Σάββατο, 27 Απρ.
16oC Αθήνα

Game of Thrones αλά… ελληνικά με Βαρουφάκη, Τσίπρα, Μέρκελ, Σόιμπλε! (ΦΩΤΟ)

Game of Thrones αλά… ελληνικά με Βαρουφάκη, Τσίπρα, Μέρκελ, Σόιμπλε! (ΦΩΤΟ)

Η ελληνική κρίση μέσα από το… Game of Thrones, οι πρωταγωνιστές της ως ήρωες της δημοφιλούς σειράς. Ποιον ρόλο έχει ο Αλέξης Τσίπρας και ποιον ο Γιάνης Βαρουφάκης; Τι κάνει ο Κώστας Σημίτης και ποιος είναι ο Αντώνης Σαμαράς;

Ο περιοδικό της εφημερίδας Zeit παρουσιάζει σειρά 10 σκίτσων (όσα και τα επεισόδια της σειράς) για την ελληνική κρίση. Ο Γιάνης (Βαρουφάκης) με το σπαθί του, ο Αλέξης (Τσίπρας) που έρχεται ως Μεσσίας, ο Αντώνης (Σαμαράς) ως άλλος Τύριον δίπλα στην Άνγκελα Μέρκελ.

“Η άνοδος και η πτώση της Ελλάδας εξηγεί πολλά για την Ευρώπη, την πολιτική και την εξουσία – σε ένα βαθμό παρόμοια με το Game Of Thrones. Ένας οδηγός στην κρίση”, γράφει το Zeit Magazin.

Είναι σκίτσα δια χειρός Miriam Migliazzi και Mart Klein, που δείχνουν την ελληνική κρίση μέσα από σκηνές του Game Of Thrones. Ο Γιώργος Παπανδρέου ως άλλη… Σέρσεϊ περατά το δικό του “Δρόμο της Ντροπής”, ο Αντώνης Σαμαράς σαν νάνος Τύριον μιλά με τη Βασίλισσα (Άνγκελα Μέρκελ), ο Αλέξης Τσίπρας αποθεώνεται από τα πλήθη ή προσπαθεί μαζί με τον Γιάνη Βαρουφάκη να σκοτώσουν το δράκο (τρόικα).

Επεισόδιο 1 – Μια σκιώδης συμφωνία

“Είναι μέσα. Τον Ιούνιο του 2000, οι ηγέτες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης χαιρετίζουν την ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ. Ο Γερμανός καγκελάριος συγχαίρει τον Έλληνα πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και η δυστυχία ξεκινά. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι ισολογισμοί της Ελλάδας είναι εκτός ορίων αλλά κανείς δεν ακούει

Επεισόδιο 2 – Η ελληνική ευκολία

Η χώρα πανηγυρίζει τη δραστική μείωση των επιτοκίων μετά την ένταξή της στο ευρώ. Το φθηνό χρήμα επιτρέπει στην οικονομία να ανθίσει. Η ανεργία μειώνεται, οι μισθοί αυξάνονται. Το 2004 η χώρα διοργανώνει τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η Ελλάδα ξαφνικά μοιάζει με χώρα – μοντέλο

Επεισόδιο 3 – Η μεγάλη ντροπή

Δράμα στην Αθήνα καθώς αποκαλύπτεται ξεκάθαρα πόσα λεφτά σπαταλήθηκαν. Η διαφθορά και η κακοδιαχείριση είναι ανεξέλεγκτη. Το 2009, ο Γιώργος Παπανδρέου, ο νέος επικεφαλής της κυβέρνησης, παραδέχεται στις Βρυξέλλες και όλο τον οικονομικό κόσμο ότι το έλλειμμα είναι διπλάσιο απ’ όσο αρχικά είχε υποστηριχθεί.

Επεισόδιο 4 – Τα λεφτά των άλλων

Η Ελλάδα έχει σπαταλήσει όλη την εμπιστοσύνη και η φήμη της έχει καταστραφεί. Η χρεοκοπία πλησιάζει καθώς οι επενδυτές αποσύρουν τα χρήματά τους. Αλλά η Ευρώπη συνεχίζει να δείχνει αλληλεγγύη. Τον Μάιο του 2010, οι ηγέτες του γερμανικού συνασπισμού, ανάμεσά τους ο Βόλκερ Κόντερ, ο Γκίντο Βέστερβέλε και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εγκρίνουν ένα πακέτο διάσωσης.

Επεισόδιο 5 – Εξέγερση

Τα επεισόδιο παραλύουν τη χώρα. Πολλοί Έλληνες είναι σε απόγνωση. Οι δουλειές εξαφανίζονται, οι μισθοί και οι συντάξεις περικόπτονται. Η οικονομία συρρικνώνεται υπό το βάρος της λιτότητας και το πρόγραμμα διάσωσης και το 2011 η χώρα χρειάζεται περισσότερα λεφτά. Ένα δεύτερο πακέτο με περισσότερα μέτρα περνάει.

Επεισόδιο 6 – Ένα εγωιστικό δώρο

Μέχρι αυτό το σημείο είναι ξεκάθαρο ότι το βάρος από το ελληνικό χρέος είναι μεγάλο. Οι Έλληνες περνούν μήνες διαπραγματεύσεων με τον τραπεζίτη Ζόζεφ Άκερμαν, τον επικεφαλής εκπρόσωπο των ιδιωτών δανειστών της χώρας. Τον Μάρτιο του 2012, το μισό χρέος διαγράφεται, με την ελπίδα ότι τα υπόλοιπα θα ξεπληρωθούν.

Επεισόδιο 7 – Η επίσκεψη της καγκελαρίου

Είναι η Βασίλισσα της Ευρώπης; Η Άνγκελα Μέρκελ ταξιδεύει στην Αθήνα την Άνοιξη του 2014 όπου ο Αντώνης Σαμαράς έχει πια γίνει πρωθυπουργός. Θέλει να αποκτήσει ιδία άποψη για την κατάσταση. Η οικονομία πάει καλύτερα, αλλά αυτά τα κέρδη δεν έχουν φτάσει στους πολίτες. Η ανεργία είναι ακόμη κοντά στο 25% και ο αριθμός των απογοητευμένων Ελλήνων αυξάνεται.

Επεισόδιο 8 – Ένας Αριστερός ήρωας

Επανάσταση στην κάλπη. Ο Αλέξης Τσίπρας εκλέγεται πρωθυπουργός τον Ιανουάριο του 2015. Υπόσχεται να τελειώσει τις πολιτικές λιτότητας και να μεταρρυθμίσει τη χώρα. Ο ελληνικός λαός είναι σε κλίμα ευφορίας. Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια υπάρχει ελπίδα για ένα νέο ξεκίνημα χωρίς την παλιά ελίτ που έριξε τη χώρα στα βράχια.

Επεισόδιο 9 – Η μάχη με την τρόικα

Αντί να μάχεται τη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή, ο Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, εμπλέκονται σε μια μάχη με τους δανειστές για τη μείωση του χρέους. Η προσπάθεια αποτυγχάνει και καμία από τις δυο πλευρές δεν βγαίνει αλώβητη. Η κρίση κλιμακώνεται, ωθώντας τη χώρα πιο κοντά στο Grexit καθώς οι τράπεζες κλείνουν.

Επεισόδιο 10 – Ο ευρωπαϊκός θρόνος

Οι Ευρωπαίοι άφησαν πίσω τους μερικές δραματικές εβδομάδες. Η ελληνική κυβέρνηση αφήνει τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους της στην ευρωζώνη. Μετά, οι Έλληνες ψηφίζουν σε δημοψήφισμα ενάντια σε αυτό που θεωρούν διαταγή και κατηγορούν τη Μέρκελ πως είναι σκληρόκαρδη ηγεμόνας της Ευρώπης. Αλλά η Ελλάδα θέλει να μείνει μέλος της ευρωζώνης. Μετά από νέες, ολονύχτιες διαπραγματεύσεις, η ελληνική κυβέρνηση καταλήγει σε συμφωνία με τους δανειστές της. Μετά, ξεκινούν διαπραγματεύσεις για νέο πακέτο βοήθειας και η χρεοκοπία απομακρύνεται, τουλάχιστον για την ώρα. Αλλά τι σημαίνει αυτό για την Ευρώπη; Κανείς δεν ήθελε να αναλάβει την ευθύνη για τίποτα, κανείς δεν ήθελε να καθίσει στο θρόνο, ούτε καν η καγκελάριος. Κανένας πολιτικός δεν μπορεί να βρει λόγια για αυτό που ήταν η Ευρώπη, για αυτό που είναι και για αυτό που θα γίνει.

Πηγή: Zeit Magazin

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε