Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Γιούνκερ: Θεμελιωδώς θετική η έκθεση της τρόικας – Να πούμε στην Ελλάδα πότε θα πάρει τα χρήματά της! – Μπράβο από Μέρκελ για προϋπολογισμό!

Γιούνκερ: Θεμελιωδώς θετική η έκθεση της τρόικας – Να πούμε στην Ελλάδα πότε θα πάρει τα χρήματά της! – Μπράβο από Μέρκελ για προϋπολογισμό!

– «Εντυπωσιασμένος» ο Γιούνκερ από τις πρόσφατες επιδόσεις της Ελλάδας,
– Η έκθεση θα αξιολογηθεί απόψε και θα την πάρουν στα χέρια τους ΜΟΝΟ οι υπουργοί Οικονομικών!
– Δεν είναι η πλήρης έκθεση αλλά προσχέδιο
– Γερμανία: Έχετε κάνει πρόοδο αλλά….
– Δεν θα ληφθούν σήμερα οριστικές αποφάσεις για την Ελλάδα
ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΟΣΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Οι δηλώσεις έγιναν πριν από λίγο από τον ίδιο τον Πρόεδρο του Eurogroup. Ο Ζαν Κλώντ Γιούνκερ, είπε: “Επιθυμούμε εκταμίευση της δόσης για την Ελλάδα το συντομότερο δυνατό”. Διευκρίνησε όμως ότι δεν θα υπάρξουν οριστικές αποφάσεις σήμερα για την Ελλάδα. Ο κ. Γιούνκερ είπε επίσης ότι εστάλη και η έκθεση της Τρόικας.

Το πιο σημαντικό που είπε όμως ο κ. Γιούνκερ ήταν ότι το σημερινό Eurogroup θα πρέπει να καταλήξει σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα σχετικά με την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα.
Ο κ. Γιούνκερ υπογράμμισε ότι «θα ήταν φρόνιμο να καταλήξουμε σήμερα σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τη δόση» καθώς «από τις προπαρασκευαστικές εργασίες που έχουν γίνει, η εκταμίευση της δόσης θα πρέπει να διοργανωθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε ακόμη «εντυπωσιασμένος» από τις πρόσφατες επιδόσεις της Ελλάδας, με την ψήφιση του Πολυνομοσχεδίου και του προϋπολογισμού, και τόνισε ότι η χώρα μας έχει εκπληρώσει βήμα- βήμα όσα περιμέναμε αναφορικά με τις υποχρεώσεις που είχαμε θέσει. Σήμερα θα αξιολογήσουμε την έκθεση της τρόικας, η οποία μόλις μας περιήλθε, αλλά δεν πρόκειται να υπάρξει απόφαση για την Ελλάδα σήμερα», κατέληξε ο κ. Γιούνκερ.

Η έκθεση της τρόικας θα διανεμηθεί μόνο στους υπουργούς Οικονομικών και πρόκειται να δημοσιοποιηθεί σε «λίγες βδομάδες όταν θα έχουν ολοκληρωθεί οι εθνικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες για την έγκριση της δόσης».

Η έκθεση της τρόικας επιδόθηκε τη νύκτα της Κυριακής προς τη Δευτέρα στους ευρωπαίους ηγέτες και είναι “θεμελιωδώς θετική” επειδή η Αθήνα “τήρησε τις υποσχέσεις της”.
“Τώρα”, είπε ο κ.Γιούνκερ, “είναι η σειρά μας να τηρήσουμε τις δικές μας υποσχέσεις, όμως προηγουμένως χρειαζόμαστε αποσαφηνίσεις όσον αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους”.

Μπράβο από Μέρκελ

Την ψήφιση του προϋπολογισμού από την Βουλή των Ελλήνων χαιρέτισε η γερμανική κυβέρνηση. «Η καγκελάριος ‘Ανγκελα Μέρκελ την έλαβε υπόψη της με μεγάλο σεβασμό», δήλωσε σχετικά ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Γκέοργκ Στράιτερ.
Μαζί με το πακέτο λιτότητας το οποίο εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα, πρόκειται για «συνολικά μια μεγάλη προσπάθεια, η οποία πρέπει να αναγνωριστεί, αλλά και η οποία δεν ήρθε και πολύ νωρίς», προσέθεσε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας και εξήγησε ότι η περαιτέρω διαδικασία θα γίνει αντικείμενο διαβούλευσης τώρα, από τους υπουργούς Οικονομικών του Eurogroup.

Η Ελλάδα έχει επιτύχει σημαντική πρόοδο με την έγκριση του πακέτου λιτότητας υπάρχουν όμως πολλά χρηματοδοτικά ερωτήματα να απαντηθούν, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.
«Ολοι πρέπει να εργαστούν υπό πίεση προκειμένου να επιλυθούν ζητήματα που παραμένουν ανοικτά», σημείωσε η Μαριάνα Κότε και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι δεν είναι ρεαλιστικό να αναμένουμε σήμερα μία τελική απόφαση καθώς στη Γερμανία θα πρέπει να προηγηθεί η συμφωνία της Μπούντεσταγκ».

Οι προσδοκίες της Ελλάδας

Η Ελλάδα, πάει σήμερα στο Eurogroup σαν την ομάδα που έχει φάει γκολ από τ’ αποδυτήρια. Πηγαίνουμε με χαμηλές προσδοκίες και δια στόματος του ίδιου του κ. Στουρνάρα πηγαίνουμε στο Eurogroup με όπλο τα 167 ναι και πως αναζητάμε πολιτική λύση – δέσμευση για τη δόση.

Ο υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε πως η δόση θα δοθεί έγκαιρα αλλά όχι άμεσα καθώς θα πρέπει να περάσει από τα κοινοβούλια επτά χωρών.

Αυτό δεν το γνώριζαν πριν από λίγο καιρό; Το γνώριζαν, αλλά ίσως το θεωρούσαν μια απλή λεπτομέρεια.

Οι πληροφορίες λένε ότι οι ρήτρες που ζητούν οι δανειστές γίνονται όλο και πιο σκληρές.

Από την κυβέρνηση διαρρέουν ότι η τρόικα επιμένει για τις αποκρατικοποιήσεις και μάλιστα βάζει συνεχώς όλο και πιο πολλές ρήτρες για να διασφαλιστούν τα έσοδα.

Κάνουν το εξής: εκτιμούν ότι τα έσοδα αποκρατικοποιήσεων θα είναι λιγότερα άρα και η μείωση του χρέους.  Πιέζουν έτσι την Αθήνα να δεχθεί ρήτρες διασφάλισης εσόδων με αυτόματη περικοπή δαπανών, αλλά και νομοθετικές παρεμβάσεις για την πλήρη αυτονομία του ΤΑΙΠΕΔ.

Ακολουθούν δηλαδή, παρά το γεγονός ότι όλο πλεον νομοθετήθηκαν να κρατούν μια σκληρή στάση απέναντι στην Ελλάδα την οποία δεν έχουν κρατήσει ΠΟΥΘΕΝΑ ΑΛΛΟΥ!

Η διαπραγμάτευση σήμερα θα είναι σίγουρα σκληρή. Το πρωί συνεδριάζει το Euro Working Group και το απόγευμα το Eurogroup.

Κάποιοι μιλούν και για άλλο ένα eurogroup μέσα στην εβδομάδα.

Μπαίνει μπροστά ο Σαμαράς

O πρωθυπουργός θα μεταβεί αύριο στις Βρυξέλλες, όπου στο περιθώριο εκδήλωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα έχει συναντήσεις τον Χ. Β. Ρομπάι και τον Ζ. Μπαρόζο, ίσως και τον επικεφαλής του Eurogroup κ. Ζ.-Κ. Γιούνκερ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς, αφού ενημερώσει τους ανώτατους κοινοτικούς αξιωματούχους για τις εξελίξεις στην Ελλάδα, θα ζητήσει την άμεση εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, αλλά και την επίσπευση της εκταμίευσης ακόμη δύο δόσεων, του Σεπτεμβρίου που έχει καθυστερήσει ήδη και του Δεκεμβρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η Γερμανία θα ενδώσει και θα πάρουμε τη δόση

Με 167 “ναι” πέρασε ο προϋπολογισμός , αλλά οι Ευρωπαίοι… σφυρίζουν αδιάφορα για τη δόση-Δείτε video

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε