Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Ο Μπεκέλε έχει στόχο την κορυφή με 3ο χρυσό

Ο Μπεκέλε έχει στόχο την κορυφή με 3ο χρυσό

Ο Κενενίσα Μπεκέλε βρίσκεται ενώπιον της μεγάλης πρόκλησης με την κατάκτηση ενός τρίτου διαδοχικού ολυμπιακού τίτλου στα 10.000 μ. ανδρών που θα γίνουν το Σάββατο, αλλά απέναντί του θα έχει το Βρετανό Μο Φαρά που θέλει να πανηγυρίσει τη νίκη μπροστά στην οικογένειά του και τους συμπατριώτες του.

Ο Μπεκέλε είναι «χρυσός» Ολυμπιονίκης το 2004 στην Αθήνα και στο Πεκίνο το 2008, αλλά και κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ στο αγώνισμα των 25 γύρων, αλλά τα δύο τελευταία χρόνια πλήγηκε από τραυματισμούς.

Ο Φαρά, γεννήθηκε στη Σομαλία, αλλά μεγάλωσε στη Βρετανία και το 2011 σημείωσε νέο ευρωπαϊκό ρεκόρ με 26 λεπτά 46.57. Δεν έχει κάνει 10.000μ αυτή τη χρονιά, αλλά οι εμφανίσεις του στις άλλες αποστάσεις έδειξαν ότι διανύει μια καλή σεζόν. Παράλληλα θέλει, να γίνει ο πρώτος μη Αφρικανός που κερδίζει το αγώνισμα μετά τον Ιταλό Αλμπέρτο Κόβα το 1984 στο Λος Αντζελες.

Πάντως, Μπεκέλε και Φαρά για να κερδίσου θα πρέπει να καταφέρουν να περάσουν το εμπόδιο που λέγεται Ουίλσον Κίπροπ (Κένυα), ο οποίος φέτος έχει την κορυφαία επίδοση στον κόσμο με 27:01.96 από το μίτινγκ της Γιουτζίν. Ο Κίπροπ αν κερδίσει θα γίνει ο 2ο Κενυάτης που τα καταφέρνει μετά τον Νάφταλι Τέμου στο Μεξικό το 1968, που ήταν και το πρώτο για τη χώρα του στη διοργάνωση.

Στο αγώνισμα θα μετάσχουν, ο Ταρίκου Μπεκέλε, μικρότερος αδελφός του Κενενίσα, ο Κενυάτης Μόσες Μασάι, ο Αμερικανός Γκάλεν Ραπ και ο Ζερσενάι Ταντέσε από την Ερυθραία.

Από δύο χρυσά μετάλλια στους Ολυμπιακούς στα 10.000μ έχουν κερδίσει, εκτός του Μπεκέλε, μεγάλες μορφές του παγκόσμιου αθλητισμού, όπως είναι ο Φινλανδός Πάαβο Νούρμι, ο Τσέχος Εμίλ Ζάτοπεκ, ο επίσης Φινλανδός Λάσε Βίρεν και ο Αιθίοπας Χαϊλέ Γκεμπρεσελασιέ.

Διαβάστε περισσότερα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο ειδικό αφιέρωμα του NewsIt

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε