Τετάρτη, 8 Μαΐ
25oC Αθήνα

“Στοίχημα” να ανοίξουν τα Τέμπη μέχρι το Πάσχα

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Μάχη με τις δύσκολες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στη…

Βόρεια Ελλάδα και ταυτόχρονα μάχη με τον χρόνο δίνουν καθημερινά 25 ειδικοί μηχανικοί, γεωλόγοι και αλπινιστές, με στόχο να προλάβουν ως το Πάσχα να δώσουν με ασφάλεια στην κυκλοφορία το οδικό πέρασμα της κοιλάδας των Τεμπών.  Δεμένοι με σχοινιά, εξοπλισμένοι με όργανα αναρρίχησης, αλλά και όργανα μέτρησης των προβλημάτων του εδάφους, ανεβαίνουν στην πλαγιά των Τεμπών και καθαρίζουν σε όλη της την έκταση την κατολίσθηση που έγινε στις 17 Δεκεμβρίου 2009 και στοίχισε τη ζωή στον Ιταλό διευθυντή του έργου μετατροπής της εθνικής οδού Αθηνών- Θεσσαλονίκης σε αυτοκινητόδρομο.Πολλές φορές ερευνούν το έδαφος με βουρτσάκι και φτυαράκι, όπως οι αρχαιολόγοι, και εγκαθιστούν όργανα παρακολούθησης του εδάφους. Η εργασία αυτή αν χρειαστεί θα επεκταθεί σε όλο το επικλινές του Κισσάβου και σε ύψος 1.000 μέτρων.

Αφού ολοκληρωθούν οι εργασίες καθαρισμού, οι ίδιοι ειδικοί με τη βοήθεια εξειδικευμένων μηχανημάτων θα τοποθετήσουν φράχτες και ειδικά ατσάλινα πλέγματα σε όλο το επικλινές του βουνού και θα κάνουν ό,τι επιτρέπει η σύγχρονη τεχνολογία προκειμένου να μειώσουν στο ελάχιστο την πιθανότητα να πέσουν ξανά πέτρες και βράχοι στο οδόστρωμα, ώστε η διέλευση των οχημάτων να γίνεται με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια. Παρά ταύτα, όπως σημειώνουν οι ειδικοί, είναι αμφίβολο αν ακόμη και αυτά τα πλέγματα θα μπορούσαν να συγκρατήσουν τον μεγάλο βράχο που έπεσε τον περασμένο Δεκέμβριο.

 

Κατά την εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ, οι ειδικοί της κοινοπραξίας Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου ΑΕ υποστηρίζουν ότι 100% ασφάλεια θα προσφέρει μόνο η κατασκευαζόμενη οδική σήραγγα, η οποία προγραμματίζεται να δοθεί στην κυκλοφορία τον Σεπτέμβριο του 2012.

 

Το χρονοδιάγραμμα που υπεβλήθη από τους Ελβετούς και την κοινοπραξία Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, το οποίο εγκρίθηκε από το υπουργείο, θα χρειαστεί περίπου τέσσερις μήνες για να υλοποιηθεί, υπό την προϋπόθεση οι καιρικές συνθήκες να είναι καλές. Ωστόσο οι εργασίες εκτελούνται πυρετωδώς προκειμένου ο δρόμος να δοθεί στην κυκλοφορία ως το Πάσχα. Πάντως οι καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν φαίνεται ότι θα κρίνουν το αποτέλεσμα, καθώς για παράδειγμα αυτή την εβδομάδα χάθηκαν τρεις ημέρες εργασιών λόγω έντονων βροχοπτώσεων.

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε