weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Αποστρατείες τέλος στις Ένοπλες Δυνάμεις – Τι προβλέπει το νομοσχέδιο του υπ.Άμυνας

Αποστρατείες τέλος στις Ένοπλες Δυνάμεις – Τι προβλέπει το νομοσχέδιο του υπ.Άμυνας
Σύνταξη σε ηλικία 60 ετών ή έπειτα από 40 χρόνια υπηρεσίας (35 πραγματική και πέντε πλασματική) θα παίρνουν από το 2015 οι στρατιωτικοί, όπως προβλέπεται στο σχέδιο νόμου για την ιεραρχία και τις προαγωγές στις Ενοπλες Δυνάμεις που παρουσίασε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Ευ. Βενιζέλος.
 
Παράλληλα θεσπίζεται η διπλή επετηρίδα και μειώνεται σε 15 από 18 μήνες η θητεία για τους αντιρρησίες συνείδησης, ενώ εκτός από τις βασικές διατάξεις για την υπηρεσιακή εξέλιξη και ιεραρχία των στελεχών των ΕΔ, ανακοινώθηκε η νέα δομή διοίκησης του Στρατεύματος.
 
Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Βενιζέλος στη συνέντευξη Τύπου, στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή προβλέπεται ότι οι ένστολοι, προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν, θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει 35 έτη υποχρεωτικής παραμονής στην υπηρεσία.
 
Με τις ρυθμίσεις που προωθούνται καθορίζονται τα ελάχιστα χρονικά όρια παραμονής σε κάθε βαθμό, ώστε οι αξιωματικοί των παραγωγικών σχολών να συμπληρώνουν στον βαθμό του συνταγματάρχη 35 έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας. Με το νομοσχέδιο αντιμετωπίζεται η έξοδος των ενστόλων από την υπηρεσία σε ηλικία 48 και 50 ετών, αφού πλέον η παραμονή τους στην εργασία αυξάνεται ως και 10 επιπλέον χρόνια.
 
Επίσης τα στελέχη των ΕΔ δεν θα υποστούν μισθολογική μείωση, είτε βρίσκονται εντός οργανικών θέσεων είτε τίθενται στην «παράλληλη επετηρίδα» και διασφαλίζονται και τα ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα που θεμελιώνουν οι στρατιωτικοί ως την 31η Δεκεμβρίου 2010. Εκτός από τις ρυθμίσεις για το Συνταξιοδοτικό, προωθείται η νέα δομή διοίκησης που επιβάλλει τη διακλαδική οργάνωση των ΕΔ αυξάνοντας τον συντελεστή ασφάλειας της χώρας.
 
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην «παράλληλη επετηρίδα», αφού τυποποιούνται τα κριτήρια αξιολόγησης των στελεχών, καθώς και η διαδικασία κρίσης για προαγωγή. Στο πλαίσιο αυτό εισάγεται ο θεσμός της κρίσης, κατ΄ απόλυτη εκλογή, στους βαθμούς του αντισυνταγματάρχη και του συνταγματάρχη, ενώ θα υπάρχει μια μορφή «παράλληλης επετηρίδας» για όσους τίθενται εκτός οργανικών θέσεων, ώσπου να συμπληρώσουν την αναγκαία πραγματική στρατιωτική υπηρεσία.
 
Η παράλληλη επετηρίδα θεωρείται ο μόνος τρόπος για να προωθηθούν σε επιτελικές και κρίσιμες θέσεις άτομα που το αξίζουν και να σπάσουν τα στεγανά στην προαγωγή υπαξιωματικών και αξιωματικών. Για τον λόγο αυτόν θα προβλέπονται προαγωγές «κατ΄ απόλυτη εκλογή», είτε σε τακτικές είτε σε έκτακτες κρίσεις. Με την προαγωγή κατ΄ απόλυτη εκλογή θα επιλέγονται για την πλήρωση κενών θέσεων αυτοί που έχουν τα ουσιαστικά προσόντα και θα προάγονται προσπερνώντας τους αρχαιοτέρους τους.
 
Ακόμη, τυποποιούνται με σαφήνεια οι κατηγορίες αξιωματικών και υπαξιωματικών, ρυθμίζεται ο τρόπος εισαγωγής στο σώμα των αξιωματικών και οριοθετείται το καθεστώς των εθελοντών μακράς θητείας και επαγγελματικών οπλιτών.
 
Στις Ενοπλες Δυνάμεις εισάγεται πλέον το πλήρες σχήμα της κάθετης δομής διοίκησης, το οποίο, όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, δεν μας επιβλήθηκε από το ΝΑΤΟ και ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή αρχηγού ΓΕΕΘΑ τον Αύγουστο και πως δεν θα αλλάξει τίποτε στις κρίσεις των αρχηγών των Γενικών Επιτελείων.
 
 
Εναλλακτική θητεία – Μειώνεται στους δεκαπέντε, κατά περίπτωση, μήνες
 
Διατάξεις συμμόρφωσης της νομοθεσίας για την εναλλακτική θητεία των αντιρρησιών συνείδησης με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου και τις υποδείξεις του Συνηγόρου του Πολίτη περιέχει σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας το νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το φθινόπωρο.
 
Ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε χθες ότι η εναλλακτική θητεία εναρμονίζεται με τα νέα δεδομένα σε σχέση με την πραγματική διάρκεια της θητείας, κάτι που σημαίνει μείωση της εναλλακτικής θητείας στους 15, κατά περίπτωση, μήνες.
 
«Eχουμε 9 μήνες θητεία στον Στρατό, 12 μήνες θητεία στον Ναυτικό και την Αεροπορία, πρέπει να έχουμε μια αυξημένη ανάλογα διάρκεια της πραγματικής εναλλακτικής υπηρεσίας», είπε χαρακτηριστικά.
 
Επίσης υποστήριξε ότι επέρχονται αλλαγές στον χαρακτηρισμό κάποιου ως αντιρρησία συνείδησης, καθώς θα αναγνωριστεί η δυνατότητα αλλαγής πεποιθήσεων κατά τη διάρκεια παραμονής στην εφεδρεία.
 
Ενα άλλο θέμα που αντιμετωπίζει το νομοσχέδιο είναι οι αντιρρησίες άνω των 35 ετών, οι οποίοι πρέπει να έχουν μια μεταχείριση αντίστοιχη με αυτή που έχουν και οι ενόπλως υπηρετούντες.
 
Σε ερώτηση  για το εάν θα αντιμετωπιστεί και το θέμα της απόρριψης κυρίως των αντιρρησιών για ιδεολογικούς λόγους σε σχέση με όσους επικαλούνται θρησκευτικούς λόγους οι οποίοι γίνονται αποδεκτοί, ο υπουργός υποστήριξε ότι «έχει λυθεί αυτό το θέμα προ πολλού. Στην ισχύουσα νομοθεσία αυτό έχει λυθεί, προβλέπεται και γι’ αυτό και δεν μας ζητάει κανείς να κάνουμε κάτι επ’ αυτού».
 

#TAGS MM