Τρίτη, 16 Απρ.
19oC Αθήνα

Συμφωνία Ελλάδας – Αλβανίας για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μέσω Χάγης

Αλβανία - Δένδιας - Ράμα Χάγη

Αυτός ο τρόπος επίλυσης της διαφοράς ανάμεσα σε Ελλάδα και Αλβανία επελέγη καθώς τα συνταγματικά προσκόμματα της Αλβανίας εμπόδιζαν την διευθέτηση των διαφορετικών προσεγγίσεων.

Σε συμφωνία για παραπομπή του ζητήματος των θαλασσίων ζωνών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ήρθαν Ελλάδα και Αλβανία, κατά τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια με τον πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας, Εντι Ράμα.

Ο κ. Δένδιας επισήμανε σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον κ. Ράμα ότι «έχοντας εξετάσει ενδελεχώς το ζήτημα, συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε Ελλάδα και Αλβανία από κοινού στην υποβολή του ζητήματος αυτού στη διεθνή δικαιοσύνη, στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης».

Αυτός ο τρόπος επίλυσης της διαφοράς ανάμεσα σε Ελλάδα και Αλβανία επελέγη καθώς τα συνταγματικά προσκόμματα της Αλβανίας εμπόδιζαν την διευθέτηση. Υπενθυμίζεται πως οι δύο χώρες είχαν καταλήξει σε συμφωνία, ωστόσο ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και νυν πρωθυπουργός, Έντι Ράμα, είχε προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο που την απέρριψε.

Δείτε τι μετέδωσε ο απεσταλμένος της ΕΡΤ στα Τίρανα:

Νωρίτερα ο κ. Δένδιας είχε συναντηθεί με τον Αλβανό ομόλογό του.

 

 

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις