Τρίτη, 19 Μαρ.
14oC Αθήνα

ΔΕΗ: Μπόνους 100 ευρώ στους λογαριασμούς ρεύματος

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Εξοικονόμηση της τάξης των 100 ευρώ το χρόνο μπορεί να εξασφαλίσει ένας μέσος καταναλωτής ρεύματος, πελάτης της ΔΕΗ που θα ενταχθεί στα εκπτωτικά προγράμματα για τους συνεπείς πελάτες και την προπληρωμή λογαριασμών που εφαρμόζει η επιχείρηση.

Η συνολική έκπτωση φθάνει στο 21% (15% έκπτωση συνέπειας και 6% έκπτωση προπληρωμής), που σημαίνει ότι για οικιακή κατανάλωση 1600 κιλοβατωρών το τετράμηνο η χρέωση ενέργειας από 151,36 ευρώ πέφτει στα 119,5 ευρώ. Δηλαδή σε ετήσια βάση το όφελος πλησιάζει τα 100 ευρώ.

Η έκπτωση συνέπειας 15% χορηγείται από τον Ιούλιο του 2016 στους πελάτες της ΔΕΗ που εξοφλούν εμπρόθεσμα (μέχρι την ημερομηνία λήξης) τους λογαριασμούς και τυχόν δόσεις διακανονισμού οφειλών.

Από τον Ιούνιο εφέτος, τέθηκε σε εφαρμογή το πρόγραμμα προπληρωμής που παρέχει πρόσθετη έκπτωση 6% σε όσους προπληρώσουν τους λογαριασμούς ενός έτους. Σύμφωνα με έγγραφο της επιχείρησης, οι αναλυτικοί όροι του προγράμματος έχουν ως εξής:

-Στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν επαγγελματίες, επιχειρήσεις και νοικοκυριά με τιμολόγιο:

• Οικιακό Γ1 και Γ1Ν (νυχτερινό), Επαγγελματικό Γ21, Γ22 και Γ23, Αγροτικό και ΦΟΠ στη Χαμηλή Τάση

• ΒΓ, ΒΧ και ΒΥ, ΒΜ1, ΒΜ2 και Αγροτικό στη Μέση Τάση

Δεν εφαρμόζεται σε πελάτες είναι ενταγμένοι στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, Τιμολόγιο Υπηρεσιών Αλληλεγγύης, ή το Πολυτεκνικό Τιμολόγιο καθώς και σε όσους έχουν διακανονισμό σε ισχύ. Οι τελευταίοι, για να ενταχθούν στο πρόγραμμα, θα πρέπει πρώτα να εξοφλήσουν το σύνολο του διακανονισμού.

– Το Πρόγραμμα αφορά στην προπληρωμή του συνόλου των χρεώσεων (Χρεώσεις Προμήθειας, Ρυθμιζόμενες Χρεώσεις, Χρεώσεις Υπέρ Τρίτων) που περιλαμβάνονται στους λογαριασμούς ρεύματος, Έναντι και Εκκαθαριστικών του τελευταίου κυλιόμενου έτους.

– Για τον υπολογισμό του ποσού της προπληρωμής λαμβάνονται υπόψη ιστορικά στοιχεία από το μηχανογραφικό σύστημα της ΔΕΗ για τον εκάστοτε πελάτη. Δηλαδή λαμβάνονται υπόψη τα ποσά των εκδοθέντων λογαριασμών, Έναντι και Εκκαθαριστικών, του τελευταίου κυλιόμενου έτους και γίνεται αναγωγή του συνολικού αυτού ποσού σε περίοδο 12 μηνών.

Στην περίπτωση που οι εκδοθέντες λογαριασμοί κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας αφορούν διάστημα κατανάλωσης μικρότερο των δώδεκα μηνών, τότε για τον υπολογισμό του ποσού της προπληρωμής θα γίνεται επίσης αναγωγή σε περίοδο δώδεκα μηνών. Στην περίπτωση που θέλουν να υπαχθούν στο Πρόγραμμα νέοι πελάτες, για τους οποίους δεν υπάρχουν ιστορικά στοιχεία κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, τότε το ποσό της προπληρωμής θα υπολογίζεται αυτοματοποιημένα από τον Προμηθευτή με βάση στοιχεία τιμολόγησης «τυπικού πελάτη» ανά κατηγορία τιμολογίου.

– Η διάρκεια του Προγράμματος είναι δώδεκα μήνες και τίθεται σε ισχύ με την καταβολή του ποσού προπληρωμής εντός 10 ημερών από την ημερομηνία υπογραφής της αίτησης.

– Κατά την περίοδο ισχύος του Προγράμματος θα εκδίδονται μόνο Εκκαθαριστικοί λογαριασμοί, στους οποίους θα εφαρμόζεται διακριτά η έκπτωση 6% και θα περιλαμβάνονται πληροφορίες αναφορικά με τα ποσά που εξοφλούνται μέσω του ποσού προπληρωμής, την επικείμενη λήξη του προγράμματος κ.α.

– Η έκπτωση 6% υπολογίζεται επί της Χρέωσης Προμήθειας του εκάστοτε Εκκαθαριστικού λογαριασμού. Η έκπτωση θα ισχύει μέχρι να εξαντληθεί το ποσό που έχει προπληρωθεί. Εάν το προπληρωμένο ποσό δεν εξαντληθεί εντός ενός ημερολογιακού έτους (12 μηνών), το πρόγραμμα θα συνεχίσει να ισχύει έως εξαντλήσεως του για ένα ακόμη εξάμηνο. Μετά την πάροδο των επιπλέον 6 μηνών εάν υπάρχει ακόμη υπόλοιπο, θα πιστώνεται στον λογαριασμό του πελάτη. Στην περίπτωση που εξαντληθεί το αρχικά καταβληθέν ποσό προπληρωμής πριν τη λήξη του Προγράμματος, τότε παύει η ισχύς του και δεν εφαρμόζεται η έκπτωση του 6% στους υπόλοιπους λογαριασμούς. Στην περίπτωση αυτή ο πελάτης έχει δικαίωμα να ζητήσει εκ νέου την ένταξή του στο Πρόγραμμα.

– Ο πελάτης έχει δικαίωμα έγγραφης υπαναχώρησης από το Πρόγραμμα οποιαδήποτε στιγμή και πριν την παρέλευση του 12μήνου. Σε αυτή την περίπτωση πιστώνεται το εναπομείναν ποσό από το αρχικά καταβληθέν στον επόμενο λογαριασμό μειωμένο κατά το αντίστοιχο ποσό της έκπτωσης του 6% που θα έχει ήδη υπολογιστεί μέσω των λογαριασμών ρεύματος.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε