Παρασκευή, 29 Μαρ.
23oC Αθήνα

Μετάλλαξη Όμικρον: Ο «οδικός χάρτης» για τα Χριστούγεννα και τα μέτρα που προτείνουν οι επιστήμονες

Μετάλλαξη Όμικρον: Ο «οδικός χάρτης» για τα Χριστούγεννα και τα μέτρα που προτείνουν οι επιστήμονες

Νέα δεδομένα φέρνει η μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού τα φετινά Χριστούγεννα, καθώς έχει βάλει ήδη το “πόδι” του στην Ευρωπαϊκή Ένωση με 766 καταγεγραμμένα περιστατικά.

Σε μια προσπάθεια περιορισμού της διασποράς της μετάλλαξης Όμικρον, οι κυβερνήσεις των κρατών λαμβάνουν προληπτικά μέτρα. Όμως, η μεγαλύτερη μεταδοτικότητα της νέας παραλλαγής είναι βέβαιο ότι θα ευνοήσει την τελική επικράτησή της. Αυτήν την εβδομάδα, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας αναμένεται να εισηγηθεί την ισχυρή σύσταση προς τους πολίτες για αυξημένο testing πριν από τις συγκεντρώσεις στα σπίτια και τον περιορισμό στον αριθμό των ατόμων στα ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Τι προκαλεί ανησυχία

Ο νέος παραλλαγμένος ιός Όμικρον, με μεταδοτικότητα πάνω από 4 φορές από τους προηγούμενους ιούς SARS-CoV-2, έχει εντοπιστεί σε 23 χώρες της ΕΕ, σύμφωνα με τελευταία στοιχεία του Ευρωπαϊκού CDC έως την Κυριακή (12/12).

Το πιο ανησυχητικό είναι πως εμφανίζει πλέον δυναμική διασποράς στην κοινότητα, ενώ μέχρι σήμερα τα κρούσματα ήταν στην πλειοψηφία τους εισαγόμενα. Συγκεκριμένα, ανάμεσα στις νέες λοιμώξεις Όμικρον που εντοπίστηκαν την τελευταία εβδομάδα, μόλις 22 (13%) ήταν σχετιζόμενες με ταξίδι στο εξωτερικό ενώ οι 121 (70%) προέρχονταν από εγχώρια μετάδοση, σύμφωνα με το ECDC.

Χώρες που αναφέρουν κρούσματα Όμικρον χωρίς επιδημιολογική συσχέτιση με ταξίδια εκτός της ΕΕ είναι το Βέλγιο, η Δανία, η Φινλανδία, η Ισπανία, η Σουηδία, η Λετονία και η Ισλανδία.

“Αυτό δείχνει ότι ενδέχεται να υπάρχει στα κράτη εκτεταμένη ενδογενής μετάδοση, μη εντοπισμένη και συνεχής”, αναφέρουν οι επιστήμονες του ECDC.

Συμπληρώνουν δε, πως όλοι οι ασθενείς με Covid που μολύνθηκαν από την Όμικρον ήταν, είτε ασυμπτωματικοί είτε με ήπια νόσηση, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι που να σχετίζονται με τον νέο ιό.

Ωστόσο, η εποχή των εορτών που πλησιάζει. Η αυξημένη κινητικότητα των πολιτών σε αγορές και χώρους ψυχαγωγίας, ο συνωστισμός σε κλειστούς χώρους σε συνδυασμό με τις χειμερινές χαμηλές θερμοκρασίες, αναμένεται να δημιουργήσουν ιδανικό υπόβαθρο για την ταχύτερη επικράτηση της νέας παραλλαγής.

Για τον λόγο αυτό όλες οι χώρες της ΕΕ, όπως και η Ελλάδα, λαμβάνουν επιπλέον μέτρα (εντατικοποίηση των εμβολιασμών, lockdown στους ανεμβολίαστους και οριοθέτηση των επαφών) ώστε να περιοριστεί η ένταση του επόμενου κύματος της πανδημίας, που όπως όλα δείχνουν αναμένεται μετά τις γιορτές.

Ελλάδα: Χριστούγεννα με ανοιχτή κοινωνία και οικονομία για εμβολιασμένους

Ανήσυχοι παρακολουθούν τις νέες εξελίξεις και οι έλληνες επιδημιολόγοι, αν και στη χώρα μας έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής μόλις τρία κρούσματα από τη νέα παραλλαγή και μάλιστα όλα προερχόμενα από ταξίδια. Ωστόσο, δεν υπάρχει κανένας εφησυχασμός.

Ειδικευμένοι στις μεταλλάξεις επιστήμονες υπενθυμίζουν στο iatropedia.gr πως και με τη παραλλαγή Δέλτα, για περίπου δύο μήνες τα κρούσματα ήταν εξαιρετικά περιορισμένα, πριν επεκταθούν στη συνέχεια με ιλιγγιώδη ρυθμό.

Υπάρχουν μάλιστα αυξημένες επιδημιολογικές ενδείξεις, πως παρά την αποκλιμάκωση σήμερα στα κρούσματα, η νέα έξαρση δεν θα αργήσει να συμβεί μετά τις γιορτές και μάλιστα αυτή τη φορά στο λεκανοπέδιο Αττικής.

Ήδη, οι χθεσινές εικόνες στην οδό Ερμού με τη φοβερή κοσμοσυρροή που επικράτησε στους δρόμους και τα εμπορικά καταστήματα δίνει το στίγμα των ημερών.

Η πίεση που ασκεί η κυβέρνηση για αύξηση των εμβολιασμών στους ηλικιωμένους, σε όλους τους υπόλοιπους πολίτες για την τρίτη δόση (για την οποία υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι προστατεύει από τη μετάλλαξη Όμικρον), η εμβολιαστική θωράκιση και των μικρών παιδιών και ο αποκλεισμός των ανεμβολίαστων από κλειστούς χώρους ψυχαγωγίας και εστίασης, θα μας σώσει από τα χειρότερα.

Από σήμερα Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου μάλιστα, θεωρούνται ανεμβολίαστοι (δεν θα ισχύει το πιστοποιητικό εμβολιασμού) οι άνω των 60 ετών που δεν έχουν κάνει την αναμνηστική δόση και έχουν κλείσει επτάμηνο από την δεύτερη δόση.

Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες, η αυξημένη μεταδοτικότητα της Όμικρον και η πιθανότητα τα εμβόλια να προστατεύουν από σοβαρή νόσο και θάνατο αλλά όχι από τη διασπορά, δείχνει την ανάγκη λήψης επιπλέον προφυλακτικών μέτρων στις γιορτές.

Οικογενειακές συγκεντρώσεις με αυξημένο testing και έως 20 άτομα

Σε νέα συνεδρίαση που θα γίνει την Τετάρτη οι επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων θα κληθούν να γνωμοδοτήσουν για την κατάρτιση ενός νέου οδικού χάρτη για τις γιορτές, που θα περιλαμβάνει πιθανότατα όχι νέες απαγορεύσεις, αλλά ευρύτερες συστάσεις για τήρηση των υγειονομικών μέτρων και οριοθέτηση των επαφών κατά την περίοδο των εορτών.

Κι αυτό καθώς, υπάρχει αυξημένος φόβος πως οι ανεμβολίαστοι που είναι αποκλεισμένοι από τους χώρους ψυχαγωγίας, θα συγκεντρωθούν σε σπίτια για το ρεβεγιόν, αυξάνοντας σημαντικά την πιθανότητα εκτεταμένης διασποράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr, θα υπάρξουν συγκεκριμένες συστάσεις προς τον πληθυσμό, με νέα πρωτόκολλα που βοηθούν στον περιορισμό της πιθανότητας διασποράς.

Οι επιστήμονες αναμένεται να ζητήσουν να υπάρξει αυξημένος αυτοδιαγνωστικός έλεγχος σε μικρούς και μεγάλους πριν από τις συγκεντρώσεις στα σπίτια με τα δωρεάν self test που διανέμει η κυβέρνηση σε όλους τους έλληνες και κάθε ηλικίας πολίτες, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.

Η διενέργεια των τεστ τους ένα 24ωρο πριν από το ρεβεγιόν αναμένεται να βοηθήσει στον έγκαιρο εντοπισμό και απομόνωση χιλιάδων ασυμπτωματικών και στη διακοπή της αλυσίδας μετάδοσης.

Επίσης, θα πρέπει οι συγκεντρώσεις στα σπίτια να μην υπερβαίνουν τον αριθμό των 20 ατόμων, κατά προτίμηση όλων εμβολιασμένων. Ανοιχτό παραμένει εάν αυτός ο αριθμός θα μειωθεί στην περίπτωση παρουσίας ανεμβολίαστων, ενώ θα υπάρξει και ισχυρή σύσταση για καλό αερισμό των χώρων.

Ποια μέτρα λαμβάνουν άλλες χώρες

Όλες οι χώρες της Ευρώπης, ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση και τα ιδιαίτερα κοινωνικοπολιτικά τους χαρακτηριστικά, αυστηροποιούν τα μέτρα ενόψει της απειλής Όμικρον και των εορτών των Χριστουγέννων.

Δείτε ποια μέτρα ισχύουν αναλυτικά, ανά χώρα:

Ηνωμένο Βασίλειο – 3.137 κρούσματα Όμικρον

Η Βρετανία με 3.137 κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον ανέβασε την Κυριακή (12/12) το επίπεδο συναγερμού της από το 3 στο 4, σε κλίμακα των 5 βαθμών.

Έτσι πλέον η κυβέρνηση προχωρά σε plan B έκτακτης ανάγκης, επαναφέροντας την τηλε-εργασία και τη χρήση της μάσκας. Το πιστοποιητικό εμβολιασμού με δύο δόσεις γίνεται υποχρεωτικό για την είσοδο σε νυχτερινά καταστήματα και χώρους με συνωστισμό.

Αυστρία – 17 κρούσματα Όμικρον

Η Αυστρία, με 17 εντοπισμένες λοιμώξεις της παραλλαγής Όμικρον, κατάργησε μεν την Κυριακή το lockdown των δύο εβδομάδων, όμως μόνο για τους πολίτες που διαθέτουν πάσο «2G», δηλαδή για εμβολιασμένους και πρόσφατα αναρρώσαντες.

Άτομα χωρίς πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης δεν μπορούν να βγουν από το σπίτι τους, παρά μόνο για να μεταβούν στην εργασία τους και για την κάλυψη βασικών αναγκών.

Ισχύει απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 23:00, ενώ στα εστιατόρια, μέσα μαζικής μεταφοράς και εσωτερικούς χώρους απαιτείται μάσκα υψηλής προστασίας (FFP2).

Δανία – 195 κρούσματα Όμικρον

Από τις 15 Δεκεμβρίου, οι μαθητές στη Δανία ξεκινούν τηλε-εκπαίδευση, λίγο πριν από το κλείσιμο των σχολείων για τα Χριστούγεννα, εξαιτίας της ανησυχίας για την μετάλλαξη Όμικρον, που μετρά 195 επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα και μάλιστα πολλά από αυτά να προέρχονται από εγχώρια διασπορά.

Η κυβέρνηση της Δανίας διέταξε το κλείσιμο των νυχτερινών κέντρων, μπαρ και εστιατορίων σε μια προσπάθεια να περιορίσει τον ιό.

Οι αρχές συνέστησαν στους πολίτες να εργάζονται από το σπίτι, απαγόρευσε τις συναυλίες με περισσότερα από 50 άτομα και καθιέρωσε την υποχρεωτική μάσκα στα εστιατόρια, όταν οι θαμώνες δεν είναι καθήμενοι.

Νορβηγία – 109 κρούσματα Όμικρον

Από την Πέμπτη τέθηκε σε ισχύ το όριο των 10 ατόμων στις συγκεντρώσεις σε κατοικίες, ώστε να περιοριστεί πιθανή διασπορά της Όμικρον. Ο αριθμός για τα ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς θα αυξηθεί σε 20. Σε όλη τη χώρα έχουν εντοπιστεί 109 κρούσματα της Όμικρον.

Ανάμεσα σε άλλα μέτρα που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, περιλαμβάνεται η επαναφορά των μέτρων κοινωνικής απόστασης στα εστιατόρια, η απαγόρευση συμμετοχής σε δημόσιες εκδηλώσεις άνω των 50 ατόμων και η προτροπή για τηλε-εργασία.

Οι αρχές συνιστούν, επίσης, τη χρήση μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς, σε καταστήματα και εμπορικά κέντρα.

Πολωνία – 0 κρούσματα Όμικρον

Η Πολωνία προχωρά σε υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά της COVID-19 για όλους τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, τους δασκάλους, την αστυνομία, τον στρατό και το πυροσβεστικό σώμα.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως μετά την 1η Μαρτίου, ο εμβολιασμός θα είναι προϋπόθεση για την εργασία στους παραπάνω κλάδους.

Τα νυχτερινά κέντρα αναμένεται να κλείσουν και τα εστιατόρια και τα θέατρα θα λειτουργούν με μειωμένη δυναμικότητα από τις 15 Δεκεμβρίου και μετά.

Γερμανία – 82 κρούσματα Όμικρον

Το γερμανικό κοινοβούλιο αποφάσισε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό με τουλάχιστον μία δόση για τους υγειονομικούς, την ώρα που η χώρα μετρά 82 νέα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον και εκτεταμένη διασπορά της Δέλτα στον πληθυσμό με μεγάλη επιβάρυνση του υγειονομικού συστήματος και χωρίς ικανοποιητικό ποσοστό εμβολιασμών.

Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση προχώρησε επίσης και σε νέα μέτρα αποκλεισμού των ανεμβολίαστων από μη απαραίτητες δραστηριότητες, όπως είναι η εστίαση, η ψυχαγωγία, αλλά και από τους πολιτιστικούς και αθλητικούς χώρους.

Γαλλία – 59 κρούσματα Όμικρον

Η Γαλλία, ενόψει της πιθανότητας εκτεταμένης διασποράς της Όμικρον, έκλεισε την Παρασκευή (10/12) τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης για τέσσερις εβδομάδες σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις ραγδαία αυξανόμενες μολύνσεις COVID-19.

Από τις 15 Ιανουαρίου, όλοι οι ενήλικες για να διατηρήσουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού τους θα χρειαστούν τρίτη δόση τουλάχιστον επτά μήνες μετά τον πλήρη εμβολιασμό. Από τα μέσα Δεκεμβρίου, οι πολίτες άνω των 65 ετών, θα χρειαστούν αναμνηστική δόση για την παράταση των πιστοποιητικών τους.

Ιταλία – 13 κρούσματα Όμικρον

Η ιταλική κυβέρνηση στις 6 Δεκεμβρίου επέβαλε την αποκλειστική πρόσβαση στα εστιατόρια, σινεμά και άλλους δημόσιους εσωτερικούς χώρους μόνο σε εμβολιασμένους ή αναρρώσαντες, ενώ ένα ατομικό δελτίο υγείας -που περιλαμβάνει τη δυνατότητα αρνητικού Covid test- απαιτείται για την είσοδο στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Βέλγιο – 30 κρούσματα Όμικρον

Νηπιαγωγεία και  δημοτικά σχολεία θα κλείσουν μια εβδομάδα νωρίτερα για τις διακοπές των Χριστουγέννων. Τα παιδιά πρέπει να φορούν μάσκες από την ηλικία των έξι ετών.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό στους εργαζόμενους της υγειονομικής περίθαλψης από τις αρχές του επόμενου έτους. Όσοι αρνηθούν θα ανασταλεί η εργασιακή σχέση τους με τα νοσοκομεία από την 1η Ιανουαρίου.

Πορτογαλία – 49 κρούσματα Όμικρον

Η Πορτογαλία, με υψηλά ποσοστά εμβολιασμού (86%), αλλά και 49 ταυτοποιημένες λοιμώξεις Όμικρον επανέφερε αυστηρότερους περιορισμούς την 1η Δεκεμβρίου για να περιορίσει μια νέα αύξηση μολύνσεων. Οι μάσκες έγιναν και πάλι υποχρεωτικές, ενώ απαιτείται ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ανάρρωσης από την COVID-19 για πρόσβαση σε εστιατόρια, κινηματογράφους και ξενοδοχεία.

Ισπανία – 36 κρούσματα Όμικρον

Η Ισπανία έχει καταγράψει 36 περιστατικά από την νέα παραλλαγή του κορονοϊού Όμικρον και πολλές περιπτώσεις ενδογενούς διασποράς. Έτσι, παρά το 80% των εμβολιασμένων στον ισπανικό πληθυσμό, αρκετές περιοχές προχωρούν σε αυστηροποίηση των μέτρων για τους μη εμβολιασμένους ενόψει της περιόδου των Χριστουγέννων, επεκτείνοντας τη χρήση του πιστοποιητικού COVID-19 για την είσοδο σε μπαρ και εστιατόρια.

Ολλανδία – 62 κρούσματα Όμικρον

Νέοι περιορισμοί τέθηκαν σε ισχύ στην Ολλανδία, όπου έχουν εντοπιστεί 62 λοιμώξεις του νέου ιού. Κλειστές παραμένουν στη χώρα όλες οι επιχειρήσεις που δεν εμπορεύονται βασικά αγαθά, όπως είναι τα μπαρ και τα εστιατόρια , από τις 17:00 έως τις 05:00.

Περιορισμοί υπάρχουν και για τους πολιτιστικούς χώρους και τα μουσεία, καθώς και για στις αθλητικές εγκαταστάσεις.

Της Γιάννας Σουλάκη/iatropedia.gr

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις