Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Σαν σήμερα το έπος του ’87! Όταν η “γαλανόλευκη” έγραψε ιστορία [vid]

Σαν σήμερα το έπος του ’87! Όταν η “γαλανόλευκη” έγραψε ιστορία [vid]

Σαν σήμερα (14/6) πριν από 30 χρόνια άλλαξε η ιστορία του ελληνικού μπάσκετ. Ο Γκάλης, ο Γιαννάκης, ο Φιλίππου και τα άλλα παιδιά οδήγησαν τη “γαλανόλευκη” για πρώτη φορά στην ιστορία της στην κορυφή της Ευρώπης

Στις 14 Ιουνίου του 1987, η Εθνική Ελλάδας επικράτησε της Σοβιετικής Ένωσης με 103-101 στον μεγάλο τελικό του Ευρωμπάσκετ του 1987 που φιλοξενήθηκε στο ΣΕΦ κι ανέβηκε στην κορυφή της Ευρώπης.

Η αναμέτρηση με τη Σοβιετική Ένωση κρίθηκε στα τελευταία δευτερόλεπτα. Τα πάντα ουσιαστικά έμελλε να κριθούν από την πορεία των 2 ελεύθερων βολών που έπρεπε να εκτελέσει ο Αργύρης Καμπούρης, 3 δευτερόλεπτα πριν από το τέλος της παράτασης και με το σκορ να είναι ισόπαλο (101-101).

Ο “τίμιος γίγαντας” ευστόχησε και στις δύο βολές και η Ελλάδα ήταν μπροστά με 103-101! Μόνο 3 δευτερόλεπτα απέμεναν. Ο Γιοβάισα σηκώθηκε για σουτ 3 πόντων από τη γωνία και η ανάσα των πάντων κόπηκε όσο η μπάλα βρισκόταν στον αέρα. Ευτυχώς κατέληξε εν τέλει στην… κορνίζα και η Ελλάδα ήταν πλέον και επίσημα στην κορυφή του Ευρωπαϊκού μπάσκετ, Ο Ρομπέρ Μπισνέλ παρέδωσε το τρόπαιο στα χέρια του Παναγιώτη Γιαννάκη, ο οποίος, φορώντας ένα δάφνινο στεφάνι, το σήκωσε στον ουρανό του γηπέδου.

Τη βραδιά εκείνη η πορτοκαλί μπάλα εντάχθηκε μια για πάντα στο DNA του Ελληνισμού. Τα πάντα άλλαξαν και το μπάσκετ έγινε το εθνικό μας σπορ!

 

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΟ NEWSIT

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε