Τρίτη, 19 Μαρ.
18oC Αθήνα

“Χοντρό ψαλίδι” στα υπ. Εργασίας – Υγείας

“Μαχαίρι” στις κρατικές δαπάνες προβλέπει -σύμφωνα με πληροφορίες- το ¨”πακέτο” μέτρων του 2012-15 που θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου.

Κάθε υπουργείο έχει δεσμευτεί να υλοποιήσει συγκεκριμένο πλάνο, με στόχο να εξοικονομηθούν από τις περικοπές δαπανών ποσά που ξεπερνούν τα 15,2 δις. ευρώ.
Το κύριο βάρος της προσπάθειας περιορισμού των δαπανών θα «σηκώσουν» τα υπουργεία Εργασίας και Υγείας, αλλά και το «μαχαίρι» που θα πέσει στις ΔΕΚΟ.
Συγκεκριμένα, τα ποσά που θα περικοπούν είναι:
– 7 δις. ευρώ από το υπουργείο Εργασίας. Τα 3 δισ.θα προέλθουν από το «ψαλίδι» στις δαπάνες, ενώ τα υπόλοιπα 4,5 δισ. προβλέπεται να προέλθουν από τον περιορισμό της ανασφάλιστης εργασίας, για την οποία έχει τεθεί ο στόχος να μειωθεί από το 26% στο 12%.
 – 2,5 δις. ευρώ από τον χώρο της υγείας με τον εξορθολογισμό κυρίως των οικονομικών των νοσοκομείων
– 2,4 δις. ευρώ από τις παρεμβάσεις στις ΔΕΚΟ. Για κάθε ένα έτος υπολογίζεται ότι θα υπάρχει εξοικονόμηση 600 εκατ. ευρώ από τις ΔΕΚΟ.
Έμφαση θα δοθεί στην αύξηση των εσόδων των δημοσίων επιχειρήσεων, ενώ δεν αποκλείονται και νέες παρεμβάσεις στο μισθολογικό κόστος. Βέβαιες θα πρέπει να θεωρούνται οι επιπλέον περικοπές των λειτουργικών δαπανών των ΔΕΚΟ, ενώ αναμένεται όφελος της τάξης του 1 δις. ευρώ συνολικά από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας τους.
– 900 εκατ. ευρώ από τον χώρο της παιδείας. Αν και ασκούνται πιέσεις για μεγαλύτερη εξοικονόμηση (έως 1,2 δις. ευρώ), φαίνεται ότι τα δεν υπάρχουν πολύ μεγάλα περιθώρια για περαιτέρω παρεμβάσεις.
 
– Περίπου 1 δις. ευρώ – ίσως και παραπάνω – υπολογίζεται η εξοικονόμηση από τα μέτρα που θα λάβει το υπουργείο Εσωτερικών (ΟΤΑ και εποπτευόμενοι φορείς).
– Σχεδόν 650 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.
– Αλλα 600 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Υποδομών.
– 600 εκατ. ευρώ από την μείωση των αμυντικών δαπανών.
– 200 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων 
– 80 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Περιβάλλοντος.
 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε