Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Λυμπερόπουλος: Δεν επέστρεψα για τα αποδυτήρια

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI
Για την επιλογή του να επιστρέψει στην ΑΕΚ, το “λάθος” του να μην φύγει νωρίτερα από την Ελλάδα, τον Φερνάντο Σάντος και την Εθνική ομάδα μίλησε ο Νίκος Λυμπερόπουλος.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Μεσσήνιου επιθετικού στο “Βήμα της Κυριακής”:
 
Μετά από τόσο όμορφη εμπειρία στην Μπουντεσλίγκα είναι ανώμαλη η προσγείωση στην Σούπερ Λίγκα της δυσπιστίας και της σπέκουλας;

Κοίταξε να δεις, είναι πολύ άσχημο να είσαι αχάριστος και να μην εκτιμάς. Μέσα από την ελληνική ποδοσφαιρική πραγματικότητα κατάφερα να γίνω αυτό που είμαι σήμερα. Η Γερμανία ήταν ένα ευχάριστο διάλειμμα. Τώρα γυρίζω σε ένα οικείο περιβάλλον και σε μια δύσκολη περίοδο για την ΑΕΚ. Το διάλεξα γιατί μου αρέσουν τα δύσκολα και θέλω να βοηθήσω ώστε να οδηγήσουμε την ομάδα στην ανάκαμψη.

Τι άφησες πίσω σου το 2008 και τι βρίσκεις το 2010 επιστρέφοντας στην ΑΕΚ;

Εχουν αλλάξει πολλά από τότε. Το 2008 η ομάδα ήταν πλήρης από όλες τις απόψεις, τώρα βρίσκεται ξανά σε μεταβατική περίοδο. Σύμφωνα με όσα προκύπτουν εκ της διοίκησης, παίκτες πρέπει να έρθουν, κάποιοι άλλοι πρέπει να φύγουν, είμαστε σε περίοδο αλλαγών. Αλλά είμαι αισιόδοξος ότι όλα θα πάνε καλά.

Τι σε κάνει να είσαι αισιόδοξος σε μια περίοδο που η ΑΕΚ δεν διαθέτει ισχυρό οικονομικό παράγοντα με διάθεση να επενδύσει και που ψάχνει τρόπο να πουλήσει κάποιους από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές της;

Καταρχάς είναι πολύ σημαντικό που επιτέλους θα γυμναζόμαστε σε ένα καλό προπονητικό κέντρο. Θα ανέβει επίπεδο η ομάδα μέσα από τη δουλειά που θα γίνεται εκεί, οι Θρακομακεδόνες μας πήγαιναν πίσω αγωνιστικά. Από εκεί και πέρα εγώ ξέρω ότι η διοίκηση προσπαθεί για κάποιες σοβαρές και ποιοτικές προσθήκες που θα μας βοηθήσουν να βελτιωθούμε αγωνιστικά, οπότε οι καλές προϋποθέσεις υπάρχουν. Οσον αφορά στους παίκτες που ενδεχομένως πωληθούν, αυτό θεωρείται παγκοσμίως κάτι απόλυτα φυσιολογικό. Το θέμα είναι να χρησιμοποιήσεις τα χρήματα από τις πωλήσεις με τρόπο που θα σε βοηθήσει να καλύψεις τα όποια κενά εντοπίζονται ώστε η ομάδα να ωφεληθεί αγωνιστικά.

Γιατί κατέρρευσε το εγχείρημα του 2004 το οποίο είχε εντυπωσιακή αφετηρία αλλά και μια εκκωφαντική διάλυση;

Θεωρώ ότι γενικά ήταν ένα εγχείρημα επιτυχημένο. Η ομάδα βρισκόταν σε οριακό σημείο αλλά μέσα σε τέσσερα χρόνια έπαιξε έναν τελικό κυπέλλου, έφτασε στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, εκεί πέτυχε τις πρώτες νίκες της στο θεσμό και το 2008 πήρε το πρωτάθλημα, το οποίο όμως της στέρησαν στα χαρτιά. Εκεί εντοπίζω το κομβικό σημείο. Η ομάδα εκείνη διέθετε ποδοσφαιριστές με τεράστια προσωπικότητα, χρειάζονταν μόνο 2-3 προσθήκες και θα πήγαινε ακόμα καλύτερα. Δεν έπρεπε να γίνουν αυτές οι επαναστατικές αλλαγές και η διάλυση εκείνης της ομάδας. Το γιατί αποφάσισαν έτσι οι τότε διοικούντες ειλικρινά δεν το γνωρίζω. Μόνο να εικάσω μπορώ. Καλύτερα λοιπόν να απαντήσουν οι πιο αρμόδιοι.

Πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν ότι ο Νίκος επιστρέφει στην ΑΕΚ για να βάλει τάξη στα αποδυτήρια. Εσύ όμως πρώτα από όλα είσαι ποδοσφαιριστής…

Αυτό το πράγμα με ενοχλεί και θέλω να το ξεκαθαρίσω. Ο Νίκος δεν ήλθε πίσω για τα αποδυτήρια, επέστρεψε για να βοηθήσει καθαρά αγωνιστικά την ομάδα. Εγώ δεν είμαι μπαμπάς κανενός. Δεν θα πω σε κανέναν τι θα κάνει και πως θα φέρεται. Το θέμα των αποδυτηρίων είναι πάνω από όλα θέμα του προπονητή. Εμείς οι παλαιότεροι οφείλουμε να πούμε κάποια πράγματα και να δώσουμε σωστές κατευθύνσεις μέσα από την εμπειρία μας, όμως ως εκεί. Δεν θέλουμε και δεν έχουμε το δικαίωμα άλλωστε να επιβάλουμε την τάξη και τέτοια πράγματα που διαβάζω δεξιά και αριστερά.

Και τι θα μπορούσατε να πείτε εσείς οι παλαιότεροι για να μην προκύψουν περιστατικά ανάλογα με αυτά της χρονιάς που πέρασε;

Ο,τι αν είμαστε όλοι ενωμένοι, αν είμαστε πραγματικά σαν μια γροθιά κι αν λειτουργούμε με ειλικρίνεια, αξιοπρέπεια και πίστη, τότε θα πετύχουμε πολλά. Είμαι σίγουρος γι αυτό, όχι επειδή έτσι μου μπήκε στο κεφάλι, αλλά διότι το έχω ζήσει στο παρελθόν και το ξέρω. Πρέπει να καταλάβουμε ότι όλοι έχουμε έναν κοινό στόχο κι ότι μέσα από αυτόν θα ωφεληθούμε και ατομικά. Εγώ πάντοτε πίστευα κι έλεγα ότι ο κάθε ποδοσφαιριστής πρέπει να κόπτεται και να πασχίζει πρωτίστως για την ατομική βελτίωσή του. Ομως αυτή μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από την ομαδική δουλειά και το “εμείς”, όχι μέσα από το “εγώ”. Είμαστε όλοι άντρες, οπότε πρέπει να αφήσουμε πίσω μας ότι έχει γίνει και να κοιτάξουμε μπροστά για μια καλή χρονιά. Η ΑΕΚ είναι πολύ μεγάλη ομάδα για μικρότητες.

Αυτό όμως μεταφέρεται εύκολα σε ποδοσφαιριστές ξένους με διαφορετική νοοτροπία και αντίληψη;

Είναι θέμα προσωπικότητας. Πιστεύω ότι φέτος όλοι οι συμπαίκτες μου θα έχουν την προσωπικότητα να διαχειρίζονται καλύτερα τις καταστάσεις, είτε είναι θετικές, είτε είναι αρνητικές. Μόνον έτσι θα κάνουν καλό στους εαυτούς τους και στην ομάδα. Πρέπει όλοι μας στο ξεκίνημα αυτής της προσπάθειας να έχουμε συνειδητοποιήσει ότι η φανέλα που φορούμε απαιτεί ενότητα και συσπείρωση. Το είπα και πριν, είμαστε άντρες.

Επέστρεψε και ο Δέλλας και θα βάλει ένα χεράκι…

Ήταν μια απαραίτητη προσθήκη και νομίζω ότι θα μας βοηθήσει πολύ σε όλα τα επίπεδα. Εμπνέει το σεβασμό και διασφαλίζει την ενότητα ο Τραϊανός ενώ θα βοηθήσει την ομάδα πολύ αγωνιστικά.

Επιστρέφοντας βρίσκεις στην ΑΕΚ νεαρά παιδιά (Αραμπατζής, Μανωλάς, Γκέντζογλου, Παυλής) που είτε δεν έπαιζαν είτε δεν ανήκαν στην ομάδα και πλέον έχουν ενεργό ρόλο Είναι έτοιμα και ικανά, να ανταποκριθούν;

Το σίγουρο είναι ότι έχουν σημαντικό ταλέντο. Εξαρτάται αν θα βοηθήσουν την ΑΕΚ από το κατά πόσο θέλουν να παίξουν ποδόσφαιρο με την έννοια της διάρκειας και της αφοσίωσης. Αν δουλέψουν σωστά θα κάνουν καριέρα, το πόσο μεγάλη εξαρτάται κυρίως από τους ίδιους. Αυτό πρέπει να είναι και το μέλλον την ΑΕΚ πάντως. Να βοηθά αυτά τα παιδιά να εξελίσσονται, να τα πουλά στο εξωτερικό και να τρέφεται μέσα από αυτή τη διαδικασία.

Ο κόσμος περιμένει από εσένα να “αναγεννήσεις” και τον Μπλάνκο που δίπλα σου έκανε το 2007-08 την καλύτερη σεζόν του με την ΑΕΚ.

Ο καθένας αναγεννάται μόνος του. Μέσα από το μεράκι για τη δουλειά και τη διάθεση για ποδόσφαιρο. Οταν είχε έλθει στην Ελλάδα είχε πολύ κέφι, εγώ από που έβλεπα στην τηλεόραση είναι ότι είχε χάσει κάπως τον ενθουσιασμό του, δίχως να τον κατηγορώ σε αυτό 100%. Τον έβλεπα και μου έμοιαζε σαν να μην ευχαριστιέται τη μπάλα.

Στο ενδεχόμενο που δεν προκύψουν πωλήσεις παικτών, χωρούν στην ίδια ενδεκάδα Λυμπερόπουλος, Σκόκο, Μπλάνκο και Τζιμπούρ;

Εγώ πιστεύω πως ναι. Αν βρούμε τη χημεία και έχουμε συνεργασία, μπορούμε να παίξουμε μαζί. Βέβαια η ομάδα θα δώσει περίπου 45 παιχνίδια μέσα στη χρονιά, οπότε σε κάποια ματς κάποιοι θα ξεκουράζονται.

Αντέχει ο 35αρης Λυμπερόπουλος 45 επίσημα ματς;

Η αλήθεια είναι πως όχι. Δεν νομίζω ότι μπορώ να παίξω τόσα, θέλω να είμαι ρεαλιστής, δεν είμαι πια 25χρονο. Οταν καταλαβαίνω ότι δεν θα μπορώ θα το ζητάω μόνος μου να μείνω έξω και να βρω τον εαυτό μου. Ξέρω το σώμα μου καλά πλέον κι έχω την εμπειρία να ξέρω πότε πρέπει να παίζω και πότε να κάνω στην άκρη για να μην εκτίθεμαι και να μην κάνω κακό στην ομάδα.

Τι φέρνεις μαζί σου από τη Γερμανία; Πήγες μεν 33 ετών, όμως πάντοτε κάτι μαθαίνεις στη ζωή…

Ενιωσα πρωτίστως πως είναι να σε σέβονται και να πιστεύουν απόλυτα σε αυτό που κάνεις. Όταν σε επιλέγουν είναι αποφασισμένοι να σε στηρίξουν ως το τέλος, δεν δέχονται την αποτυχία ως ενδεχόμενο. Γενικότερα ήταν μια φανταστική εμπειρία για μένα. Θα μου λείψει η ατμόσφαιρα των γηπέδων την οποία αν δεν την ζήσεις δεν μπορείς να νιώσεις τι εννοώ. Επίσης οι τέλειες συνθήκες εργασίας, ο σεβασμός του κόσμου προς το πρόσωπό μου.

Αποχωρώντας από την Αϊντραχτ είδες γύρω σου ανθρώπους που σε αγάπησαν; Τι πιστεύουν εκεί για τον Λυμπερόπουλο;

Θεωρώ ότι αποχαιρέτισαν έναν δικό τους άνθρωπο. Με αγκάλιασαν, με πίστεψαν πολύ μου φέρθηκαν σαν να είμαι ένας ποδοσφαιριστής που βγήκε από τα σπλάχνα της ομάδας. Εκανα φιλίες μιας ζωής εκεί, με ανθρώπους που δεν ξεχάσω και θέλω να πιστεύω ότι επίσης δεν θα με ξεχάσουν ποτέ.

Υπήρξαν στιγμή που να αναρωτήθηκες τι κάνεις εκεί; Ή μήπως ήταν περισσότερες οι φορές που ένιωσες ότι άργησες να φύγεις στο εξωτερικό;

Ποτέ δεν αισθάνθηκα άβολα. Αντιθέτως κατάλαβα ότι είχα κάνει το μεγαλύτερο λάθος της ζωής μου που δεν είχα φύγει νωρίτερα. Αν γύριζα πίσω το χρόνο θα έκανα διαφορετικές επιλογές διότι είχα τις ευκαιρίες να παίξω έξω νωρίτερα αλλά δεν τις χειριστικά αναλόγως. Πάντως είμαι ευτυχισμένος που έστω και στα 33 μου έζησα αυτή την απίστευτη εμπειρία. Ευχαριστώ το Θεό που με αξίωσε να το ζήσω.

Πως κρίνεις την πορεία της Ελλάδας στο Μουντιάλ. Είσαι ευχαριστημένος ή περίμενες περισσότερα;

Είμαι ικανοποιημένος επειδή διαπίστωσα ότι τα παιδιά πάλεψαν κι έδωσαν ότι είχαν. Ίσως μπορούσαμε περισσότερα στο πρώτο ματς αλλά δεν τα καταφέραμε. Ίσως έπρεπε να ευχαριστηούμε περισσότερο το ματς με την Αργεντινή κι ας χάναμε 4-2 όχι 2-0. Αλλά σε γενικές γραμμές τα πήγαμε καλά.

Πως κρίνεις την επιλογή του Σάντος για τον πάγκο της εθνικής;

Ηταν η πιο σωστή επιλογή. Είναι προπονητής με πρόγραμμα, με ξεκάθαρες απόψεις και δουλεύει πολύ. Πλέον ξέρει καλά το ελληνικό ποδόσφαιρο και θα κάνει σωστές επιλογές. Διαδέχεται τον πιο επιτυχημένο τεχνικό στην ιστορία της εθνικής ομάδας, αλλά αυτό δεν νομίζω ότι θα τον αγχώσει.

Κι είναι επίσης ένας τεχνικός που σε αγαπάει πολύ. Θα βοηθούσες την εθνική αν στο ζητούσε;

Οχι, ο κύκλος μου τελείωσε. Ότι έχω πλέον να δώσω το φυλάω για την ΑΕΚ.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε