Παρασκευή, 29 Μαρ.
25oC Αθήνα

Εμβολιασμοί παιδιών: Από ποιο επικίνδυνο σύνδρομο απειλούνται αν κολλήσουν κορονοϊό και είναι ανεμβολίαστα

Κορονοϊός - Βρετανία: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί παιδιών 5-11 ετών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες

Απαραίτητο θεωρεί τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού των παιδιών ο καθηγητής Παιδιατρικής και μέλος της Επιτροπής Εμβολιασμού Γιώργος Χρούσος.

Επισήμανε ότι όλα τα παιδιά και κυρίως ηλικίας 5-11 ετών πρέπει να εμβολιαστούν, καθώς πέρα από το να νοσήσουν κινδυνεύουν να εμφανίσουν και το σύνδρομο MIS-C.

Όπως εξήγησε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ πρόκειται για ένα επικίνδυνο σύνδρομο (Πολυσυστηματικό Φλεγμονώδες Σύνδρομο, έχει κλινικά χαρακτηριστικά που μοιάζουν και με τη νόσο Kawasaki και το Σύνδρομο Τοξικού Shock), που εμφανίζεται σε παιδιά που έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό και πιάνει τα αγγεία, ακόμα και αυτά της καρδιάς. Σύμφωνα με όσα είπε το συγκεκριμένο σύνδρομο εμφανίζεται περισσότερο σε παιδιά κάτω των 12 ετών.

Ηταν ιδιαίτερα καθησυχαστικός για την ασφάλεια των εμβολίων λέγοντας ότι στα παιδιά χορηγείται το 1/3 της δόσης από αυτό που λαμβάνει ο ενήλικας και είναι αβλαβή.

Επισήμανε μάλιστα, ότι τα παιδιά αντιδρούν πολύ καλύτερα στο εμβόλιο, κάνουν πολλά αντισώματα που διαρκούν περισσότερο και μπορεί να μη χρειαστεί δεύτερη δόση.

Ο καθηγητής Γιώργος Χρούσος ανέφερε ότι ότι τα mRNA είναι πολύ καλύτερα από τα παλιά εμβόλια. Εξήγησε ότι το mRNA «κάθεται» μέσα στον οργανισμό για 10 λεπτά μόνο. Μπαίνει στο κυτταρόπλασμα, παράγει την πρωτεΐνη για την καταπολέμηση του ιού και εξαφανίζεται. 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις