Ειδήσεις SURVIVOR· ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΖΟΚΕΡ· ΚΑΙΡΟΣ Συννεφιά 18 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Δημόσιο: Ως 60.000 απολύσεις – Μειώσεις μισθού σε 280.000

Δημόσιο: Ως 60.000 απολύσεις – Μειώσεις μισθού σε 280.000
(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 09.02.2012 | 10:37
Πρώτη δημοσίευση: 09.02.2012 | 10:37

Αυτή τη φορά το “κραχ” στο δημόσιο, εργασιακά, θα είναι οριστικό. Το νέο μνημόνιο ξεκάθαρα παραπέμπει όχι απλά σε 15.000 απολύσεις δια της εφεδρείας, αλλά σε τόσο μεγάλες μειώσεις στις δαπάνες που παραπέμπουν αφενός σε μειώσεις μισθών και αφετέρου σε δεκάδες χιλιάδες απολύσεις, πλέον των 150.000 υπαλλήλων που θα αποχωρήσουν κυρίως μέσω συνταξιοδότησης.

Το νέο μνημόνιο προβλέπει συρρίκνωση δημόσιων οργανισμών, συγχώνευση άλλων, αλλά και κλείσιμο αρκετών. Αυτό και μόνο οδηγεί σε μείωση των οργανικών θέσεων, αλλά δεν είναι οι μόνες περικοπές. Παράλληλα μειώνονται κατά 200 οι εφορίες της χώρας, ενώ μπαίνουν λουκέτα σε υπηρεσίες και φορείς των ΟΤΑ. Ταυτόχρονα το κράτος θα παραχωρήσει αρμοδιότητες σε ιδιώτες, κάτι που θα σημάνει υπηρεσίες χωρίς αντικείμενο, άρα υπηρεσίες στις οποίες θα μπει λουκέτο.

Σε όλα τα παραπάνω δεν υπολογίζεται ο αριθμός (μόνο αυτός έχει διαρρεύσει) των 15.000 ατόμων που θα βρεθούν άμεσα σε εφεδρεία, θα λαμβάνουν για ένα χρόνο μόνο το 60% του μισθού τους (περίπου 500 ευρώ) και μετά το πέρας 12 μηνών θα απολυθούν.

Σύμφωνα με στελέχη των δυο μεγάλων κομμάτων από όλα τα παραπάνω προκύπτει ένας αριθμός πλεονάζοντος προσωπικού περί τις 60.000. Άνθρωποι που θα δουν την έξοδο από το Δημόσιο.

Οι περικοπές γίνονται με βάση το ΑΕΠ, η τρόικα “δουλεύει” με ποσοστά, ζήτησε μείωση του μισθολογικού κόστους κατά 2,5% καθώς (με τις περικοπές που εκείνοι επέβαλαν) έπεσε το ΑΕΠ. Η μείωση αυτή αντιστοιχεί σε 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Για να υπάρχει μια τάξη μεγέθους αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι η μείωση που θα επέλθει στους μισθούς 280.000 υπαλλήλων (ένστολων, δικαστικών, πανεπιστημιακών, ιατρών κλπ) δεν αντιστοιχεί παρά στο 0,2%. Έτσι προκύπτουν οι χιλιάδες απολύσεις.

Οι προς απόλυση υπάλληλοι λέγεται πως θα ενταχθούν στο ιδιαίτερο καθεστώς εφεδρεία που περιγράψαμε πιο πάνω (500 ευρώ το μήνα για έναν χρόνο και μετά απόλυση).

Παράλληλα όμως στο νέο μνημόνιο περιγράφεται σαφώς ότι παραμένει ο περιορισμός των προσλήψεων σε σχέση με τις απολύσεις στο ένα προς πέντε που μπορεί να μετατραπεί σε πάγωμα, εάν προκύψει ότι τα έξοδα “ξεφεύγουν”...

Διαβάστε επίσης:
Δεν είναι μόνο οι μισθοί! Καταργούνται οι φοροαπαλλαγές - Αλλάζει ο ΦΠΑ - Όλα τα μέτρα
   Διαδώστε αυτό το άρθρο