Δευτέρα, 29 Απρ.
23oC Αθήνα

Αμυγδαλέζα: Ταρατατζούμ για μια παιδική χαρά, κάποια μερεμέτια και wi – fi

Αμυγδαλέζα: Ταρατατζούμ για μια παιδική χαρά, κάποια μερεμέτια και wi – fi

Κέντρο κράτησης Αμυγδαλέζας. Αν γυρίσει κανείς τον χρόνο πίσω το 2012 την εποχή της δημιουργίας αυτού του κέντρου κράτησης θα θυμηθεί τον σκοπό για τον οποίο είχε δημιουργηθεί. Να κρατούνται για λίγες εβδομάδες και στη συνέχεια να  επιστρέφουν στις χώρες προέλευσής τους. Τότε πολλά κόμματα μεταξύ των οποίων και ο ΣΥΡΙΖΑ αντιδρούσαν κάνοντας λόγο για αποθήκες ψυχών…

Από τότε πέρασαν 4 χρόνια. Και το προσφυγικό έγινε κύμα που πνίγει όλη την Ευρώπη και η Αμυγδαλέζα – που δεν έκλεισε ποτέ – έκανε ρετούς και σήμερα παρουσιάστηκε από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα ως κάτι το διαφορετικό.Τώρα δεν είναι αποθήκη ψυχών.

Είναι όμως; Το κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας είχε υποστεί καταστροφές τα 4 αυτά χρόνια από εξεγέρσεις και αυτές οι καταστροφές επιδιορθώθηκαν. Όχι όλες. Το κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας δεν είχε παιδική χαρά. Τώρα έχει. Όπως και wi – fi. Αυτά…

Ο κ. Τόσκας βρέθηκε σήμερα εκεί για να δείξει την ανθρώπινη πλευρά του κέντρου κράτησης. Που επιτρέπει την είσοδο αλλά όχι την έξοδο. Και πως βαφτίζουμε το κρέας, ψάρι; Με ένα τσιτάτο.

Όταν ο κ. Τόσκας ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους γιατί όταν πρωτοάνοιξε η Αμυγδαλέζα υπήρχε καταδίκη από τον ΣΥΡΙΖΑ απάντησε: «Δεν υπάρχουν καταραμένοι τόποι, υπάρχουν καταραμένες συνθήκες».

Η συγκεκριμένη δομή, που δεν σταμάτησε ποτέ τη λειτουργία της, θα φιλοξενεί για 15 μέρες τους μεταναάστες που επιθυμούν να γυρίσουν στην πατρίδα τους. Η χωρητικότητα είναι 300 ατόμων, ενώ η επιστροφή επιτρέπεται μόνο σε όσους δεν κινδυνεύουν στη χώρα τους.

Όπως έγινε γνωστό από την ΕΛΑΣ, πρόκειται ουσιαστικά για ένα τμήμα του κέντρου που λειτουργούσε εκεί στο παρελθόν, το οποίο διαμορφώθηκε κατάλληλα, με παιδική χαρά και άλλες υποδομές, προκειμένου να εξυπηρετεί περίπου 300 άτομα, κάθε φορά.

Η διαδικασία επιστροφής είναι απλή. Όσοι από τους πρόσφυγες με οικογένειες και μικρά παιδιά επιθυμούν να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους, μέσω των διεθνών οργανισμών μετανάστευσης, θα πρέπει να κάνουν άρση των αιτημάτων ασύλου που έχουν υποβάλει στα νησιά και στη συνέχεια θα μεταφέρονται στην Αμυγδαλέζα. Εκεί θα διαμένουν έως ότου εκδοθούν τα διαβατήρια τους από τις πρεσβείες. Στη συνεχεια θα φεύγουν αεροπορικώς για τις χώρες καταγωγής τους.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΙΛΤΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε