Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Κατάσχεση περιουσίας του Δημοσίου στις ΗΠΑ λόγω… C4I

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Οι ολυμπιακοί τελείωσαν πριν 13 χρόνια όμως ακόμη φαίνεται ότι τους πληρώνουμε… Μάλιστα σύμφωνα με απόφαση αμερικανικού δικαστηρίου το Δημόσιο οφείλει στην εταιρεία SAIC για το περιβόητο σύστημα ασφαλείας C4I 40 εκατομμύρια ευρώ και πλέον απειλείται με κατασχέσεις.

Τον Ιούλιο του 2013 το Δημόσιο είχε καταδικαστεί για τη μη καταβολή του υπολοίπου της οφειλής του προς την εταιρεία και τελικά το αμερικανικό δικαστήριο επέβαλε την άμεση καταβολή των χρημάτων.
Πλέον και μετά την απόφαση αυτή υπάρχει κίνδυνος ακόμη και για κατάσχεση της περιουσίας του Δημοσίου που βρίσκεται επί αμερικανικού εδάφους.
Τα αρμόδια υπουργεία έχουν ενημερωθεί για την απόφαση ωστόσο οι επόμενες κινήσεις του Δημοσίου δεν έχουν ξεκαθαριστεί καθώς για να υπάρξει πληρωμή θα πρέπει να υπάρξει τελεσίδικη απόφαση και από την ελληνική δικαιοσύνη…

Η σύμβαση του ελληνικού Δημοσίου με την εταιρεία SAIC υπεγράφη στις 19 Μαΐου 2003. Προέβλεπε ότι «το τίμημα για την παροχή υπηρεσιών χρήσης του δικτύου TETRA για δέκα έτη με έναρξη την 1η Αυγούστου 2004 ανέρχεται σε 82,1 εκατ. ευρώ». Τον Ιούνιο του 2009, ωστόσο, η αμερικανική εταιρεία SAIC (η νέα εμπορική επωνυμία της είναι Leidos Inc.) είχε προσφύγει στο διεθνές διαιτητικό δικαστήριο ζητώντας οφειλές ύψους 60 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της, το ελληνικό Δημόσιο είχε παραλάβει και αποδεχθεί ως κατάλληλο το σύστημα C4I, δίχως να καταβάλει το αντίστοιχο τίμημα. Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης είχε αρνηθεί να καταβάλει το σύνολο του τιμήματος, υποστηρίζοντας ότι υπήρχαν σημαντικές αποκλίσεις από την αρχική σύμβαση.

Πηγή Καθημερινη

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε