Τρίτη, 23 Απρ.
20oC Αθήνα

Τιμή στον Guido Raimondi απέμεινε σήμερα η Ολομέλεια του ΣτΕ

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Τιμή στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Guido Raimondi απέμεινε σήμερα η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκραρίας, Προκόπη Παυλόπουλου, του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, των προέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας. του υπουργού Δικαιοσύνης, Σταύρου Κοντονή και εκπροσώπων των Νομικών Σχολών.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων-κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης- τόνισε τη σημαντική συμβολή της αρχαίας Ελλάδας στη δημοκρατία, τις έννοιες του πολίτη και των δικαιωμάτων και αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που έδωσαν ώθηση για νομοθετικές μεταβολές, όπως την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια, στο πλαίσιο της διασφάλισης και προσταςίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Νικόλαος Σακελλαρίου τόνισε “την κεφαλαιώδους σημαςίας συμβολή του Ευρωπαίκού Δικαστηρίου στην εμπέδωση μιας ευρωπαϊκής έννομης τάξης, η οποία απορρέει από τις κοινές αξίες και παραδόσεις του ευρωπαίκού νομικού μας πολιτισμού, που έχει ως επίκεντρο τον σεβασμό στην αξία του ανθρώπου και αποσκοπεί στην προάσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου που συνιστούν τον σκληρό πυρήνα των εγγυήσεων τις οποίες πρέπει να διασφαλίζει κάθε κράτος- μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, προκειμένου να λογίζεται δημοκρατικό”.
Ο κ. Κοντονής αναφέρθηκε στις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τον προσανατολισμό του υπουργείου σε ουσιαστικά θέματα ενίσχυσης τους και εμπέδωσης του κράτους δικαίου, ενώ αναφερόμενος στην επίσκεψη του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη χώρα μας την χαρακτήρισε ως “έμπρακτη ενθάρρυνση για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και του υπουργείου σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Με τη φράση από τον Γοργία του Πλάτωνα, όπου ο Σωκράτης λέει, “δεν θα ήθελα να αδικούμαι ούτε να αδικώ, αλλά αν υπάρχει απόλυτη ανάγκη να επιλέξω θα προτιμούσα να αδικούμαι, παρά να αδικώ” έκλεισαν οι εργαςίες της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας αποδίδοντας τιμητική απόφαση στον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε