Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Γιορτή της Μητέρας 2015: Oι ιστορικές ατάκες της ελληνίδας μάνας (μέρος Α)

Γιορτή της Μητέρας 2015: Oι ιστορικές ατάκες της ελληνίδας μάνας (μέρος Α)

Μάνα είναι μόνο μία, λέει ο θυμόσοφος λαός και με αφορμή της Γιορτή της Μητέρας, θυμόμαστε τις πιο απίστευτες ατάκες που έχουμε ακούσει από το στόμα της ελληνίδας μάνας, που είναι μοναδική στο… είδος της.

Δεν είναι λίγες οι φορές που ετοιμαζόμαστε για βραδυνή έξοδο, και από το βάθος της κουζίνας, ακούμε με στεντόρεια φωνή τη φράση «Πάρε και το μπουφάν μαζί σου, θα κρυώσεις».

Έξω μπορεί να μην κάνει τόσο κρύο, αλλά η μάνα θέλει να σε προστατέψει από τις ιώσεις που κυκλοφορούν στην ατμόσφαιρα.

Η διορατικότητα της ελληνίδας μάνας είναι, ομολογουμένως, αξεπέραστη, καθώς την επόμενη μέρα, είναι σίγουρο ότι θα την έχει αρπάξει.

«Μην βγεις έξω λουσμένος, θα κρυώσεις». Και σε αυτή την περίπτωση, πάλι η μάνα έχει δίκιο. Μπορεί να βιαζόμαστε για το ραντεβού και μην δίνουμε σημασία, αλλά την επόμενη ημέρα, θα έχουμε συνάχι.

Το φαγητό της μητέρας, επίσης, δεν μπορεί να συγκριθεί με τίποτα στον κόσμο. Αυτό το γνωρίζουν καλύτερα, όσοι ζουν στο εξωτερικό.

Το πρώτο πράγμα που θέλουν να γευτούν, μόλις πατήσουν το πόδι τους στα πάτρεια εδάφη, είναι το σπιτικό φαγητό. Βρίσκεσαι, λοιπόν, μέσα στον πανικό στο γραφείο και εκείνη την στιγμή βλέπεις μια κλήση από το σπίτι.

Παρ’ όλο που βρίσκεσαι σε ένταση, δεν μπορείς παρά να σηκώσεις το τηλέφωνο για να απαντήσεις και… ας καίγεσαι.

«Έφαγες τίποτα σήμερα;Θες να σου φτιάξω μια ομελέτα για το βράδυ;».

Η συνηθισμένη απάντηση είναι η εξής: «Ρε μάνα, αυτό πήρες να με ρωτήσεις τώρα;Δεν μπορώ να σου μιλήσω τώρα, έχω δουλειά» είναι το δεύτερο πράγμα που θα πεις, για να μην ντροπιαστείς κιόλας στους υπόλοιπους συναδέλφους. Φυσικά, για την ελληνίδα μάνα, δεν τρέφεσαι ποτέ σωστά, κι άμα αντιληφθεί ότι δεν τρως όλα τα καλούδια που έχει μαγειρέψει αποκλειστικά για σένα, τότε φίδι που σε φαγε.

Εκτός από το φαγητό, η ελληνίδα μάνα αγαπά την καθαριότητα και φροντίζει πάντα να έχεις ένα σιδερωμένο ρούχο να φορέσεις.

Το σφουγγάρισμα αποτελεί κάτι σαν ιεροτελεστία. Θες να πας από το δωμάτιο σου στο σαλόνι, και ακούς τη φράση «μην πατάς εκεί,έχω σφουγγαρίσει». Μην έχοντας άλλη επιλογή, περιμένεις να στεγνώσεις το πάτωμα και ας βιάζεσαι.

Όταν κάποιος στεναχωρέσει την ελληνίδα μάνα ή δείξει ότι δεν συμμορφώνεται με τις συμβουλές της,  τότε θα ακούσει την προφητική ατάκα «όταν κάνεις κι εσύ παιδιά, τότε θα με καταλάβεις».

Εκείνη τη στιγμή, δεν αντιλαμβάνεσαι πλήρως τι θέλει να πει, νομίζοντας ότι δεν θα καταπιέζεις τα παιδιά σου, αλλά η αλήθεια είναι ότι όλοι στην πορεία «την πατάνε».

Για το τέλος, αφήσαμε, την ανησυχία της ελληνίδας μάνας, όταν εσύ ξενυχτάς και γλεντάς με τους φίλους σου. Μπορεί εσύ να περνάς καλά, αλλά η ελληνίδα μάνα δεν μπορεί να κοιμηθεί ήσυχη. Μόλις, όμως, έρθεις τα ξημερώματα στο σπίτι, τότε αρχίζει η ανάκριση:«Που ήσουνα και τι έκανες έξω μέχρι αυτή την ώρα». Δεν θα απαντήσεις και θα πας για ύπνο, ωστόσο, ξέρεις ότι η ελληνίδα μάνα είναι εκεί για να σε περιμένει.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε