Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Ο Δήμος Νέας Σμύρνης πετάει… στο δρόμο άρρωστα παιδιά!

φωτο: facebook iliachtida Ngo
φωτο: facebook iliachtida Ngo

Το γράμμα του νόμου, τινάζει στον “αέρα” το πολυετές έργο μιας φιλανθρωπικής οργάνωσης, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να μείνουν στο δρόμο μικρά παιδιά που είναι σοβαρά άρρωστα!

Σάλο έχει προκαλέσει η απόφαση του δήμου Νέας Σμύρνης να διακόψει την παραχώρηση του κτιρίου, όπου στεγάζεται η “Ηλιαχτίδα”. Πρόκειται για μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση, που φιλοξενεί στον ξενώνα άρρωστα παιδιά, τα οποία ζουν στην επαρχία, αλλά λόγω της σοβαρής κατάστασης της υγείας τους (σ.σ. κάνουν μεταμοσχεύσεις), χρειάζεται να νοσηλευτούν σε νοσοκομεία της Αθήνας. Παράλληλα, παρέχει στήριξη στις οικογένειές τους.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Νέας Σμύρνης, Σταύρο Τζουλάκη, εναλλακτικό πλάνο δεν υπάρχει. “Τον χώρο τον είχε παραχωρήσει ο προηγούμενος δήμαρχος (Γιώργος Κουτελάκης). Περίμενα να λήξει το συμβόλαιο και στη συνέχεια είπα ότι δεν μπορώ να υπογράψω για ανανέωση της σύμβασης. Τον χώρο τον νοικιάζει ιδιώτης στο δήμο. Δεν μπορώ να παραχωρήσω κάτι που νοικιάζω. Είναι παράνομο. Ας πάνε στον υπουργό, να κάνει μια διευκρινιστική εγκύκλιο, να μου λύσει και μένα τα χέρια”, ανέφερε χαρακτηριστικά στο Newsit.gr.

Σε ερώτηση για το αν υπάρχει κάποια εναλλακτική λύση, ώστε αυτά τα παιδιά και οι οικογένειές τους να μην μείνουν… στο δρόμο, η απάντηση ήταν “όχι, δεν υπάρχει”.

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της “Ηλιαχτίδας”, Ντόρα Κασιμέρη, μας τόνισε σε δηλώσεις της ότι ”από εκεί, μόνο πεθαμένη θα φύγω!Υπερασπίζομαι τα Δικαιώματα του Παιδιού και θα φτάσω μέχρι τα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια”.

Χθες, μάλιστα, η κα Κασιμέρη κοινοποίησε μια επιστολή διαμαρτυρίας, στην οποία αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η “Ηλιαχτίδα” έχει δεχθεί δύο εξώδικα για να εγκαταλείψει το κτίριο. “ Αν και όλα αναφέρθηκαν λεπτομερώς σε μια επιστολή μας προς το Δήμαρχο Ν. Σμύρνης κ. Σταύρο Τζουλάκη στις 10/06/2015, η κατανόηση και η συμπαράσταση του ήταν, στις 07/08/2015 να σταλεί το πρώτο εξώδικο προς το Σύλλογο, με σκοπό να εγκαταλείψουμε το κτίριο, χωρίς κανένα αιτιολογικό, με υπογραφή Αντιδημάρχου Οικονομικών κ. Στάθη Κούπα. Προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε και πάλι μαζί του και το αποτέλεσμα; Να δεχθούμε ένα δεύτερο εξώδικο με υπογραφή Δημάρχου με τον ίδιο σκοπό, να εγκαταλείψουμε το κτίριο. Βλέποντας ότι για εμάς ήταν αδιανόητο να βγάλουμε τα άρρωστα παιδιά στο δρόμο, για να μας αναγκάσει να εγκαταλείψουμε το κτίριο, δεν ανανέωσε τη σύμβαση με τους ιδιοκτήτες του ακινήτου, βρίσκοντας κάθε φορά διάφορες δικαιολογίες”.

Η Ντόρα Κασιμέρη με ένα από τα παιδιά που φιλοξενούνται στον Ξενώνα

Ευχή, όλων, είναι να βρεθεί άμεσα μια λύση, ώστε η “Ηλιαχτίδα” να συνεχίσει το έργο της. Διότι… είναι ωραίο να καμαρώνεις για το άλσος, την πλατεία, τα συντριβάνια, τις Ιωνικές Γιορτές, τον Σάκη Ρουβά που τραγούδησε Θεοδωράκη, αλλά… οι Νεοσμυρνιώτες, κάθε ηλικίας, καμαρώνουν ΚΑΙ για την “Ηλιαχτίδα”. Και το δείχνουν, όχι μόνο στα μπαζάρ των Χριστουγέννων και του Πάσχα, αλλά όλο τον χρόνο προσφέροντας ρούχα, παιχνίδια, και ό,τι άλλο χρειάζεται για να νιώσουν αυτά τα παιδιά έστω και λίγο καλύτερα.

Μέσα στον Ξενώνα

Λίγα λόγια για την “Ηλιαχτίδα”

Τα Νοσοκομεία που συνεργάζονται καθημερινά είναι: το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, Παίδων “Αγλαΐα Κυριακού”, “Αγία Σοφία” και Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, όπου εκεί μεταφέρουν τα άρρωστα παιδιά για την πραγματοποίηση της μεταμόσχευσης.
Όλες οι παροχές στον Ξενώνα είναι εντελώς δωρεάν (ένδυση, σίτιση, μικροέξοδα, ψυχολογική, εκπαιδευτική υποστήριξη και ό,τι άλλο είναι απαραίτητο για ένα παιδί).
Ο αριθμός των φιλοξενουμένων από 09/04/2010 μέχρι σήμερα ανέρχεται στον αριθμό 310 ατόμων, σε χώρο τεσσάρων δωματίων. Σημειωτέον ότι η φιλοξενία των περισσοτέρων εξ’ αυτών διαρκεί περισσότερο από δύο χρόνια λόγω της αναμονής ενός μοσχεύματος.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι το πρώτο παιδί, ο Κωνσταντίνος από την Κρήτη, φιλοξενήθηκε με τους γονείς του στον Ξενώνα από 09/04/2010 έως και 20/08/2012. Τα παιδιά, ύστερα από κάθε μεταμόσχευση, ανά μήνα, βρίσκονται και πάλι στον Ξενώνα προκειμένου να υποβληθούν σε εξετάσεις.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ – ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΑΡΟΛΙΝΑ ΜΙΣΕΛ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε