Παρασκευή, 29 Μαρ.
15oC Αθήνα

Παγκόσμιο πρωτάθλημα: Ο άθλος των φτωχών στη σκιά του ντόπινγκ

ΦΩΤΟ Reuters
ΦΩΤΟ Reuters

Η Κένυα φιγουράρει στην πρώτη θέση της τελικής κατάταξης του πίνακα των μεταλλίων του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος στίβου του Πεκίνου με επτά χρυσά, έξι αργυρά και τρία χάλκινα. Δεν είναι κι εύκολη υπόθεση αυτό που κατάφεραν οι Κενυάτες αθλητές.

Δεδομένης της οικονομικής κατάστασης στην πατρίδα τους η πρωτιά αυτή μοιάζει με άθλο. Η έκταση της αφρικανικής χώρας είναι 580.367 τετραγωνικά χιλιόμετρα κι ο πληθυσμός της φθάνει τους 46.749.000 κατοίκους, σύμφωνα με την εκτίμηση του 2015. Και παρόλο που η Κένυα θεωρείται μοντέλο ανάπτυξης για την Ανατολική Αφρική, τους πολίτες της μαστίζει η φτώχεια.

Ο ελάχιστος μισθός μιας καθαρίστριας, ενός κηπουρού ή ενός κλητήρα στο Ναϊρόμπι ή τη Μομπάσα -όπως αυτός ισχύει από την 1η Μαΐου του 2015- φθάνει τα 10,954.70 σελίνια, δηλαδή περίπου 94 ευρώ.

Στις ίδιες πόλεις ο μισθός για γραμματειακή υποστήριξη ή μια θέση υποδοχής είναι 145,21 ευρώ, ενώ ένας ταμίας λαμβάνει το λιγότερο 212,75 ευρώ. Οι μισθοί αυτοί δίνονται στο Ναϊρόμπι και στη Μομπάσα, καθώς στις υπόλοιπες περιοχές είναι πιο χαμηλοί.

Ενα λίτρο γάλα στο Ναϊρόμπι κοστίζει 0,79 ευρώ και ένα κιλό μήλα περίπου δύο ευρώ. Εκατό σελίνια κοστίζει το 1,5 λίτρο νερό, δηλαδή 0,86 ευρώ. Η μηνιαία συνδρομή για ένα γυμναστήριο ανέρχεται στα 63 ευρώ και ένα jean Levi’s 501 ή κάποιο αντίστοιχο κοστίζει 3,437 σελίνια, δηλαδή 29,58 ευρώ.

Ενα διαμέρισμα με μία κρεβατοκάμαρα στο κέντρο της πόλης είναι άπιαστο όνειρο, καθώς το ενοίκιό του ανέρχεται στα 45,000 σελίνια, δηλαδή στα 387 ευρώ.

Χρησιμοποιήσαμε τα οικονομικά στοιχεία που δίνει το numbeo.com και για να γίνει αντιληπτή η εγκυρότητά του, για την Ελλάδα δίνει ως κόστος για το 1 λίτρο γάλα, 1,21 ευρώ. Για το ένα κιλό μήλα 1,21 ευρώ, για το jean 72 ευρώ, για το γυμναστήριο 30 ευρώ και για το ενοίκιο του σπιτιού με μία κρεβατοκάμαρα, 236 ευρώ.

Παρόλα αυτά η Κένυα κατόρθωσε και “σκαρφάλωσε” στην πρώτη θέση του πίνακα των μεταλλίων και τούτο το οφείλει στα αγωνίσματα των αποστάσεων, μεσαίων και μεγάλων… Είναι προφανές ότι ο αθλητισμός αποτελεί διέξοδο για τους Κενυάτες και σανίδα σωτηρίας οι επιτυχίες τους, καθώς παράλληλα λαμβάνουν προσκλήσεις με αμοιβή για τη συμμετοχή τους σε διεθνείς αγώνες.

Τώρα, στο Πεκίνο, είχαμε δύο κρούσματα ντόπινγκ και αφορούσαν Κενυάτισσες αθλήτριες. Την Τζόις Ζάκαρι που συμμετείχε στα 400 μ. και την Κόκι Μανούνγκα, η οποία αγωνίστηκε στα 400 μ. με εμπόδια… Επίσης, τα τελευταία χρόνια έπειτα και από επανειλημμένα σχετικά ρεπορτάζ, το σύννεφο του ντόπινγκ πάνω από την αφρικανική χώρα διογκώνεται. Ο δημοσιογράφος Χάγιο Σέπελτ έχει υποστηρίξει ότι δρα κύκλωμα ντόπινγκ στην αφρικανική χώρα και πως στα προπονητικά της κέντρα γίνεται εκτεταμένη χρήση αναβολικών.

Το ρεπορτάζ του Σέπελτ ανέφερε ότι οι γιατροί κάνουν ενέσεις με απαγορευμένες ουσίες στους δρομείς που προπονούνται στα κέντρα του Ίτεν και του Κάπσαμπετ με αντάλλαγμα ποσοστό από τα κέρδη των αθλητών.

Μεγάλοι αθλητές της Κένυας έχουν μιλήσει ανοιχτά για το ντόπινγκ στην πατρίδα τους. Ο Μόουζες Κιπτανούι “άδειασε” τους συμπατριώτες του, λέγοντας: “Οι πληροφορίες δείχνουν ότι υπάρχει ένας αριθμός αθλητών στη χώρα μου που ντοπάρεται. Θέλουν να βγάλουν χρήματα με όλα τα μέσα. Δεν υπάρχουν πλέον κανόνες και έτσι καταλήγουμε σ’ αυτήν την κατάσταση”.

Μαρία Καούκη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΟ NEWSIT

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε