Παρασκευή, 29 Μαρ.
15oC Αθήνα

Πόλεμος μέχρις εσχάτων από τους συμβασιούχους – Μόνο υποσχέσεις από την κυβέρνηση

Πόλεμος μέχρις εσχάτων από τους συμβασιούχους – Μόνο υποσχέσεις από την κυβέρνηση

Άλυτο παραμένει το θέμα χιλιάδων συμβασιούχων που αναμένεται να βρεθούν χωρίς δουλειά την ερχόμενη εβδομάδα αφού λήγουν οι συμβάσεις τους. Την ίδια ώρα, δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις μέχρι να λυθεί το θέμα και τα σκουπίδια πλημμυρίζουν την Αθήνα.

Στην κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης που θα διασφαλίζει την παραμονή των συμβασιούχων-παρατασιούχων στην εργασία, για ακόμη μερικούς μήνες, μέχρι να υλοποιηθούν οι μόνιμες προσλήψεις στην καθαριότητα των δήμων προσανατολίζεται το υπουργείο Εσωτερικών, όπως ανέφερε ο αρμόδιος υπουργός, Πάνος Σκουρλέτης, στο προεδρείο της ΚΕΔΕ, με το οποίο συναντήθηκε νωρίτερα σήμερα το μεσημέρι.

Ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε ότι αυτή η λύση «πρέπει να σέβεται το Σύνταγμα, τους νόμους, αλλά ταυτόχρονα να ανταποκρίνεται και στις έκτακτες συνθήκες τις οποίες βιώνουμε με τους όγκους των σκουπιδιών που σωρεύονται καθημερινά».

Επίσης, συμφωνήθηκε να δρομολογηθούν, άμεσα, οι περίπου 2.500 μόνιμες προσλήψεις στην καθαριότητα των δήμων, ενώ κλήθηκαν οι δήμαρχοι να καταθέσουν τυχόν νέα αιτήματα για πρόσληψη προσωπικού στον συγκεκριμένο τομέα. «Θα τρέξουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τη διαδικασία της προκήρυξης των συγκεκριμένων θέσεων εργασίας», τόνισε ο κ. Σκουρλέτης, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση.

Νωρίτερα σημειώθηκε ένταση στη Βουλή από τους εργαζόμενους στην καθαριότητα των Δήμων. Χιλιάδες άτομα ήταν στην πορεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ για την ανανέωση των συμβάσεων των εργαζομενων στην καθαριότητα.
Μετά τα επεισόδια στο υπουργείο Εσωτερικών η πορεία των εργαζομένων έφτασε στη Βουλή όπου επιχείρησαν να μπουν με αποτέλεσμα να υπάρξει άμεση αντίδραση των αστυνομικών με χημικά.

Οι εργαζόμενοι απάντησαν με σκουπίδια και διάφορα αντικείμενα και η ένταση γενικεύτηκε. Στόχος των εργαζομένων ήταν να περάσουν και αντιπροσωπεία τους να συναντηθεί με βουλευτές ακόμη και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.
Η αντίδραση των αστυνομικών προκάλεσε γενικευμένα επεισόδια και “μάχες” σώμα με σώμα.

Τα πνεύματα είχαν οξυνθεί από την αρχή. Οι συμβασιούχοι μιλούν για εμπαιγμό καθώς είχαν λάβει υποσχέσεις από την κυβέρνηση για μονιμοποίηση.

Στο σημείο έφθασε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ για τις πρώτες βοήθειες και τη μεταφορά των τραυματιών στο νοσοκομείο.

Τελικά μετά από διαπραγματεύσεις που κράτησαν σχεδόν μισή ώρα αντιπροσωπεία των εργαζομένων στους ΟΤΑ μπήκε στη Βουλή για συνάντηση με τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου, Νίκο Βούτση.
Νωρίτερα οι εργαζόμενοι είχαν επιχειρήσει να μπουν και στο υπουργείο Εσωτερικών. Πέταξαν σκουπίδια στην είσοδο και στη συνέχεια έβαλαν φωτιά.

Στο στόχαστρο των συμβασιούχων μπήκε και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης ο οποίος βρήκε “καταφύγιο” στο υπουργείο Εργασίας…

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μ. ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε