Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Αποκάλυψη για τη βόμβα στον Σόιμπλε – Πως “τύφλωσαν” τα συστήματα σε Ελλάδα και Γερμανία

Αποκάλυψη για τη βόμβα στον Σόιμπλε – Πως “τύφλωσαν” τα συστήματα σε Ελλάδα και Γερμανία

– Συναγερμός σε Αθήνα και Βερολίνο μετά το “φιάσκο” στους ελέγχους
– Τι ήξεραν οι τρομοκράτες και πως “πέρασε” το πακέτο – βόμβα
– Η ειδική κατασκευή που έφτασε μια ανάσα από τον Σόιμπλε
– Τι στέλνουν στην Αθήνα οι Γερμανοί για τις έρευνες
– Γιατί χρησιμοποίησαν τα στοιχεία του Άδωνι Γεωργιάδη
– Ποιους “βλέπει” η Αντιτρομοκρατική και γιατί

“Εκρηκτικό” ήταν το βιβλίο-δώρο στον Σόιμπλε. Ο αποστολέας δεν ήταν όπως αναγραφόταν στο δέμα ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνις Γεωργιάδης. Οι τρομοκράτες ήθελαν να σκοτώσουν και κατάφεραν να στήσουν μια επιχείρηση που έχει σημάνει συναγερμό σε Αθήνα και Βερολίνο, καθώς αλλάζει πολλά από τα μέχρι σήμερα δεδομένα για την ασφάλεια.

Το τρομο-δέμα περιείχε ένα βιβλίο που στο εσωτερικό του έκρυβε έναν εκρηκτικό μηχανισμό. Μοιάζει απίστευτο αλλά η βόμβα πέρασε τους ελέγχους απ’ την Αθήνα ως το Βερολίνο χωρίς να εντοπιστεί. Την τελευταία στιγμή, στον τελευταίο έλεγχο στο ταχυδρομείο του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας αποκαλύφθηκε το περιεχόμενο.

Από τη στιγμή εκείνη οι υπεύθυνοι ασφαλείας των δυο χωρών με τρόμο διαπίστωσαν ότι υπάρχει κενό ασφαλείας το οποίο μάλιστα δημιουργεί εκτός απ’ την ανάγκη αναθεώρησης των μέτρων και μια σειρά από ερωτήματα.

Πρώτα απ’ όλα πως οι τρομοκράτες γνώριζαν τόσα πολλά για τους ελέγχους ώστε να καταφέρουν να περάσουν τη βόμβα σχεδόν μέχρι τον στόχο τους.
Τα ευρήματα, τουλάχιστον σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες που έχουν δώσει οι Γερμανοί, δείχνουν ότι μιλάμε για μια βόμβα τοποθετημένη μέσα σε βιβλίο. Ο μηχανισμός περιγράφεται ως ισχυρός, αλλά εξαιρετικά απλός στην κατασκευή.
Κάπου εκεί “κρύβεται” και το μυστικό. Ο τρομοκράτης που την κατασκεύασε γνώριζε ότι δεν πρέπει να βάλει πυροκροτητή. Οι πυροκροτητές ανιχνεύονται από τα μηχανήματα ασφαλείας.
Δεν ήταν όμως το μόνο που γνώριζε ο τρομοκράτης. Ήξερε ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιήσει συγκεκριμένες εκρηκτικές ύλες οι οποίες είναι επίσης ανιχνεύσιμες. Έτσι φαίνεται ότι χρησιμοποίησε ισχυρό εκρηκτικό, αλλά από εκείνα που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή βεγγαλικών και δεν “χτυπούν” τον συναγερμό στους περισσότερους ανιχνευτές.
Επίσης ο μηχανισμός δεν ήταν “βαρύς” και πολύπλοκος για να χωράει στο εσωτερικό του βιβλίου μαζί με ποσότητα εκρηκτικού ικανή να σκοτώσει.

Οι αστυνομικοί υποψιάζονται ότι εκτός από καλές γνώσεις για τα συστήματα ανίχνευσης ο τρομοκράτης-κατασκευαστής της βόμβας γνώριζε καλά και τον τρόπο κατασκευής

Κάπου εδώ οι αστυνομικοί υποψιάζονται ότι εκτός από καλές γνώσεις για τα συστήματα ανίχνευσης ο τρομοκράτης-κατασκευαστής της βόμβας γνώριζε καλά και τον τρόπο κατασκευής. Είναι έμπειρος. Εδώ εύκολα μπορεί να γίνει μια σύγκριση με τις παρόμοιες βόμβες που είχαν αποσταλεί με πακέτα σε Μέρκελ, Σαρκοζί και Μπερλουσκόνι το 2010.

Οι τρομοκράτες έκαναν ακόμη δυο κινήσεις που φαίνεται ότι έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη μη ανίχνευση του μηχανισμού πιο νωρίς. Δεν παρέδωσαν το πακέτο εντός του υποκαταστήματος, αλλά στο κιβώτιο για τα δέματα που βρίσκεται εκτός, σε μια προσπάθεια να αποφύγουν τον εντοπισμό, ενώ χρησιμοποιώντας το όνομα και τη διεύθυνση του γραφείου του Αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνι Γεωργιάδη, θέλησαν να μειώσουν τις πιθανές υποψίες για τον αποστολέα ενός πακέτου προς τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας.

Η βόμβα μπορεί να εντοπίστηκε στον τελευταίο έλεγχο πριν αποσταλεί στο γραφείο του Β. Σόμπλε, ωστόσο οι τρομοκράτες κατάφεραν έστω και με τον τρόπο αυτό να “χτυπήσουν”. Παράλληλα θεωρείται δεδομένο από τους ειδικούς τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γερμανία ότι στόχος τους δεν ήταν απαραίτητα ο υπουργός Οικονομικών αλλά ο οποιοσδήποτε εντός του κτηρίου που θα έκανε το λάθος να ανοίξει το πακέτο. Η πυροδότηση, άσχετα από την ταυτότητα του πιθανού θύματος, θα είχε το επιθυμητό για τους τρομοκράτες αποτέλεσμα. Οι ειδικοί επίσης “βλέπουν” πρόθεση να σκοτώσουν, καθώς η εκρηκτική ύλη ήταν σημαντική και αυτό είναι που έχει σημάνει διπλό συναγερμό.

Στην Ελληνική Αντιτρομοκρατική περιμένουν τώρα δυο πράγματα. Το πρώτο είναι τα στοιχεία για πιθανά ίχνη DNA ή δακτυλικά αποτυπώματα αλλά και δείγμα του μηχανισμού από την αντίστοιχη υπηρεσία της Γερμανίας έτσι ώστε να γίνουν οι απαραίτητες συγκρίσεις με πακέτα-βόμβες που έχουν εντοπιστεί στην Ελλάδα.

Οι τρομοκράτες ήθελαν να σκοτώσουν και κατάφεραν να στήσουν μια επιχείρηση που έχει σημάνει συναγερμό σε Αθήνα και Βερολίνο

Το δεύτερο που αναμένουν οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής είναι η Προκήρυξη. Ήδη πάντως και με βάση το γεγονός ότι υπάρχουν συγκεκριμένα χτυπήματα που μοιάζουν με αυτό κατά του Σόιμπλε υπάρχουν συγκεκριμένες υποψίες. Στην αντιτρομοκρατική υπάρχει η εκτίμηση ότι πίσω από την ενέργεια κρύβεται η Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς και λέγεται μάλιστα απ’ τις ίδιες πηγές ότι ο κατασκευαστής της βόμβας είναι πιθανότατα ο ίδιος άνθρωπος που κατασκεύασε και εκείνη εναντίον της εισαγγελέως Τσατάνη. Κάπως έτσι ήδη από συγκεκριμένες πηγές γίνεται λόγος τόσο για τη συγκεκριμένη οργάνωση όσο και για “εντολή μέσα από τις φυλακές”.

Η Αντιτρομοκρατική γνωρίζει το υποκατάστημα αποστολής και ήδη ελέγχονται τα πλάνα από τις κάμερες τόσο του υποκαταστήματος, όσο και της γύρω περιοχής για τον εντοπισμό του ατόμου που άφησε το δέμα. Παράλληλα θα καταθέσουν και οι εργαζόμενοι στο υποκατάστημα. Είναι ωστόσο πολύ πιθανό ο δράστης να είχε αλλοιωμένα τα χαρακτηριστικά του και να άφησε το δέμα στο ειδικό κιβώτιο σε ώρες που το υποκατάστημα ήταν κλειστό και έτσι οι αστυνομικοί κρατούν μικρό καλάθι…
Σε κάθε περίπτωση πάντως η υπόθεση αλλάζει τα δεδομένα των ελέγχων και ήδη φαίνεται ότι αλλάζουν οι εντολές προς τους υπαλλήλους των ΕΛ.ΤΑ. για την παραλαβή και τον έλεγχο δεμάτων.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Θ. ΠΑΝΟΥ

Έγκλημα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε