Δευτέρα, 6 Μαΐ
24oC Αθήνα

Ναός του Ηφαίστου: Γλίτωσε από την καταστροφή επειδή έγινε Άη Γιώργης

Ναός του Ηφαίστου: Γλίτωσε από την καταστροφή επειδή έγινε Άη Γιώργης

Περπατώντας στους δρόμους της Αθήνας θα θαυμάσεις πολλά από όσα θα σου θυμίσουν τα χρόνια της αρχαιότητας και όσα δώρα αυτή μας έχει αφήσει. Κτήρια σπουδαίας αρχιτεκτονικής και μεγάλη ιστορία.

Ιστορίες που μπλέκονται και συνδυάζονται πολλά και σημαντικά γεγονότα. Αν μπορούσαν να σου εξιστορήσουν όλα όσα έγιναν, θα έμενες με το στόμα ανοιχτό.

Μια τέτοια περίπτωση είναι και ο Ναός του Ηφαίστου στην Αθήνα ο οποίος έχει περάσει από 1.000 κύματα και ακόμη στέκει εκεί και μας θυμίζει την σπουδαία και περήφανη ιστορία της Αρχαίας Αθήνας και όλα όσα εκτυλίχθηκαν κάποτε εκεί. Αποτελεί ένα από τα πλέον καλοδιατηρημένα μνημεία που βρίσκονται σήμερα στην πρωτεύουσα της Ελλάδας.

Ο Ναός του Ηφαίστου βρίσκεται στην κορυφή του λόφου του Αγοραίου Κολωνού, ο οποίος στην πραγματικότητα οριοθετεί την Αρχαία Αγορά των Αθηνών στη δυτική πλευρά. Το σημερινό Θησείο.

Είναι κατά κοινή ομολογία ένας από τους καλύτερα διατηρημένους αρχαίους ναούς, γεγονός που οφείλεται εν μέρει και στη μετατροπή του σε χριστιανική εκκλησία.

Πολλοί λένε, και όχι άδικα, ότι σώθηκε από μεγάλες καταστροφές λόγω του ότι είχε μετατραπεί κάποια στιγμή σε χριστιανικό ναό.

Σύμφωνα με τον περιηγητή Παυσανία στο ναό λατρεύονταν από κοινού ο Ήφαιστος, προστάτης των μεταλλουργών, και η Αθηνά Εργάνη, προστάτρια των κεραμέων και της οικοτεχνίας.

Διαβάστε περισσότερα στο exploringgreece.tv.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις