Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Αμφίπολη: Νέα ευρήματα “κρύβονταν” πίσω από τις Καρυάτιδες – Το νέο σενάριο για το πως καταστράφηκε το πρόσωπο της μιας – Το μυστικό του επιστύλιου

Αμφίπολη: Νέα ευρήματα “κρύβονταν” πίσω από τις Καρυάτιδες – Το νέο σενάριο για το πως καταστράφηκε το πρόσωπο της μιας – Το μυστικό του επιστύλιου

– Διαψεύδει το υπουργείο Πολιτισμού την ανακάλυψη δυο νέων επιγραφών στην Αμφίπολη
– Τι είναι το επιστύλιο που βρέθηκε και γιατί σημαίνει πολλά το χρώμα του
– Ελπίδες από τους αρχαιολόγους να βρουν θραύσματα από το πρόσωπο της Καρυάτιδας
– Πως θεωρούν ότι έσπασε το πρόσωπο και ελπίδες να το αποκαταστήσουν
– Απόρθητο φρούριο θύμιζε ο λόφος Καστά το πρωί – Άνοιξε πλέον ο δρόμος

Πολλά ερωτήματα που μέχρι σήμερα βασάνιζαν τους ειδικούς φαίνεται σιγά – σιγα να παίρνουν τις απαντήσεις τους. Τα νεα ευρήματα από τις ανασκαφές στον τάφο της Αμφίπολης είναι εντυπωσιακά.

Πίσω από τις Καρυάτιδες βρέθηκε ένα επιστύλιο το οποίο έχει σπάσει σε τρία κομμάτια.
Το μέρος του που είναι κολλημένο στον τοίχο, έχει πλάτος 80 εκατοστά με ένα μέτρο και ύψος 15 εκατοστά.
Εχει επάνω του μπλε και κόκκινο χρώμα ενώ υπάρχει και ορθομαρμάρωση που σύμφωνα με τους ειδικούς μας δείχνει ότι ο τάφος πιθανότατα να είναι πολυτελής. Τα τρία κομμάτια επιστυλίου, βρέθηκαν μέσα στο χώμα, κατά την αποχωμάτωση του θαλάμου. Τα ανασκαφικά ευρήματα μεταφέρθηκαν, νωρίς το πρωί, για λόγους προστασίας στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αμφιπόλεως. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές του υπουργείου Πολιτισμού, στον προθάλαμο υπάρχουν και άλλα επιστύλια που διασώζονται χωρίς φθορές.

Επίσης, πίσω ακριβώς από τις Καρυάτιδες βρέθηκε αμμώδες χώμα το οποίο πιθανότατα μεταφέρθηκε από τον ποταμό Στρυμόνα από τους ίδιους τους κατασκευαστές του τάφου και φθάνει σε ύψος μέχρι και 70 εκατοστά. Το σημείο είναι απάτητο γεγονός που δείχνει ότι τοποθετήθηκε εκεί λίγο πριν σφραγιστεί ο τάφος.

Πως έσπασε το πρόσωπο της Καρυάτιδας

Το σενάριο που κυριαρχεί πλεον και με βάση τα τελευταία ευρήματα είναι ότι έπεσε κομμάτι της οροφής και την χτύπησε στο πρόσωπο προκαλώντας το σπάσιμο του μαρμάρου.
Μάλιστα οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι είναι πολυ πιθανό να βρουν θραύσματα από το πρόσωπο και να επιχειρήσουν έτσι να το αποκαταστήσουν.
Επίσης, θεωρούν πολύ πιθανό να βρουν και κομμάτια από την οροφή όταν θα μπορέσουν να δουν πιο μέσα.

Τι είναι το επιστύλιο

Πρόκειται για ένα παραλληλόγραμμο κομμάτι μαρμάρου που συνδέει τους κίονες και λέγεται έτσι γιατί βρίσκεται “επί των στύλων”. Στα μικρότερα μνημεία το επιστύλιο μπορεί να είναι ολόσωμο, δηλαδή να αποτελείται από ένα συμπαγές κομμάτι μαρμάρου. Σε μεγαλύτερα μνημεία αποτελούνταν από δυο στοιχεία ή ακόμη και τρία, όπως στον Παρθενώνα. Το κομμάτι που ήταν τοποθετημένο στο εσωτερικό του μνημείου λέγεται αντίθημα. Το επιστύλιο δεν είχε καμιά διακόσμηση εκτός από το ναό της Άσσου που είχε ανάγλυφα θέματα και κάποια πρώιμα σικελικά κτίρια που είχαν επενδύσεις από τερρακότα.
Στον Παρθενώνα, εκ των υστέρων είχαν αναρτήσει χάλκινες ασπίδες και επιγραφές. Το μόνο στοιχείο που υπήρχε στο επιστύλιο ήταν οι σταγόνες, έξι συνήθως, που θα μπορούσε να θεωρηθεί ως στοιχείο των υπερκείμενων μετοπών.

“Φρούριο” η Αμφίπολη από το πρωί της Τετάρτης

Από την πρώτη στιγμή που η ανασκαφή απέκτησε δημοσιότητα η αστυνομική παρουσία ήταν εμφανής στον χώρο, όμως από σήμερα όπως αποκαλύπτεται και από τις φωτογραφίες του thousandnews.gr τα μέτρα έχουν ενισχυθεί με τους αστυνομικούς να κάνουν κάτι παραπάνω από αισθητή την παρουσία τους στον χώρο και ειδικά στην είσοδο του χώρου των ανασκαφών

Από το πρωί της Τετάρτης έκλεισε ο δρόμος που οδηγεί από το χωριό της Μεσολακκιάς στον λόφο Καστά και απαγορευόταν η δίοδος σε οποιονδήποτε δεν είχε εργασία στις ανασκαφές, όμως νωρίς το αποόγευμα ο δρόμος άνοιξε και πάλι και επιτρέπεται ξανά στους πολίτες να πλησιάσουν τον χώρο των ανασκαφών.

Δυνάμεις, ωστόσο, της αστυνομίας και άνδρες των Ο.Π.Κ.Ε. παραμένουν στην περιοχή.


Το newsit μίλησε με καλά ενημερωμένους ανθρώπους που έχουν επαφή με το μουσείο της Αμφίπολης οι οποίοι διέψευσαν από την πρώτη στιγμή κατηγορηματικά ότι έχουν μεταφερθεί εκεί αντικείμενα που ήρθαν στο φως από την ανασκαφή στον λόφο Καστά. Η πληροφορία διεψεύδεται και από το γραφείο Τύπου του υπουργείου Πολιτισμού.

Διαβάστε επίσης:

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε