Κυριακή, 28 Απρ.
22oC Αθήνα

Επιτροπή Αναστολών ΣτΕ: Οι καναλάρχες θα υποβάλλουν κανονικά δήλωση “πόθεν έσχες”

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Απορρίφθηκε από την επιτροπή Αναστολών του Συμβουλίου η αίτηση της Ένωσης Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ) με την οποία ζητούσε τα μέλη της (καναλάρχες κ.ά) να μην υποβάλλουν δηλώσεις “πόθεν έσχες”.

Συγκεκριμένα, οι καναλάρχες, οι μέτοχοι, οι πρόεδροι, οι διευθύνοντες σύμβουλοι, οι εταίροι, οι γενικοί διευθυντές, οι διευθυντές ειδήσεων και ενημέρωσης κάθε μορφής επιχειρήσεων ή εταιρειών, που κατέχουν άδεια λειτουργίας ή εν γένει έχουν την εκμετάλλευση τηλεοπτικών σταθμών, ελεύθερης λήψης, ζητούσαν να ανασταλεί προσωρινά η υποχρέωση υποβολής δηλώσεων πόθεν, αλλά και να μην υποβάλλουν καθόλου δηλώσεις. Μεταξύ άλλων έκαναν λόγο για περιορισμό της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων των μέσων μαζικής ενημέρωσης και για ανεπανόρθωτη ή δυσχερώς επανορθώσιμη βλάβη που θα υποστούν, σε περίπτωση που γίνει δεκτή η αίτηση ακύρωσης που έχουν καταθέσει για το ίδιο θέμα και εκκρεμεί.

Η επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ (με πρόεδρο την σύμβουλο Επικρατείας Μαργαρίτα Γκορτζολίδου και εισηγήτρια την πάρεδρο Ευσταθία Σκούρα) απέρριψε το αίτημα των καναλαρχών επισημαίνοντας ότι η ζημία που επικαλείται η ΕΙΤΗΣΕΕ δεν αφορά τα μέλη της αλλά τρίτα πρόσωπα, όπως είναι μέτοχοι, εταίροι, κ.λπ., ενώ τα επιχειρήματα περί κίνδυνου βιωσιμότητας των επιχειρήσεων, περιορισμού της πολυφωνίας, κ.λπ. κρίθηκαν “όλως αόριστα, μελλοντικά και αβέβαια”.

Σε άλλο σημείο της απόφασης του ΣτΕ αναφέρεται ότι δεν πιθανολογείται ότι από τις επίμαχες προσβαλλόμενες αποφάσεις θα προκληθεί στην ΕΙΤΗΣΕΕ “ευθέως και αμέσως συγκεκριμένη, δυσχερώς επανορθώσιμη βλάβη», ενώ αναφέρεται ότι «το παραδεκτό της αιτήσεως ακυρώσεως δεν είναι απαλλαγμένο αμφιβολιών”.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε