Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Μαράθωνιος Αθήνας: Οι συμμετοχές θα ξεπεράσουν τις 50.000

ΦΩΤΟ Eurokinissi
ΦΩΤΟ Eurokinissi

H καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου για τον 34ο διεθνή Μαραθώνιο της Αθήνας που θα διεξαχθεί την Κυριακή 13 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Δημαρχείο της Αθήνας, με τη συμμετοχή του υφυπουργού Αθλητισμού, Σταύρου Κοντονή, των δημάρχων Αθήνας, Γιώργου Καμίνη, και Μαραθώνα, Ηλία Ψινάκη, του προέδρου του ΣΕΓΑΣ, Κώστα Παναγόπουλο, και του προέδρου της ΕΟΕ, Σπύρου Καπράλου.

Επίσης το «παρών» στην παρουσίαση του μεγαλύτερου αθλητικού, πολιτιστικού και τουριστικού γεγονότος της χώρας έδωσαν ο γενικός διευθυντής Μάρκετινγκ της ΟΠΑΠ ΑΕ, Πετρ Ματεγιόφσκι, ο Eντεταλμένος Σύμβουλος Αθλητισμού της Περιφέρειας Αττικής, Σπύρος Πάντζας, ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Αυθεντικού Μαραθωνίου, Γιάννης Σταματόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ, Δημήτρης Τρυφωνόπουλος, και ο Λάμπης Ταγματάρχης, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΤ που έχει και τα δικαιώματα μετάδοσης του αγώνα.

Ο οικοδεσπότης της εκδήλωσης κ. Καμίνης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την όλο και κάθε χρόνο αυξανόμενη αναβάθμιση, οργανωτική και αγωνιστική, του Μαραθωνίου, ενώ τόνισε ότι στόχος του Δήμου είναι ο ρόλος του στη διοργάνωση να είναι κάθε φορά πιο ενεργός για την μεγαλύτερη, πολιτιστική, τουριστική και οικονομική ανάδειξη της Αθήνας.
«Η στενή και παραγωγική συνεργασία είναι και φέτος προϋπόθεση για την επιτυχία. Η στενότερη συνεργασία που συνήψε ο δήμος Αθηναίων με τον ΣΕΓΑΣ και η ενεργός συνδιοργάνωση με τον Οργανισμό Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου, ενισχύουν την ασφάλεια και τις υψηλές προδιαγραφές της κορυφαίας αθλητικής, ιστορικής και πολιτιστικής διοργάνωσης που είναι ο Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας», δίνοντας ραντεβού με όλους στις 13 Νοεμβρίου και επισημαίνοντας ότι ως τη στιγμή που κόβεται το νήμα του τερματισμού “τρέχουμε όλοι μαζί”», είπε χαρακτηριστικά ο κ Καμίνης.

Ο κ. Παναγόπουλος επεσήμανε ότι βασικός στόχος της ομοσπονδίας εδώ και χρόνια είναι η συνεχής βελτίωση του αγώνα. «Ο μεγάλος όμως στόχος», τόνισε, «είναι να αποτελέσει το σημαντικότερο ετήσιο δρομικό γεγονός όλου του κόσμου. Για φέτος έχει τεθεί επιπλέον ως στόχος η κατάρριψη δύο ακόμη ρεκόρ. Του ρεκόρ διαδρομής από τους συμμετέχοντες αθλητές και της παρουσίας μεγαλύτερου αριθμού θεατών στις κερκίδες του Παναθηναϊκού σταδίου».
Και πρόσθεσε: «H 34η διοργάνωση του Αυθεντικού Μαραθωνίου, συμπίπτει φέτος με δυο σημαντικές ιστορικές επετείους: με τη συμπλήρωση 120 χρόνων από την πρώτη σύγχρονη διοργάνωση Μαραθωνίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 1896, αλλά και με τη συμπλήρωση 70 χρόνων από το 1946, τη χρονιά που ο κορυφαίος Έλληνας δρομέας Στέλιος Κυριακίδης νίκησε στον Μαραθώνιο της Βοστώνης, σημειώνοντας μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του ελληνικού αθλητισμού στο διεθνή χώρο».

Ο κ. Καπράλος αναφέρθηκε στην παρουσία των 93 αθλητών της Ελληνικής Ολυμπιακής ομάδας στο Ρίο, που θα εισέλθουν την ημέρα του αγώνα στο Καλλιμάρμαρο για να τους χειροκροτήσουν οι Έλληνες φίλαθλοι για την παρουσία, αλλά και τις επιτυχίες τους στη διοργάνωση.
«Φέτος θα έχουμε τη χαρά να τιμήσουμε τους αθλητές μας που πριν από δύο μήνες στο Ρίο χάρισαν στη χώρα μας διακρίσεις και μας έκαναν όλους υπερήφανους. Κι αυτό θα γίνει με μια συμβολική παρέλαση της Ολυμπιακής ομάδας πριν ο πρώτος μαραθωνοδρόμος μπει στο Καλλιμάρμαρο. Με τον τρόπο αυτό ο λαός της Αθήνας, οι φίλαθλοι, οι αθλητές και οι οικογένειες τους θα έχουν την ευκαιρία να τιμήσουν με το χειροκρότημα τους ήρωες των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο. Και χαίρομαι ειλικρινά που ως Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή συμβάλλουμε και εμείς στην καλύτερη διοργάνωση του Αυθεντικού Μαραθωνίου», είπε ο κ Καπράλος.

Οι μεγάλες ειδήσεις, όμως, βγήκαν από την ομιλία του κ. Κοντονή, ο οποίος, αφού συνεχάρη τον ΣΕΓΑΣ και όλους τους φορείς που συμμετέχουν στην διοργάνωση του Μαραθωνίου που για μία ακόμη χρονιά είναι αφιερωμένος στη μεγάλη μορφή του Ειρηνιστή και βαλκανιονίκη, Γρηγόρη Λαμπράκη, είπε ότι για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια η τακτική επιχορήγηση των αθλητικών ομοσπονδιών γίνεται στην ώρα της, ενώ με ενέργειες του υφυπουργείου Αθλητισμού βγήκε μια έκτακτη επιχορήγηση ύψους 3 εκ. ευρώ, χρήματα τα οποία θα διατεθούν αποκλειστικά και μόνο για την συντήρηση και τη βελτίωση λειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων της χώρας.
Επιπλέον είπε ότι αποφασίστηκε οι απολυμένοι εργαζόμενοι του ΟΔΙΕ να απορροφηθούν για την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού στα εθνικά στάδια και άλλες αθλητικές εγκαταστάσεις της χώρας. Ακόμη ο κ Κοντονής, προανήγγειλε «την ίδρυση Γραφείου ΕΣΠΑ για τον Αθλητισμό, για την απορρόφηση κονδυλίων που υπάρχουν και υπήρχαν αλλά έμεναν στο ράφι. Για τα επόμενα 5 χρόνια αναμένουμε μέσω ΕΣΠΑ να εξασφαλιστεί συνολικό ποσό 16 εκ. ευρώ που θα διατεθεί αποκλειστικά για τον αθλητισμό».
Τέλος έκανε γνωστό, ότι ολοκληρώθηκε η συζήτηση με τις ομοσπονδίες και τους αρμόδιους φορείς (τους οποίους ευχαρίστησε για τη συνεισφορά τους με ιδιαίτερη αναφορά στον ΣΕΓΑΣ και στην ΕΟΕ) με αποτέλεσμα να κατατεθεί τις επόμενες ημέρες για διαβούλευση ο νέος αθλητικός νόμος. Η διαβούλευση αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 30 ή 40 ημέρες και θα προχωρήσει προς ψήφιση.
Πιο αναλυτικά ο κ Κοντονής είπε στην ομιλία του: «Είναι μεγάλη χαρά για μένα που για δεύτερη χρονιά βρίσκομαι μαζί σας στη Συνέντευξη Τύπου για τον κλασσικό μαραθώνιο. Η κλασσική διαδρομή, οδηγεί τις σκέψεις μας σε μεγάλες στιγμές της ιστορίας της πατρίδας μας, από τη μάχη του Μαραθώνα στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες μέχρι και τα βήματα του Γρηγόρη Λαμπράκη. Γιατί ο Γρηγόρης Λαμπράκης ήταν ένας μεγάλος αθλητής, αλλά πάνω απ’ όλα ήταν ένας μεγάλος αγωνιστής για τη δημοκρατία, τον αφοπλισμό, την ειρήνη και την αμνηστία που τότε ήταν το σύνθημα του προοδευτικού κόσμου της χώρας, γιατί χιλιάδες αγωνιστές βρισκόντουσαν εκτοπισμένοι, φυλακισμένοι, εξορισμένοι. Κι ο Γρ. Λαμπράκης μόνος του στην αρχή, αλλά και με χιλιάδες άλλους έδωσε το παράδειγμα της αγωνιστικότητας και της συναδέλφωσης που τόσο ανάγκη είχε η πατρίδα μας εκείνα τα χρόνια.
Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι, που πληροφορούμεθα ότι και αυτή τη χρονιά η συμμετοχή των αγωνιζομένων αθλητών και αθλητριών ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Κυρίως όμως είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι, διότι ο κλασσικός μαραθώνιος αγώνας, που θα διεξαχθεί και φέτος, δεν αποτελεί μόνο ένα σπουδαίο αθλητικό γεγονός. Με την πρωτοβουλία που έχει πάρει ο Δήμος, η ΕΟΕ και ο ΣΕΓΑΣ, γίνεται ένα πολιτιστικό μεγάλο γεγονός για την πόλη της Αθήνας.
Χαιρετίζουμε αυτή την ποιοτική αναβάθμιση του αθλητικού γεγονότος και πιστεύουμε ότι θα αποτελέσει στο μέλλον την κινητήρια δύναμη να ασχοληθούν ακόμα περισσότεροι με τον αθλητισμό. Σήμερα λοιπόν είμαι στην ευχάριστη θέση να σας πω, ότι την έκτακτη ενίσχυση, ύψους 3.000.000 € για το 2016 που πετύχαμε θα τη διοχετεύσουμε αποκλειστικά και κύρια στα στάδια της χώρας. Τον προηγούμενο ενάμιση χρόνο, καταφέραμε να βάλλουμε ένα φραγμό στην κατρακύλα των προηγούμενων έξι χρόνων, η οποία μας άφησε στάδια ακατάλληλα κι όπως έχω πει πολλές φορές και επικίνδυνα για άθληση. Σήμερα λοιπόν μπορούμε να σας πούμε ότι 3.000.000 € θα πάνε στη συντήρηση και στην αποκατάσταση των σταδίων, αποκατάσταση η οποία θα λειτουργήσει προς όφελος όχι μόνο των πρωταθλητών μας αλλά και ενός μεγάλου μέρους της κοινωνίας. Και πλάι σ’ αυτή την οικονομική ενίσχυση, θα έχουμε και την ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό διότι η κυβέρνηση φρόντισε αυτούς τους εργαζόμενους που πέταγε στο δρόμο η προηγούμενη κυβέρνηση του ΟΔΙΕ, τους εργαζομένους του ΟΔΙΕ ΝΑ τους απορροφήσει και να τους κατευθύνει σε στάδια και σε άλλες υπηρεσίες του Υπ. Πολιτισμού και αθλητισμού που υπάρχει ανάγκη.
Έτσι γίνονται δύο καλά: αφετέρου δεν θα μείνουν άνθρωποι σε καθεστώς απόγνωσης μετά από πολυετή εργασία και αφετέρου θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους όπου υπάρχουν κενά σε προσωπικό για να λειτουργήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Σας ανακοινώνω σήμερα επίσης ότι μετά από εργώδη προσπάθεια καταφέραμε και συστήσαμε στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και το γραφείο ΕΣΠΑ για τον αθλητισμό, κάτι το οποίο κανείς δεν έχει φροντίσει να δημιουργήσει. Στόχος μας είναι να απορροφώνται αποτελεσματικά τα κονδύλια, τα οποία υπάρχουν και υπήρχαν, αλλά δυστυχώς έμεναν στο ράφι. Την επόμενη 5ετία είναι στο χέρι μας να απορροφηθούν 16 εκ ευρώ από το ΕΣΠΑ για τον αθλητισμό αποκλειστικά. Θεωρούμε ότι αυτή είναι ουσιαστική πολιτική παρέμβαση και αυτό είναι που τιμά τις Κυβερνήσεις να δημιουργούν έργα υποδομής, φροντίδας και αποκατάστασης.
Θέλω να συγχαρώ από καρδιάς τους Έλληνες αθλητές και αθλήτριες για την αγωνιστικότητά τους και τις διακρίσεις τους κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων στο Ρίο. Αυτά είναι καθαρά μετάλλια και αυτό περιποιεί τιμή και για την ΕΟΕ αλλά και για την Κυβέρνηση που πήρε όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες για να θωρακίσει το νομοθετικό πλαίσιο για αυτό που λέμε «καθαροί Αγώνες», «καθαρά μετάλλια»
Για πρώτη φορά η εκταμίευση του εγκριθέντος προϋπολογισμού κάθε ομοσπονδίας έγινε στην ώρα της. Έτσι πέτυχαν όλες οι Ομοσπονδίες ένα προγραμματισμό βάσει των πραγματικών δεδομένων και των πραγματικών ποσών. Αυτή η προσπάθεια για τάξη, διαφάνεια και εξοικονόμηση πόρων θα συνεχιστεί. Είναι εξαγγελία του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης και θα υλοποιηθεί μέχρι τέλους.
Θέλω τέλος να αναφέρω ότι εντός των επομένων ημερών και μετά τη διαβούλευση με τις Ελληνικές ομοσπονδίες θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το νέο αθλητικό νομοσχέδιο,, και εδώ θέλω ιδιαιτέρα να ευχαριστήσω, την ΕΟΕ και τον ΣΕΓΑΣ για τις εποικοδομητικές τους προτάσεις. Εντός ενός περίπου μηνός θα δοθεί στη δημόσια διαβούλευση για να οριστεί η τελική μορφή του.
Μέσα σε αυτόν τον αθλητικό νόμο θα περιγράφονται και τα αντικειμενικά κριτήρια χρηματοδότησης των επιχορηγήσεων, ώστε να φύγουμε εντελώς από ένα καθεστώς ευνοιοκρατίας, που συντηρήθηκε επί χρόνια, και ορισμένες φορές έπαιρνε και διαστάσεις ρουσφετολογίας. Τα κριτήρια θα είναι αντικειμενικά δίκαια και θα ανταποκρίνονται στον αριθμό των αθλουμένων, στον αριθμό των εργαζομένων και στον αριθμό των διακρίσεων. Αυτά για εμάς είναι ισονομία, είναι διαφάνεια και εκδημοκρατισμός και θα ολοκληρωθούν μέχρι κεραίας στην τετραετία αυτή που διανύουμε και που ο ελληνικός λαός έδωσε στην Κυβέρνηση να εφαρμόσει το πρόγραμμά της».

Από την πλευρά του, ο κ. Ψινάκης, μετά την περσινή τιμητική βράβευση 100 και πλέον Πρέσβεων από όλο τον κόσμο σε εκδήλωση στο Μαραθώνα, έχει προσκαλέσει για φέτος άλλους 110 δημάρχους, περιφερειάρχες και επιχειρηματίες από την Κίνα, οι οποίοι έχουν εκδηλώσει την πρόθεση για να πραγματοποιήσουν επενδύσεις στη χώρα μας.
«Θέλω να αναφερθώ σε έναν άλλο μαραθώνιο, που έχουμε στήσει από πέρσι και αφορά στον πολιτισμό, τον τουρισμό, τον αθλητισμό και στην οικονομία», είπε ο Δήμαρχος Μαραθώνα, Ηλίας Ψινάκης. «Πέρυσι βραβεύσαμε τους πρέσβεις από όλο τον κόσμο για την βοήθεια που μας προσφέρουν οι χώρες τους. Φέτος θα διοργανωθεί στις 11 Νοεμβρίου στο Ζάππειο, ένα φόρουμ με την συμμετοχή 110 δημάρχων, περιφερειαρχών και επιχειρηματιών από την Κίνα που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα, το οποίο του χρόνου προγραμματίζουμε να γίνει με τη συμμετοχή Ελλήνων στο Πεκίνο».

Από την πλευρά της ΟΠΑΠ ΑΕ, ο γενικός διευθυντής Πετρ Ματεγιόφσκι, δήλωσε: «Νιώθουμε υπερήφανοι που αποτελούμε μέρος του Αυθεντικού Μαραθωνίου από το 2011. Προσπαθήσαμε από την πλευρά μας να δώσουμε και μια άλλη διάσταση στο πολύ σημαντικό αυτό γεγονός. Γι’ αυτό κι από το 2014 ξεκινήσαμε μια πρωτοβουλία μέσω της ειδικής εφαρμογής που δημιουργήσαμε όπου όλοι έχουν τη δυνατότητα μέσω του κινητού ή του υπολογιστή τους να συμμετέχουν στη «Διαδρομή Προσφοράς» της ΟΠΑΠ. Το ποσό των 150.000 ευρώ που συγκεντρώθηκε δόθηκε για την ανακαίνιση των δύο μεγαλύτερων παιδιατρικών νοσοκομείων της Αθήνας («Αγία Σοφία» και «Παν. & Αγλαΐα Κυριακού»). Έχουμε συμβάλειστην ανακαίνιση επτά μονάδων νοσηλείας συνολικής επιφάνειας 4.600 τ.μ., στην ανακαίνιση της εισόδου και των κλιμακοστασίων και στη δημιουργία ενός ανελκυστήρα. Η προσπάθεια μας είναι συνεχής για να βοηθήσουμε ακόμα περισσότερο μέσω της νέας μας εφαρμογής “Something Better”».

Ο περιφερειακός σύμβουλος υπεύθυνος για θέματα αθλητισμού της Περιφέρειας Αττικής Σπύρος Πάντζας, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Ο Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας, ιδιαίτερα σήμερα με την οικονομική κρίση, πρέπει να στείλει μήνυμα ελπίδας, με την συμμετοχή όσων περισσότερων δρομέων γίνεται. Η Περιφέρεια είναι αρωγός της προσπάθειας και συμβάλλει οικονομικά και οργανωτικά φέτος με την κάλυψη των εξόδων του συμποσίου της ΑΙΜS».

O Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ Δημήτρης Τρυφωνόπουλος είπε: «Ο ΕΟΤ στηρίζει τον Μαραθώνιο επί 10 συνεχή έτη και θέλω να συγχαρώ τον ΣΕΓΑΣ για τη διοργάνωση που αποτελεί ένα εμβληματικό γεγονός και συνάμα ένα τουριστικό γεγονός. Τα στοιχεία του ΣΕΓΑΣ δείχνουν την αύξηση τα τελευταία 10 έτη, ενώ από τα στοιχεία φαίνεται ότι το 43% των συμμετεχόντων του 2015, ήρθαν από 100 χώρες. Αποδεδειγμένα οι αγώνες του Μαραθωνίου εστιάζουν στην προβολή της χώρας μας, με σημαντικά αποτελέσματα. Δεν νοείται αθλητικός τουρισμός χωρίς τον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας και για αυτό εμείς στηρίζουμε τη διοργάνωση», ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ, Λάμπης Ταγματάρχης εξήγησε ότι η παρουσία του καταδεικνύει την άρρηκτη σχέση της ΕΡΤ με τον Μαραθώνιο και ανακοίνωσε ότι προχωρούν οι διαδικασίες για την ανανέωση της σύμβασης ΕΡΤ- ΣΕΓΑΣ, η οποία λήγει τον Δεκέμβριο, για την τριετία 2017-2019.
Τέλος την εκδήλωση έκλεισε ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Αυθεντικού Μαραθωνίου, Γιάννης Σταματόπουλος επισημαίνοντας ότι «με τη συνεργασία όλων καταφέρνουμε να πετύχουμε αυτά τα αποτελέσματα και είμαι βέβαιος ότι και φέτος θα έχουμε την πληρότητα και την ποιότητα των προηγούμενων χρόνων».

Στις παράλληλες εκδηλώσεις του Μαραθωνίου θα έχουμε, μεταξύ άλλων, την διεθνή έκθεση ERGO Marathon EXPO στο γήπεδο Ταεκβοντό του Φαλήρου (10-12/11), το παγκόσμιο συνέδριο και το 10ο συνέδριο της AIMS (10/11), την βράβευση των κορυφαίων Μαραθωνοδρόμων του κόσμου για το 2016, μαζί και του μεγάλου Αιθίοπα δρομέα, Χαιλέ Γκεμπρεσελασιέ (11/11), την τελετή Έναρξης και την Αφή της Φλόγας του Μαραθωνίου (12/11) και πολλές άλλες εκδηλώσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος οι συμμετοχές σε όλες τις αποστάσεις θα ξεπεράσουν τις 50.000.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε