Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Συγκίνηση στην κηδεία του πυροσβέστη που “έπεσε” ηρωικά την ώρα του καθήκοντος – Φωτό από την τελετή

ΦΩΤΟ από larissanet.gr
ΦΩΤΟ από larissanet.gr

– Σε κλίμα θλίψης και οδύνης η τελετή για τον ήρωα πυροσβέστη, που “χάθηκε” με αυταπάρνηση στη φωτιά του Π. Φαλήρου
– Τυλιγμένο με την ελληνική σημαία το φέρετρο του Μάνθου Μάντζιου
– Πλήθος κόσμου στον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου στη Λάρισα, για το τελευταίο αντίο
– Τραγικές φιγούρες οι γονείς και η μνηστή του αδικοχαμένου πυροσβέστη

Η κηδεία του Μάνθου Μάντζιου ήταν προγραμματισμένη για τις 16:00 το απόγευμα της Δευτέρας, στον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου, στη συνοικία των Ηπειρώτικων στη Λάρισα, το μέρος στο οποίο γεννήθηκε κι όπου ήθελε να επιστρέψει και να υπηρετήσει.
ΦΩΤΟ από larissanet.gr
Στον Ιερό Ναό βρέθηκαν συγγενείς και φίλοι του αδικοχαμένου πυροσβέστη, ο οποίος στην προσπάθειά του να απεγκλωβίσει μία 44χρονη γυναίκα από τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε σε κατάστημα υδραυλικών στο Παλαιό Φάληρο, το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, εγκλωβίστηκε επίσης κι άφησε την τελευταία του πνοή.
ΦΩΤΟ από larissanet.gr
ΦΩΤΟ από larissanet.gr
Όπως αναφέρει το larissanet.gr, οι γονείς του Μάνθου Μάντζιου, αλλά και η μνηστή του, που βρέθηκαν στο τελευταίο αντίο του πυροσβέστη, δεν μπορούσαν ακόμη να συνειδητοποιήσουν πως ο άνθρωπός τους χάθηκε για πάντα.
ΦΩΤΟ από larissanet.gr
ΦΩΤΟ από larissanet.gr
Στην κηδεία παρευρέθησαν και δεκάδες συνάδελφοι του ήρωα πυροσβέστη, για να αποτίσουν τον ύστατο φόρο τιμής στον “δικό” τους άνθρωπο και συνάδελφο.
ΦΩΤΟ από larissanet.gr
ΦΩΤΟ από larissanet.gr
Το φέρετρο τπου Μ. Μάντζιου ήταν τυλιγμένη με την ελληνική σημαία, ενώ κατά τη διάρκεια την ακολουθία συνόδευαν και βιολιά, δίνοντας έναν ηρωικό τόνο στο τελευταίο αντίο του πυροσβέστη, που με αυταπάρνηση “έπεσε” στη φωτιά, προσπαθώντας να σώσει μία ανθρώπινη ζωή.

Το χρονικό της τραγωδίας

Όσο περνούν οι ώρες από το τραγικό περιστατικό του παλαιού Φαλήρου που στοίχισε τη ζωή σε δύο νέους ανθρώπους, γίνονται γνωστά νέα στοιχεία σχετικά με το μοιραίο βράδυ.

Γεγονότα που επιβεβαιώνουν την ευσυνειδησία, την αυτοθυσία και αυταπάρνηση του 33χρονου Μάνθου Μάντζιου, ο οποίος έχασε τη ζωή του στην προσπάθειά του να σώσει ανθρώπινες ζωές, σε μια εξαρχής χαμένη μάχη με τη φωτιά.

Το μοιραίο βράδυ της περασμένης Παρασκευής ο 33χρονος αρχιπυροσβέστης ως αξιωματικός υπηρεσίας στον 5ο πυροσβεστικό σταθμό έφθασε από τους πρώτους στην οδό Ιπποκράτους και ανέλαβε επικεφαλής της επιχείρησης κατάσβεσης της μεγάλης πυρκαγιάς, η οποία αφού είχε καταστρέψει ολοσχερώς το ισόγειο κατάστημα υδραυλικών είχε επεκταθεί στους ορόφους του τριώροφου κτιρίου.

Αρχικά ο Μάντζιος, μαζί με έναν ακόμα συνάδελφο του, ανέβηκαν στο δώμα μεταξύ ισογείου και πρώτου ορόφου από όπου απεγκλώβισαν την ηλικιωμένη.
Βλέποντας όμως τις φλόγες να καίνε τα πάντα και τους καπνούς να κάνουν αποπνικτική την ατμόσφαιρα, ο 33χρονος ηρωικός πυροσβέστης πήρε την απόφαση να ανέβει ξανά στον δεύτερο όροφο, όπου σύμφωνα με τον υδραυλικό ο οποίος βοηθούσε στην κατάσβεση της πυρκαγιάς, βρισκόταν εγκλωβισμένη η σύζυγος του.

Κάθε χαμένο δευτερόλεπτο θα μπορούσε να αποβεί μοιραίο για τη ζωή της 44χρονης. Έτσι, ο Μαντζιος πήρε την απόφαση να μπει ξανά στο φλεγόμενο κτίριο με την ίδια μπουκάλα οξυγόνου.
Επιλογή ενδεικτική του θάρρους και της αυταπάρνησης του ηρωικού πυροσβέστη, που όμως αποδείχθηκε μοιραία.

Όταν έφθασε στο διαμέρισμα του δεύτερου ορόφου ο Μάντζιος διαπίστωσε ότι αφενός δεν υπήρχε κανένα σημάδι επικοινωνίας με την εγκλωβισμένη γυναίκα, η οποία ήδη είχε πέσει αναίσθητη στο πάτωμα από τους καπνούς. Αφετέρου οι φλόγες είχαν ήδη φθάσει στο διαμέρισμα.

Κυριολεκτικά στα τυφλά και με ελάχιστο οξυγόνο πλέον στη φιάλη ο πυροσβέστης μπήκε στο διαμέρισμα αναζητώντας την εγκλωβισμένη μητέρα… Εμπιστεύτηκε την πολυετή εμπειρία του στην υπηρεσία και την πίστη του ότι και από αυτή τη μάχη με το θηρίο θα έβγαινε νικητής.

Αυτή τη φορά η φωτιά λύγισε τον αδικοχαμένο πυροσβέστη. Το θάρρος του όμως θα αποτελεί φωτεινό παράδειγμα και οδηγό για τους συναδέλφους του στο Σώμα, όπου ονειρευόταν να υπηρετήσει από μικρο παιδί.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΛΑΓΑΝΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

“Αφήστε μας να πενθήσουμε”: το μήνυμα της οικογένειας του αδικοχαμένου πυροσβέστη

Το χειρόγραφο μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα για τον ηρωικό πυροσβέστη

Θρήνος για το θάνατο του 33χρονου πυροσβέστη – Συλλυπητήρια από την ΠΟΑΣΥ

Θρήνος στο Π. Φάληρο – Μητέρα δύο ανήλικων η γυναίκα που έχασε τη ζωή της – Ετοιμαζόταν να παντρευτεί ο πυροσβέστης που βρέθηκε δίπλα της νεκρός

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε