Τρίτη, 19 Μαρ.
14oC Αθήνα

Εισαγγελική έρευνα για τα capital controls υπό άκρα μυστικότητα εδώ και μήνες – Εξετάζουν ακόμα και το αδίκημα της εσχάτης προδοσίας

Εισαγγελική έρευνα για τα capital controls υπό άκρα μυστικότητα εδώ και μήνες – Εξετάζουν ακόμα και το αδίκημα της εσχάτης προδοσίας

– H έρευνα ξεκίνησε μετά από αναφορές πολιτών πως εξαιτίας των capital controls δεν μπορούν να εξυπηρετούν τις βασικές τους ανάγκες
– Μεταξύ των προβλημάτων που έχουν οι πολίτες είναι πως δεν μπορούν να αγοράσουν φάρμακα κι άλλα είδη πρώτης ανάγκης
– Στο στόχαστρο της έρευνας είναι η περίοδος μετά το διάγγελμα του Α. Τσίπρα που οδήγησε στην επιβολή τραπεζικών περιορισμών
– Μάλιστα, ήδη συλλέγονται και έγγραφα από αρμόδιες αρχές για να ξεκαθαρίσει το τοπίο με όλα τα στοιχεία

Μεγάλη εισαγγελική έρευνα για την επιβολή των capital control στη χώρα τον Ιούνιο του 2015 διενεργεί-εδώ και μήνες-με άκρα μυστικότητα η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Η έρευνα άρχισε μετά από αναφορές πολιτών για την οικονομική δυσπραγία που περιήλθαν και για το γεγονός ότι εξαιτίας των περιορισμών έφτασαν στο σημείο να μην μπορουν να εξυπηρετήσουν βασικές ανάγκες τους όπως είναι η αγορά φαρμάκων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης.

Στο πλαίσιο της έρευνας εξετάζεται η διάπραξη ποινικών αδικημάτων μεταξύ των οποίων κι αυτό της έσχατης προδοσίας. Ουσιαστικά στο “στόχαστρο” της έρευνας βρίσκεται η περίοδος που ακολούθησε του διαγγέλματος του πρωθυπουργού και έφτασε στην επιβολή των τραπεζικών περιορισμών με απόφαση του τότε υπουργού Γιαννη Βαρουφάκη και του Διοικητή της τραπέζης Ελλαδος, Γιαννη Στουρνάρα.

Ο εισαγγελικός λειτουργός που διενεργει την έρευνα έχει εξετάσει τουλάχιστον δέκα μάρτυρες, μεταξύ των οποίων πολίτες αλλά και οικονομολόγους , προκειμένου να απαντήσουν στο ερώτημα αν οι περιορισμοί «επιβλήθηκαν εξ ανάγκης». Μάλιστα ηδη συλλέγονται και έγραφα από αρμόδιες αρχές για να ξεκαθαριστεί το τοπίο με όλα τα στοιχεία.

Στην περίπτωση που ο εισαγγελέας με βάση τις αναφορές αλλά και οσα καταθέτουν οι μάρτυρες προσκρουσει σύντομα σε τυχόν ευθύνες μελών των κυβέρνησης , τότε η έρευνα με βάση το νόμο περί ευθύνης υπουργών συνεπώς θα πρέπει να σταματήσει και για αυτό το σκελος η δικογραφία θα διαβιβαστεί στη Βουλή η οποία είναι αρμόδια να διερευνήσει περαιτέρω την υποθεση.

Εκεί, με την αντιπολίτευση να έχει κατ επανάληψη μιλήσει για ανάγκη διερεύνησης της υποθεσης, επαφίεται πλεον στην κυβέρνηση αν θα προχωρήσει σε εξεταστική ή προανακριτή επιτροπή , ή θα επιλέξει να οδηγήσει την υποθεση στο αρχείο.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε