Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

Ν. Μπουντούρης: Οι ομάδες να προστατεύσουν το άθλημα…

Ν. Μπουντούρης: Οι ομάδες να προστατεύσουν το άθλημα…

Αργά το βράδυ της 11ης Ιουνίου 2017 ο χρόνος στο ΣΕΦ γύρισε πίσω 18 ολόκληρα χρόνια και οι φιγούρες των Παταβούκα, Αλβέρτη, Μπουντούρη, Οικονόμου, Καλαϊτζή, Μάγλου, Τζεντίλε, Κοχ, Χούπμαν, Ράτζα, Φώτση, Μποντιρόγκα και Μπέρκ… αχνοφαίνονταν δίπλα σε αυτές των τωρινών πρωταθλητών Ελλάδας.

Ο Παναθηναϊκός κατάφερε όπως το 1999 να «δραπετεύσει» από το κλειστό των «ερυθρόλευκων» και γράφοντας το 3-2 στη σειρά να κλείσει πανηγυρικά τη σεζόν. Μία σεζόν που είχε αρκετά σκαμπανεβάσματα απόδοσης, εσωτερικών αναταραχών και απροόπτων για τους «πράσινους». Ωστόσο, με το κλείσιμο της αυλαίας όλα αυτά μπήκαν στο… χρονοντούλαπο και ο Παναθηναϊκός στέφθηκε νταμπλούχος Ελλάδας, απέναντι σε έναν Ολυμπιακό που προσπαθούσε απεγνωσμένα να κρατήσει τα σκήπτρα του πρωταθλήματος και να ολοκληρώσει τη σεζόν προστέθοντας στην τροπαιοθήκη του έναν τίτλο, τον τελευταίο που είχε μείνει, αυτόν του πρωταθλήματος.

 

Ο Νίκος Μπουντούρης το 1999 φορούσε τη φανέλα του Παναθηναϊκού και έζησε από κοντά το «πράσινος» έπος, με το οποίο δόθηκε το έναυσμα για την «οικοδόμηση» της «πράσινης δυναστείας» των χρόνων που ακολούθησαν σε Ελλάδα και Ευρώπη. Ο βετεράνος γκαρντ, με θητεία τόσο σε Ολυμπιακό, όσο και Παναθηναϊκό, θυμήθηκε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων την πρώτη «στέψη» του Παναθηναϊκού στην έδρα του «αιωνίου», σχολίασε τη φετινή σειρά των τελικών, εστιάζοντας στα σημεία που κρίθηκε, μίλησε για τους Πασκουάλ, Παππά, Μπουρούση και Καλάθη, την αξία του ελληνικού κορμού, ενώ αποθέωσε την άμυνα του… Αργύρη Πεδουλάκη.

 

Παράλληλα, ο 45χρονος στέκεται στις ομοιότητες του άθλου του 1999 με αυτόν του 2017, σχολιάζει τον φετινό ευρωπαϊκό αποκλεισμό των «πράσινων» και τα όσα ακολούθησαν, ενώ ξεσπά με το φαινόμενο των court seats (οι θέσεις στα κλειστά που είναι δίπλα στο παρκέ) και αναλύει τις ευθύνες των ΚΑΕ και του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αμειβομένων Καλαθοσφαιριστών (ΠΣΑΚ).

 

Τέλος, ο Νίκος Μπουντούρης επικεντρώνεται στις κορωνίδες των ομάδων, τους προέδρους, οι οποίοι πρέπει να κρατούν πάντα ένα επίπεδο, επισημαίνοντας την ανάγκη παρουσίας ανθρώπων δίπλα στους «ισχυρούς άνδρες» των ΚΑΕ, που θα τους μάθουν πως να αντιδρούν σε ακραίες καταστάσεις, για να καταλήξει με νόημα ότι αν δεν συμβεί αυτό και χάσουν τον έλεγχο σε κάποια στιγμή έντασης τότε… «η πορεία τους στο μπάσκετ θα έχει ημερομηνία λήξης… ».

 

Η συνέντευξη του Νίκου Μπουντούρη:

 

«Η πορεία των δύο ομάδων δεν ήταν ίδια μέσα στη χρονιά. Ο Ολυμπιακός ήταν πιο σταθερός σε όλη τη διάρκεια της σεζόν. Απλά στο τέλος φάνηκε, όπως είπε και ο προπονητής του, Γιάννης Σφαιρόπουλος, ότι είχαν πρόβλημα ενέργειας. Αντίθετα, ο Παναθηναϊκός πέρασε από πολλά κύματα μέσα στη χρονιά, αλλά στο τέλος κατάφερε να ανασυνταχθεί. Ο Παναθηναϊκός έπαιξε αρκετά έξυπνα και με καλή άμυνα “εγκλώβισε” τον Ολυμπιακό και πέτυχε το στόχο του», ήταν το πρώτο σχόλιο του Νίκου Μπουντούρη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τη φετινή σειρά των τελικών της Α1 Ανδρών για να συνεχίσει…

Ο ΣΠΑΝΟΥΛΗΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ ΤΟΝ ΓΚΙΣΤ

 

ΕΡ. Τελικά η έλλειψη ενέργειας του Ολυμπιακού ήταν αυτή που έκρινε τη σειρά;

ΑΠ. «Ένας παράγοντας είναι αυτός. Ο άλλος παράγοντας θεωρώ ότι ήταν το έξυπνο παιχνίδι του Παναθηναϊκού στην άμυνα. Είναι πολυτέλεια να έχεις τον Γκιστ, σε ορισμένες περιπτώσεις και τον Σίνγκλετον, και να μπορείς να αλλάζεις στα πικ εν ρολ με τον Σπανούλη. Ο Ολυμπιακός έχει συγκεκριμένο τρόπο που επιτίθεται. Είτε δημιουργεί ο Σπανούλης από την κορυφή, είτε ποστάρουν τον Πρίντεζη. Και στις δύο περιπτώσεις δεν κατάφεραν να το κάνουν σωστά. Δεν μπορούσε να περάσει ο Σπανούλης στα πόδια τον Γκιστ και δεν μπορούσε να τρυπήσει την αντίπαλη άμυνα και να δημιουργήσει. Βγήκαν κάποια σουτ, κάποια ελεύθερα τρίποντα, αλλά η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη… Αυτό ήταν το “κλειδί” των παιχνιδιών».

 

ΤΕΛΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ Ο ΠΑΣΚΟΥΑΛ;

 

ΕΡ. Ο Τσάβι Πασκουάλ μπήκε στο στόχαστρο πολλών τη φετινή αγωνιστική περίοδο, ενώ κάποια στιγμή η κριτική έφτασε στο αποκορύφωμα της, όταν και αμφισβητήθηκε η αξία του Καταλανού ως προπονητής.

ΑΠ. «Αυτό είναι ιδίωμα του λαού μας. Από τη μία στιγμή στην άλλη μπορεί κάποιος να είναι προπονητάρα και μετά άσχετος. Ο Πασκουάλ έχει δώσει εξετάσεις χρόνια στο ευρωπαϊκό μπάσκετ από τον πάγκο της Μπαρτσελόνα. Το να ασκείς κριτική σε έναν προπονητή τέτοιου επιπέδου είναι καμιά φορά… ιεροσυλία. Βέβαια, το μπάσκετ απευθύνεται σε κόσμο που δεν είναι πάντα και σχετικός. Οπότε η κριτική είναι μέσα στο… παιχνίδι. Όλοι πρέπει να ξέρουν ότι θα κριθούν είτε θετικά, είτε αρνητικά από τον κόσμο. Υπάρχει μία υπερβολή στους Έλληνες».

 

ΠΑΙΚΤΕΣ ΥΨΗΛΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΚΑΛΑΘΗΣ, ΜΠΟΥΡΟΥΣΗΣ, ΠΑΠΠΑΣ

 

ΕΡ. Ο Νικ Καλάθης ανέβασε στροφές στους τελικούς και έκλεισε… στόματα. Ο Γιάννης Μπουρούσης ήταν καταλυτικός στη σειρά, ενώ ο πρώτος παίκτης που κέρδισε την αγκαλιά του Πασκουάλ στο ΣΕΦ μετά το break και την κατάκτηση του τίτλου από τον Παναθηναϊκό ήταν ο Νίκος Παππάς. Σε αυτόν τον ελληνικό κορμό θα πρέπει να βασιστεί του χρόνου ο νταμπλούχος Ελλάδας;

ΑΠ. «Και οι τρεις είναι παίκτες πολύ υψηλού επιπέδου. Επειδή η ομάδα φέτος πέρασε από… σαράντα κύματα είναι λογικό να επηρεάζονται και αυτοί. Δέχθηκαν τα περισσότερα πυρά από φιλάθλους. Είναι όμως παίκτες υψηλού επιπέδου. Τον Παππά προσωπικά τον πιστεύω πάρα πολύ σαν παίκτη. Αν βάλει ένα πρόγραμμα γενικότερα στην καθημερινότητα του, που νομίζω ότι μπαίνει, τότε θα γίνει ένας από τους κορυφαίους. Νομίζω ότι μπορεί να βασιστεί σε αυτόν τον κορμό ο Παναθηναϊκός, όπως και στα νεότερα παιδιά, όπως ο Χαραλαμπόπουλος. Υπάρχει ποιότητα και φυσικά εμένα σαν μπασκετικό μου αρέσει να βλέπω Έλληνες παίκτες. Η αγορά βέβαια είναι ανοιχτή, δεν μπορείς να αποκλείσεις κάποιον, αλλά νομίζω ότι το ελληνικό στοιχείο πάντα δίνει μία δύναμη και αυτό κοιτά ο Έλληνας φίλαθλος».

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΡΜΟΣ ΚΑΙ ΞΕΝΟΙ

 

ΕΡ. Ο Παναθηναϊκός διέψευσε με την κατάκτηση του νταμπλ τη φετινή αγωνιστική περίοδο την πεποίθηση πολλών ότι ο ελληνικός κόρμος φέρνει τίτλους, μιας και εκτός των Ελλήνων οι Ξένοι των «πράσινων» έκαναν σπουδαίες εμφανίσεις.

ΑΠ. «Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Είναι πολύ σημαντικό να μπορείς να έχεις καλούς Έλληνες και Ξένους. Το θέμα είναι να έχεις έναν πάρα πολύ καλό προπονητή, όπως έχει ο Ολυμπιακός, και απ` εκεί και πέρα εγώ επειδή τα έχω ζήσει δεν κρίνω από μία εμφάνιση ή από μία σειρά τελικών. Υπενθυμίζω ότι πριν από τέσσερα-πέντε παιχνίδια όλοι έλεγαν ότι ο Σπανούλης είναι ο κορυφαίος παίκτης στην ιστορία του Ολυμπιακού και τώρα του ασκείται κριτική για τις εμφανίσεις του στους τελικούς. Πάντα είμαστε υπερβολικοί. Πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι και να μην βιαζόμαστε στις κρίσεις… ».

ΟΙ ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ ΜΕ ΤΟ 1999

 

ΕΡ. Το 1999 ο τίτλος είχε κριθεί και πάλι σε 5ο τελικό στο ΣΕΦ με τον Παναθηναϊκό να φεύγει πρωταθλητής από την έδρα του Ολυμπιακού, μετά το τρίποντο του Νίκου Οικονόμου να σφραγίζει τη νίκη και το τρόπαιο, περίπου ένα λεπτό πριν τη λήξη. Οι «πράσινοι» στέφθηκαν για πρώτη φορά πρωταθλητές στο ΣΕΦ, χαλώντας το σερί πρωταθλημάτων του Ολυμπιακού. Εσύ φορούσε τη φανέλα του Παναθηναϊκού τότε και έζησες από κοντά την υπέρβαση του «τριφυλλιού». Τι θυμάσαι από τότε;

ΑΠ. «Ηταν πάλι μία περιπετειώδης χρονιά. Υπήρξαν αυξομειώσεις στην απόδοση της ομάδας. Υπήρχαν πολλές προσδοκίες, ενώ όπως και φέτος δεν είχαμε προκριθεί στο φάιναλ φορ. Γενικότερα υπήρχε γκρίνια. Το πέμπτο παιχνίδι στη σειρά των τελικών και η κατάκτηση του πρωταθλήματος από τον Παναθηναϊκό λειτούργησε σαν… εξιλέωση. Σίγουρα έχω πολλές θετικές αναμνήσεις. Ηταν η πρώτη φορά που κέρδιζε ο Παναθηναϊκός μετά από πολλά χρόνια στην έδρα του Ολυμπιακού. Αισθάνομαι νοσταλγία, καθώς είχα πολλούς καλούς συμπαίκτες και προπονητή. Η συνεργασία ήταν πολύ δυνατή τότε».

«Ο ΑΘΛΟΣ ΤΟΥ 1999 ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΚΑΙ ΦΑΝΤΑΖΕ ΑΚΑΤΟΡΘΩΤΟ»

 

ΕΡ. Πολλοί αναφέρουν ότι το φετινό break στον 5ο τελικό ήταν πιο δύσκολο από του 1999. Συμφωνείς;

ΑΠ. «Το 1999 δεν είχε προηγούμενο και φάνταζε ακατόρθωτο για τον Παναθηναϊκό. Ο Ολυμπιακός ήταν τότε για πέντε, έξι χρόνια σε φοβερό ρυθμό. Με τον Γιάννη Ιωαννίδη είχε ξεκινήσει να παίρνει πρωταθλήματα και είχε ακολουθήσει ο Ντούσαν Ίβκοβιτς. Ηταν μεγάλο επίτευγμα να νικήσεις στο ΣΕΦ. Στα προηγούμενα παιχνίδια της σειράς βέβαια ο Παναθηναϊκός είχε δείξει τα δόντια του και τι μπορούσε να κάνει. Στο τέλος τα γύρισε όλα και το 1999 ήταν σίγουρα πιο δύσκολο».

O ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΑΜΥΝΑ ΤΟΥ… ΠΕΔΟΥΛΑΚΗ

 

ΕΡ. Τελικά ο φετινός ευρωπαϊκός αποκλεισμός του Παναθηναϊκού από τη μετέπειτα πρωταθλήτρια Ευρώπης, Φενερμπαχτσέ, λειτούργησε ευεργετικά για τη συνέχεια; Συσπείρωσε την ομάδα;

ΑΠ. «Δεν είμαι σίγουρος αν του έκανε καλό… Πέρα από τον αποκλεισμό ο Παναθηναϊκός φέτος είχε μία πάρα πολύ καλή ομάδα και δε μου άρεσαν αυτά που ακολούθησαν… Οι αντιδράσεις από κόσμο και διοίκηση. Βέβαια, είναι δικαίωμα τους να κάνουν ό,τι θέλουν. Υπήρχε μεγάλη αναταραχή και ξέφυγαν όλοι τους… Θα το προτιμούσα πιο ήρεμο το κλίμα. Οι ακραίες καταστάσεις δεν βοηθούν. Θεωρώ ότι το να φτάνεις στο σημείο να σκέφτεσαι ότι αν τιμωρήσω τους παίκτες θα παίξουν καλύτερο είναι άσχετο με το αθλητισμό. Θεωρώ ότι στην επαναφορά της ηρεμίας έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο οι προπονητές της ομάδας, ο κύριος Πασκουάλ και οι βοηθοί του. Το τεχνικό επιτελείο του Παναθηναϊκό φρόντισε να ηρεμήσει το κλίμα και να συγκεντρωθεί στο αγωνιστικό κομμάτι. Μάλιστα, σε ορισμένα παιχνίδια η άμυνα που έβγαλε ο Παναθηναϊκός μου θύμισε την άμυνα του Αργύρη Πεδουλάκη. Σε αυτό νομίζω ότι έπαιξε ρόλο και ο Γιώργος Βόβορας, ο οποίος ήταν βοηθός του Πεδουλάκη και παρέμεινε στο πλευρό του Πασκουάλ. Πολύ σημαντικό κλειδί ο Γκιστ. Δεν ξέρω λοιπόν αν βοήθησε ο αποκλεισμός ή η συστηματική δουλειά που έκαναν στο αγωνιστικό κομμάτι. Μη ξεχνάμε ότι έχαν από μία ομάδα, όπως η Φενερμπαχτσέ, που έχει διπλάσιο ή τριπλάσιο μπάτζετ από τον Παναθηναϊκό».

ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΩΝ COURT SEATS, Η ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΣΑΚ

 

ΕΡ. Για ακόμη μία φορά τα επεισόδια είχαν την τιμητική τους. Στο πέμπτο τελικό και περίπου 2 λεπτά πριν από τη λήξη το ΣΕΦ πήρε… φωτιά και ο αγώνας διεκόπη μέχρι την εκκένωση του κλειστού…

ΑΠ. «Επεισόδια πάντα υπήρχαν και γενικότερα υπάρχει μία κατάπτωση της κοινωνίας σε όλους τους τομείς. Σχετικά με τα επεισόδια και επειδή θέλω να ακουστεί αυτό… Μου έχει κάνει τρομερή εντύπωση κάτι το οποίο με εκνευρίζει πάρα πολύ, επειδή έχω παίξει μπάσκετ και έχω υπάρξει και παράγοντας σε ομάδα. Με εκνευρίζει πάρα πολύ η περίπτωση των court seats. Όταν έπαιζα εγώ σίγουρα υπήρχαν οι φανατικοί, σίγουρα υπήρχαν έκτροπα, σίγουρα οι οπαδοί περνούσαν μέσα στα γήπεδα ό,τι μπορείτε να φανταστείτε, αλλά δεν υπήρχε το φαινόμενο των court seats. Πρόκειται για μία μόδα που έχει έρθει από το εξωτερικό και σωστά υπάρχει σε πρωταθλήματα που είναι προηγμένες οι κοινωνίες. Στο ΝΒΑ για παράδειγμα ο φίλαθλος κάθεται δίπλα στον προπονητή. Αυτό που παρατήρησα φέτος και στα δύο γήπεδα, τόσο στου Ολυμπιακού, όσο και στου Παναθηναϊκού, υπάρχουν άνθρωποι που σηκώνονται στο μισό μέτρο από τον παίκτη, την ώρα που εξελίσσεται ο αγώνας. Αυτός ο άνθρωπος, ο οποίος μπορεί να πληρώνει και 3-4 χιλιάδες ευρώ το χρόνο για να βρίσκεται εκεί, μπορεί ανεξέλεγκτα να βρίζει τον παίκτη την ώρα του αγώνα, την οικογένεια του αθλητή, τα παιδιά του, οτιδήποτε… Απορώ πως δεν έχουν αντιδράσει και δεν έχουν παρέμβει με αυτή την κατάσταση οι ομάδες και ο ΠΣΑΚ. Όλο αυτό το σκηνικό είναι τρομερά επικίνδυνο και για τους παίκτες, αλλά και για τους οπαδούς που βρίσκονται στις court seats και σηκώνονται. Ποτέ δεν ξέρεις πως θα αντιδράσει ένας παίκτης σε κάποιον που βρίσκεται στο μισό μέτρο και τον βρίζει. Εκείνη τη στιγμή ο αθλητής έχει 200 σφυγμούς, η μπουνιά του ζυγίζει περίπου 200 κιλά και μπορεί να γυρίσει και να “απαντήσει” σε οποιοδήποτε “μάγκα” που σηκώνεται από τη θέση του και τον βρίζει και να τον πληρώνει για το υπόλοιπο της ζωής του. Άρα, θα πρέπει οι ομάδες να προστατεύσουν τους παίκτες τους και τους αντίπαλους παίκτες, να προστατεύσουν το άθλημα, και ο Σύνδεσμος των παικτών να προστατεύσει τα μέλη της. Είναι διαπιστευμένοι αυτοί οι άνθρωποι που βρίσκονται στις θέσεις κοντά στο παρκέ και ξέρουν οι ομάδες ποιοι είναι. Υποτίθεται ότι γίνεται έρευνα πριν την επιλογή του φιλάθλου που θα κάτσει εκεί. Δεν είναι ότι θα δώσει 3-4 χιλιάρικα και πάρεις τη θέση δίπλα στο παρκέ».

INSTAGRAM ΚΑΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ

 

ΕΡ. Η φετινή σειρά των τελικών της Α1 Ανδρών «συνοδεύτηκε» από ακραίες δηλώσεις των «ισχυρών ανδρών» των δύο ΚΑΕ και δημοσιεύσεις στο instagram που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν την ένταση στους τελικούς…

ΑΠ. «Η οικογένεια του Δημήτρη Γιαννακόπουλου και η οικογένεια των Αγγελόπουλων είναι οικογένειες που έχουν στηρίξει για χρόνια το ελληνικό μπάσκετ. Οικονομικά έχουν ωφελήσει το μπάσκετ και σίγουρα και οι ίδιοι έχουν επωφεληθεί από τις επιτυχίες. Είναι πολύ σημαντικό να κρατήσουν αυτοί, που είναι κορωνίδες των ομάδων τους, ένα επίπεδο. Σίγουρα δέχονται και αυτοί πιέσεις, σίγουρα και οι ίδιοι έχουν έντονα συναισθήματα για τις ομάδες τους. Μπορεί όμως να μην είναι και οι ίδιοι οι πρόεδροι εκπαιδευμένοι πως να αντιδράσουν όταν τους βρίζει ένα ολόκληρο γήπεδο. Ολο αυτό το συναισθηματικό μπορεί να τους βγαίνει με διάφορους, όχι τόσο εκλεπτυσμένους τρόπους. Αυτό το έχουμε δει και από τις δύο πλευρές και από τον Ολυμπιακό και από τον Παναθηναϊκό. Από την πλευρά μας όλοι εμείς οι μπασκετικοί θέλουμε να τους βλέπουμε μέσα στα γήπεδα και στο πλευρό των ομάδων τους. Αν δεν υπάρχουν αυτοί που επενδύουν δύσκολα θα ξεχωρίσει το ελληνικό μπάσκετ. Ολοι μαζί θα πρέπει να προσπαθήσουμε να το κρατήσουμε το μπάσκετ σε ένα επίπεδο. Επίσης οι άνθρωποι που είναι κοντά στους προέδρους και στους “ισχυρούς άνδρες” των ΚΑΕ κάποια στιγμή πρέπει να τους “κοουτσάρουν” για το καλό και την προστασία τους. Αν ξεφύγουν σε κάποια στιγμή έντασης, τότε η πορεία τους στο μπάσκετ θα έχει ημερομηνία λήξης. Εμείς, όπως είπα και πριν, τους θέλουμε δίπλα μας υγιείς και περήφανους. Όλοι θέλουμε να νιώθουμε ευγνωμοσύνη γι` αυτούς. Προσωπικά έχω περάσει και από τις δύο ομάδες και έχω τεράστια ευγνωμοσύνη γι` αυτές τις δύο οικογένειες γιατί έχω συνεργαστεί και δουλέψει μαζί τους. Ξέρω ότι η πρόθεση τους και ο σκοπός τους είναι Άγιος και σοβαρός και αγαπούν αυτό που κάνουν».

Πηγή: ΑΠΕ

 

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΟ NEWSIT

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε