Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Το Αιγαίο θα γίνει “καυτό”! Νέα κρίση με τους “μπορντό μπερελί” και δήθεν ένταση στα Ίμια!

Το Αιγαίο θα γίνει “καυτό”! Νέα κρίση με τους “μπορντό μπερελί” και δήθεν ένταση στα Ίμια!

– Και ξαφνικά… νέα υπόθεση με τούρκους στρατιωτικούς που συμμετείχαν στο πραξικόπημα στην Τουρκία και βρέθηκαν στην Ελλάδα!
– Πρόκειται για δύο άνδρες που σχεδόν… παραδόθηκαν στην Ορεστιάδα και ζήτησαν άσυλο
– Φέρονται να ανήκουν στην ομάδα θανάτου “μπορτνό μπερελί” που αποπειράθηκε να δολοφονήσει τον Ερντογάν το βράδυ της 15ης Ιουλίου του 2016
– Μέσα σε όλα αυτά, η τουρκική προπαγάνδα μετέδωσε νέο σκηνικό έντασης στα Ίμια! Κακή η… σκηνοθεσία, με τις εικόνες να δείχνουν δέντρα και οικοδομές στο σημείο!
– Βίντεο, φωτογραφίες και όλο το χρονικό των δύο νέων υποθέσεων που δεδομένα θα ανεβάσουν το θερμόμετρο στο Αιγαίο

Και τώρα όλα τα βλέμματα στο Αιγαίο. Αυτό είναι το… ζουμί με βάση τα όσα προέκυψαν σήμερα, 23 Φεβρουαρίου του 2017 και σχετίζονται με τις πολύπαθες ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Λίγες εβδομάδες μετά την απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης για μη έκδοση των οκτών τούρκων αξιωματικών που συνελήφθησαν στην Αλεξανδρούπολη, μία ημέρα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, προέκυψε και νέο επεισόδιο.

Αυτή τη φορά, δύο τούρκοι που φέρονται να ανήκουν στην ομάδα θανάτου “μπορντό μπερελί“, προκάλεσαν τη σύλληψή τους στις 15.02.2017 στην Ορεστιάδα. Η είδηση προκάλεσε συναγερμό, αφού οι δυο τους φέρονται να είχαν συμμετάσχει στο σχέδιο δολοφονίας του τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τη βραδιά της 15ης Ιουλίου του 2016.

Πριν καλά – καλά κωπάσουν οι αντιδράσεις στη γείτονα για την απόφαση σχετικά με τους “οκτώ”, λοιπόν, έρχεται αυτό το νέο επεισόδιο και δεν χρειάζεται να έχει κανείς μαντικές ικανότητες για να υποθέσει πως η ένταση στο Αιγαίο θα κορυφωθεί τις επόμενες ημέρες. Άλλωστε, οι συνεχείς παραβιάσεις είναι η πλέον προσφιλής τακτική της Τουρκίας κάθε φορά που υπάρχει οποιαδήποτε διαμάχη με την Ελλάδα…

Μέσα σε όλα αυτά, είχαμε σήμερα και μία… υποτιθέμενη ένταση στα Ίμια, με τουρκικά ΜΜΕ να μεταδίδουν –μ’ ένα στόμα μια φωνή, αφού το κείμενο σε όλα τα μέσα ήταν πανομοιότυπο– πως τουρκικό ελικόπτερο έκανε χαμηλές πτήσεις στην περιοχή, ωστόσο γρήγορα αυτή η προσπάθεια της -κακοστημένης- τουρκικής προπαγάνδας κατέρρευσε… με ντοκουμέντα.

Πριν γίνει αυτό, ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, με αποκλειστική του δήλωση στο newsit.gr, είχε διαψεύσει κατηγορηματικά το ότι υπήρξε η οποιαδήποτε ένταση στα Ίμια

Αυτοί είναι οι δύο στρατιωτικοί

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο στρατιωτικοί, οι οποίοι φέρονται να συμμετείχαν στο αποτυχημένο σχέδιο δολοφονίας του Τούρκου Προέδρου, στην απόπειρα του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, έσπευσαν στο αστυνομικό τμήμα της Ορεστιάδας στις 15.02,2017 και δήλωσαν ότι είναι… ηλεκτρολόγοι.

Πρόκειται για τους Χαλίτ Τσετίν και Φατίχ Αρίκ, με τις Αρχές να ερευνούν τα στοιχεία τους από την Interpol και με τη βοήθεια των φωτογραφιών που είχε δώσει στη δημοσιότητα η τουρκική κυβέρνηση στις 22 Ιουλίου του 2016 κατέληξαν πως πρόκειται για δυο από τους 47 στρατιωτικούς που κατηγορούνται ότι ήθελαν να εξοντώσουν τον Ερντογάν.

Οι ίδιοι υποστήριξαν ότι είναι μέλη των Ειδικών Δυνάμεων και πως συμμετείχαν στο πραξικόπημα χωρίς, ωστόσο, να πουν κάτι παραπάνω.

Δείτε το βίντεο από την απόπειρα δολοφονίας του Τούρκου προέδρου

 

Όλα τα λεφτά… στη διπλωματία

Πηγές στην Αθήνα τονίζουν ότι δεν θα επιτραπεί να γίνει η Ελλάδα πεδίο αντιπαράθεσης των Γκιουλενιστών με τις τουρκικές αρχές. Μέχρι στιγμής η Τουρκία δεν έχει υποβάλλει αίτηση έκδοσης για τους δύο κρατούμενους στην Ορεστιάδα, ενώ ελληνικές και τουρκικές αρχές είναι σε συνεχή επικοινωνία για την υπόθεση.

Εδώ να σημειώσουμε πως η ελληνική Αστυνομία οφείλει να τους κρατήσει, αφού πρέπει να εξεταστεί το αίτημα ασύλου που έχουν υποβάλει, αλλά και να οδηγηθούν στον εισαγγελέα, για παράνομη είσοδο στη χώρα.

Όλα αυτά οδηγούν στο συνμπέρασμα πως πλέον, το όλο ενδιαφέρον στρέφεται στο διπλωματικό πεδίο, με τα υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών, να βρίσκονται -όπως προαναφέραμε- σε επαφή μέσω ανταλλαγής αλληλογραφίας.

Το χρονικό του νέου θρίλερ

Η συγκεκριμένη ομάδα θανάτου που είναι μέλη αποκαλείται “Μπορντό Μπερελί“. Όλα έγιναν σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες στις 15/02. Οι δυο τούρκοι αξιωματικοί φέρονται να προκάλεσαν την σύλληψή τους όπως και αυτή του αλγερινού διακινητή.

Συνέλαβαν Τούρκο Κομάντο – Ήταν μεταξύ εκείνων που επιτέθηκαν στο ξενοδοχείο του Ερντογάν

Μεταφέρθηκαν στο αστυνομικό τμήμα Ορεστιάδας και λίγο αργότερα κατέθεσαν αίτημα ασύλου. Το αίτημα ασύλου το κατέθεσαν μέσω δικηγόρου της περιοχής, ο οποίος έχει αναλάβει και την υπόθεση τους. Μάλιστα, για την συγκεκριμένη υπόθεση έχει ενημερωθεί και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αλλά και το Μέγαρο Μαξίμου.

Ποιοί είναι οι Μπορντό Μπερελί

Οι Μπορντό Μπερελί είναι ένα επίλεκτο σώμα ειδικών δυνάμεων της Τουρκίας. Οι άντρες που επιλέγονται είναι αξιωματικοί που υπηρετούν εθελοντικά στο στρατό, ειδικά εκπαιδευμένοι έπειτα από προετοιμασία τεσσάρων ετών. Οι Μπορντό Μπερελί λαμβάνουν εντολές κατευθείαν και μόνο από το Γενικό Επιτελείο της Δημοκρατίας της Τουρκίας.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Πάνου

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε