Τρίτη, 19 Μαρ.
15oC Αθήνα

Κινδυνεύει με πτώχευση ο δήμος Νίκαιας – Ασύλληπτα τα χρέη του δήμου

Ο κ. Ιωακειμίδης πέρασε σε αυτοκριτική σημειώνοντας πως μεγάλο τμήμα της ευθύνης για τη σημερινή οικονομική κατάσταση, στην οποία βρίσκονται οι δήμοι, έχουν οι δήμαρχοι.

Το χρέος του δήμου Νίκαιας, έως τις 31/12/2010, ανερχόταν σε 86.727.528,47 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που αναμένεται να αυξηθεί κατά 5-10 εκατομμύρια από τις 320 και πλέον δικαστικές υποθέσεις, που εκκρεμούν στη Νομική Υπηρεσία.

«Είναι πολύ σημαντικό στο “καλημέρα” της μία δημοτική αρχή να καθορίζει το χρέος και την οικονομική κατάσταση του δήμου, διότι αυτό θα μας επιτρέψει να κριθούμε, όταν παραδώσουμε στο τέλος της τετραετίας», δήλωσε σήμερα ο δήμαρχος Νίκαιας – Ρέντη, Γιώργος Ιωακειμίδης, παρουσιάζοντας στοιχεία για το χρέος του δήμου παρουσία του αντιδήμαρχου Οικονομικών, Κανέλλου Τούντα.

Ο κ. Ιωακειμίδης πέρασε σε αυτοκριτική σημειώνοντας πως μεγάλο τμήμα της ευθύνης για τη σημερινή οικονομική κατάσταση, στην οποία βρίσκονται οι δήμοι, έχουν οι δήμαρχοι, διότι -όπως είπε- διαχειρίσθηκαν τα πράγματα με λάθος τρόπο και «όφειλαν το υπουργείο και οι κυβερνήσεις να μας σταματήσουν».

«Το νομοσχέδιο για τους υπερχρεωμένους δήμους, (σσ. στο οποίο αναφέρεται ότι) κάθε περιοχή θα αντιμετωπιστεί ξεχωριστά, ακόμα δεν το έχουμε στα χέρια μας για να μπορέσουμε να καταλάβουμε τις προθέσεις της κυβέρνησης και να το κρίνουμε», είπε ο δήμαρχος Νίκαιας – Ρέντη και πρόσθεσε ότι ο δήμος για να καταφέρει να ανταποκριθεί στα έξοδά του θα πρέπει να πάει σε νέο διακανονισμό με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, για το δάνειο των 42 εκατ. ευρώ, που έχει λάβει από παλιά και πρέπει να εξοφλήσει σε έξι χρόνια».

Σημείωσε, δε, ότι «αυτή τη στιγμή, ο δήμος Νίκαιας για να εξοφλήσει το δάνειο θα πρέπει να πληρώνει μηναία δόση περίπου 700.000 ευρώ, όταν οι κεντρικοί αυτοτελείς πόροι (σσ. τα έσοδα που έχει ο δήμος από την πολιτεία) είναι 1.400.000» και ότι υπό αυτές τις προϋποθέσεις «δεν γίνεται να ανταποκριθείς ούτε καν στις μισθοδοσίες».

Ο κ. Ιωακειμίδης μίλησε και για χρέος 3.408.917 ευρώ του δήμου Νίκαιας στη ΕΥΔΑΠ από την προηγούμενη δημοτική αρχή, αλλά και για οφειλές στο ΙΚΑ περίπου 1.800.000 ευρώ, καθώς σε προμηθευτές γύρω στα 8 εκατ. ευρώ.

Ο δήμαρχος Νίκαιας – Ρέντη δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει νέο δάνειο, άμεσο, που να βοηθήσει τον δήμο να εξοφλήσει υποχρεώσεις, καθώς «αυτή τη στιγμή υπάρχουν δεκάδες παλαιά κατασχετήρια».

Τόνισε, επίσης, ότι έχει υποβάλει ήδη αίτημα στο υπουργείο Εσωτερικών για έκτακτη επιχορήγηση δύο εκατ. ευρώ, προκειμένου να καλύψει τις άμεσες ανάγκες του δήμου.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε