Σάββατο, 27 Απρ.
16oC Αθήνα

Κρήτη : ”Μπραβιλίκια” και μίζες στα φωτοβολταικά και στα αιολικά πάρκα

Συμμορίες ελλήνων και αλλοδαπών παίρνουν εκβιαστικά χιλιάδες ευρώ, ακόμα και με δόσεις, από ιδιοκτήτες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με την απειλή ότι θα τους καταστρέψουν τις εγκαταστάσεις.
 

Στην κρητική εφημερίδα ”Τόλμη” διευθύντρια μελετητικού γραφείου εγκατάστασης φωτοβολταϊκών πάρκων καταγγέλει πως : ” Ομάδες αλλοδαπών, από ό,τι μου έχουν μεταφέρει, πλησιάζουν τον ιδιοκτήτη της φωτοβολταϊκής εγκατάστασης και του ζητάνε χρήματα, για να μην καταστρέψουν το πάρκο που έχει στήσει στο χωράφι του”.
 
Προσέξτε πως περιγράφει ένας επενδυτής-θύμα τη μεθοδολογία των εκβιαστών που χρησιμοποιούν ακόμα και βοσκούς για να στείλουν τα πρώτα μηνύματα :”Ένας κτηνοτρόφος σταμάτησε πριν λίγο καιρό ένα από τα αμάξια εταιρίας που δραστηριοποιείται με τις ΑΠΕ.Είδε το αυτοκίνητο να περνάει και το σταμάτησε, λέγοντας στους υπαλλήλους της εταιρίας να του δώσουν χρήματα, γιατί όπως περνούσαν το δρόμο του… σκότωσαν δυο – τρία πρόβατα. Δικαιολογία, μέσα από την οποία ο κτηνοτρόφος ήθελε να περάσει το μήνυμα, ότι αν δεν του δώσουν τα λεφτά που ζητούσε θα τους έκανε ζημιά στην εγκατάσταση».
 
Τα ποσά που ζητούν οι μπράβοι κάποιες φορές δίνονται… ντούκου και άλλες με δόσεις, μιας και οι «νονοί» των φωτοβολταϊκών ζητούν μεγάλα ποσά, με τον ιδιοκτήτη της εγκατάστασης να αδυνατεί να τα δώσει αμέσως.
 
Παράλληλα με τα φαινόμενα «προστασίας», η Τόλμη έχει αποκαλύψει και τα φαινόμενα με τις μίζες και τις κομπίνες στα φωτοβολταϊκά.
 
Πρόκειται για μελετητές… αετονύχηδες, οι οποίοι εκμεταλλεύονται είτε την άγνοια των αγροτών για τα φωτοβολταϊκά συστήματα και ζητούν ακόμη και υπέρογκα ποσά για τη συμπλήρωση και κατάθεση του φακέλου της αίτησης για συμμετοχή στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.
 
Με αυτό το τρόπο μίζες πολλών χιλιάδων ευρώ αλλάζουν χέρια στην Κρήτη, προκειμένου να κατατεθεί μια άδεια εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων στις στέγες των κτιρίων και στα χωράφια τους.
 

Έγκλημα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε