Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Αναγκαστικά στην ουρά για τη σύνταξη του ΙΚΑ

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ, EUROKINISSI

Δε είχαν άλλο τρόπο για να βρουν τους συνταξιούχους-“φαντάσματα” και αποφάσισαν να τιμωρήσουν ακόμη κι εκείνους που παραμένουν στη ζωή, αναγκάζοντάς τους να περιμένουν στην ουρά για τη σύνταξή τους, τουλάχιστον μια φορά το χρόνο!

Κάθε συνταξιούχος υποχρεούται να δίνει το παρών στην τράπεζα για να πάρει τα χρήματά του μια φορά το χρόνο. Η διαδικασία θα ξεκινήσει την 1η Απριλίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Θα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο και ο συνταξιούχος είναι υποχρεωμένος να προσέλθει αυτοπροσώπως στην τράπεζα από την οποία καταβάλλεται η μηνιαία σύνταξη, επιδεικνύοντας:

1. Το Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας

2. Το Ενημερωτικό Σημείωμα Συντάξεων

Σε περίπτωση αδυναμίας προσέλευσης του συνταξιούχου, θα πρέπει ο νόμιμος πληρεξούσιος ή εξουσιοδοτημένο πρόσωπο με πρόσφατη εξουσιοδότηση -θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής- να μεταβεί με τα ίδια δικαιολογητικά στο υποκατάστημα του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ του τόπου κατοικίας του συνταξιούχου και όχι στην τράπεζα από την οποία καταβάλλεται η μηνιαία σύνταξή του.

Εκτός από το μέτρο της φυσικής παρουσίας του συνταξιούχου, το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ προωθεί διάταξη με την οποία στις ληξιαρχικές πράξεις θανάτου θα αναγράφονται επιπλέον ο ΑΦΜ, ο ΑΔΤ και ο ΑΜΚΑ του θανόντος. Το μέτρο αυτό έχει σκοπό τη μηναία ενημέρωση του μητρώου των συνταξιούχων με τους θανάτους, ώστε οι υπηρεσίες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ να προβαίνουν εγκαίρως στη διακοπή της συνταξιοδότησης των θανόντων.

Η Διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, εκτιμά ότι με την απογραφή των συνταξιούχων μέσω των τραπεζών και την άμεση γνωστοποίηση του θανάτου συνταξιούχων, θα αντιμετωπισθούν φαινόμενα είσπραξης συντάξεων ασφαλισμένων που έχουν αποβιώσει από συγγενείς τους ή πρόσωπα που δεν είναι δικαιούχοι.

Ήδη έλεγχος ο οποίος διεξήχθη σε 38 υποκαταστήματα του ΙΚΑ ΕΤΑΜ και αφορoύσε, 1.660 υπερήλικες συνταξιούχους αποκάλυψε, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργο Κουτρουμάνη, 244 συνταξιούχους στους οποίους καταβάλλονταν συντάξεις μετά το θάνατό τους.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε