Παρασκευή, 26 Απρ.
19oC Αθήνα

Οι εκλογές τελείωσαν – Τώρα αρχίζουν τα χειρότερα

– Στις 3 μονάδες η διαφορά ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – Ο Ραγκούσης είχε βάλει τον πήχυ στις 4
– Ο πρωθυπουργός το ερμήνευσε ως εντολή συνέχειας και δεν “πάει” σε εκλογές
–  Μεγάλη άνοδος του ΚΚΕ – Σταθερό το ΛΑΟΣ
– Σαμαράς: Πλειοψηφία σε πολλές περιοχές η…αναγεννημένη ΝΔ – Δεν ζήτησε εκλογές
– Ξεπέρασε και το 50% σε πολλές περιοχές η αποχή – Μεγαλο και το ποσοστό λευκών – άκυρων

Τελικά ο πρωθυπουργός ερμήνευσε ως μήνυμα για συνέχιση του έργου του το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών και δεν προκήρυξε πρόωρες εκλογές όπως είχε απειλήσει.

Το ΠΑΣΟΚ κατάφερε μέσω του διλήμματος να φέρει τον κ. Σγουρό στην πρώτη θέση της περιφέρειας Αττικής και τον κ. Δημαρά εκτός δευτέρου γύρου. ‘Ομως η διαφορά ΠΑΣΟΚ-ΝΔ είναι κάτω από τις 4 μονάδες που είχε θέσει ως όριο ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης.

Σε επίπεδο περιφερειών το ΠΑΣΟΚ επικρατεί σε 6 η ΝΔ σε 5 και στις άλλες δύο υπάρχει σχεδόν ισοψηφία.

Ο κ. Σαμαράς απευθυνόμενος περισσότερο στο εσωτερικό του κόμματος του μίλησε για νίκη της αναγεννημένης ΝΔ αλλά δε ζήτησε εκλογές.
Επέμεινε στην αλλαγή του μείγματος των μέτρων. Πάντως και η ΝΔ όπως και το ΠΑΣΟΚ πήραν πολύ μικρότερο αριθμό ψήφων από ότι πέρυσι αφού το μεγαλύτερο μέρος της αποχής προέρχεται απο ψηφοφόρους τους.
Κερδισμένο από τις εκλογές είναι μόνο το ΚΚΕ που είδε τα ποσοστά του σε δήμους και περιφέρειες να αυξάνονται ξεπερνώντας το 10%.

Αντίθετα το ΛΑΟΣ όπου κατέβηκε ανεξάρτητο συγκράτησε τα ποσοστά του αλλά δεν τα αύξησε.

Αμέσως μόλις έκλεισαν οι κάλπες και αφού ανακοινώθηκαν οι προβλέψεις, κορυφαίοι υπουργοί επιδόθηκαν σε μια έντονη προσπάθεια να πείσουν όλους εκείνους -συμπεριλαμβανομένου του κ. Παπανδρέου-που σκέφτονταν τις εκλογές ότι το αποτέλεσμα ήταν θετικό για το κυβερνών κόμμα και ότι οι πολίτες όπως έδειχναν οι δημοσκοπήσεις δεν επιθυμούν κάλπες.
‘Οπως αποδείχθηκε τελικά δε χρειάστηκε να προσπαθήσουν πολύ!

‘Ετσι η επομένη των εκλογών ξημερώνει με τη σκληρή πραγματικότητα που λόγω προεκλογικής περιόδου απεκρύβη. Είναι ζήτημα ωρών ή το πολύ λίγων ημερών να μάθουμε το αναθεωρημένο έλλειμα για το 2009 άρα και για το 2010 και τα ΠΡΟΣΘΕΤΑ μέτρα που θα χρειαστούν για να καλυφθεί η νέα τρύπα.

Ταυτόχρονα η υστέρηση των εσόδων παρά τα πρωτοφανή μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση δημιουργούν περαιτέρω απαιτήσεις προκειμένου να λάβουμε την επόμενη δόση του δανείου.

Η ανεργία καταγράφει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και κανένα μέτρο αλληλεγγυης δε λαμβάνεται.Η αγορά καταρρέει απροστάτευτη και ακούει μόνο υποσχέσεις ενώ τα “μαύρα” σενάρια περί πτώχευσης ή έστω επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους ακούγονται πια ακόμα και από κυβερνητικά χείλη.

Η αποστολή του κ. Παπανδρέου είναι εξαιρετικά δύσκολη. Οι πολίτες του έδωσαν μια-πιθανώς τελευταία-ευκαρία ίσως όχι επειδή τον εμπιστεύονται αλλά επειδή απαιτούν να δουν τις θυσίες στις οποίες τους υπέβαλε να αποδίδουν όπως εκείνος έχει υποσχεθεί χωρίς τη δικαιολογία ότι εμποδίστηκε.

Πάντως, ένα είναι σίγουρο για την άλη Κυριακή. Οτι επιτέλους οι πολίτες θα πάνε και πάλι στις κάλπες και αυτή την φορά θα ψηφίσουν ανεμπόδιστοι από εκβιασμούς και ενοχές. Αυτή τη φορά θα ψηφίσουν με αυτοδιοικητικά κριτήρια…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ : Παπανδρέου: Πήρα εντολή να συνεχίσω

‘Ολες οι μεγάλες μάχες στους κορυφαίους δήμους της χώρας


Οι μάχες των περιφερειών – ‘Ολα τ’ αποτελέσματα


Σαμαράς: «Πρωτοφανής ολική επαναφορά»

Εκλογές Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε