες κατέβασαν από τα αεροπλάνα ένα προς ένα τα φέρετρα των ποδοσφαιριστών της Σαπεκοένσε συνοδεία τιμητικής φρουράς και τα μετέφεραν στο στάδιο του Τσαπέκο.

“Αυτό το γεγονός, όπως ξέρετε, συγκλόνισε όλη τη χώρα. Αυτή η βροχή πρέπει να είναι ο Άγιος Πέτρος που κλαίει”, δήλωσε ο πρόεδρος Τέμερ στους δημοσιογράφους.
“Η αίσθηση είναι φρικτή, να κοιτάζω και να ξέρω ότι το παιδί μου θα μπει εδώ, μέσα σε ένα φέρετρο”, λέει μέσα στο στάδιο η Ιλέντε Παντίλα, η μητέρα του Ντανίλο, του 31 ετών τερματοφύλακα της ομάδας.
 

“Είμαστε πολύ θλιμμένοι, ζούσαμε ένα όνειρο μαζί τους, μας έδιναν τόση χαρά. Σήμερα, ζούμε έναν εφιάλτη. Όλη η πόλη κλαίει, ακόμη και η βροχή, για όλους αυτούς που χάθηκαν χωρίς να ξεχνάμε τους δημοσιογράφους”, είπε η 34χρονη Ρονιέλε Ροζίνι από το Τσαπέκο όπου έχει κηρυχθεί 30ημερο πένθος.

Περίπου 20 δημοσιογράφοι που επίσης σκοτώθηκαν στην καταστροφή αυτή, η οποία σημειώθηκε τη Δευτέρα το πρωί στους λόφους της πόλης Μεντεγίν, επαναπατρίστηκαν χωριστά αεροπορικώς.
 

Χθες, οι σοροί των πέντε βολιβιανών μελών του πληρώματος του αεροσκάφους τύπου British Aerospace 146 μεταφέρθηκαν στη χώρα τους. Δύο θύματα από την Παραγουάη και από τη Βενεζουέλα επίσης επαναπατρίστηκαν όπως και ακόμη έξι θύματα, Βραζιλιάνοι. Έξι άνθρωποι επέζησαν ως εκ θαύματος.
 

Ο πρόεδρος της Βολιβίας ‘Εβο Μοράλες δήλωσε ότι θα ληφθούν δραστικά μέτρα για να διαπιστωθεί τι προκάλεσε τη συντριβή. Η κυβέρνησή του διενεργεί έρευνα για την τραγωδία, ανέστειλε την άδεια λειτουργίας της αεροπορικής εταιρίας Lamia και απέπεμψε υψηλόβαθμα στελέχη της διοίκησης της πολιτικής αεροπορίας.

 

Η στιγμή που φτάνουν στο γήπεδο οι σοροί

Φωτογραφίες: Reuters

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε