Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Η γρίπη στην κορύφωσή της

Η πανδημία γρίπης βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη χώρα μας στην κορυφή

του κύματος, με 53 άτομα που έχουν χάσει για την ζωή, από τους οποίους οι 9 δεν είχαν υποκείμενο νόσημα.

Σήμερα, νοσηλεύονται στις μονάδες εντατικής θεραπείας 51 περιστατικά, 36 από τα οποία είναι διασωληνωμένα και σε σοβαρή κατάσταση. Αν και δεν υπάρχει μεγάλη κινητικότητα στα περιστατικά τα οποία νοσούν από την νέα γρίπη, ένα ποσοστό από αυτά νοσεί και εισέρχεται στα νοσοκομεία με απλή πνευμονία.

Οι εκτιμήσεις του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) για τις επόμενες εβδομάδες είναι ότι η γρίπη θα παρουσιάσει στασιμότητα, και όχι ανοδική πορεία.

Ένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα που είναι ακόμη αναπάντητα είναι: εάν θα υπάρξει δεύτερο κύμα και τι ύψος θα έχει αυτό. Το πιθανότερο είναι να είναι μικρότερο και ηπιότερο από το πρώτο κύμα. Το ΕΚΕΠΥ παρακολουθεί στενά όλες τις παραμέτρους εκτίμησης της νέας γρίπης.

Στην τελευταία Σύνοδο των υπεύθυνων για την επικοινωνιακή πολιτική της ΕΕ για την γρίπη Η1Ν1 – που έγινε στις 17 & 18 Δεκεμβρίου που έγινε στο Λουξεμβούργο –  όλες οι χώρες παρουσιάζουν παρεμφερείς δείκτες εμβολιασθέντων με την Ελλάδα. Δηλαδή, εάν αφαιρέσει κανείς την Σουηδία, με 30% εμβολιασθέντες επί του συνολικού πληθυσμού, για τις υπόλοιπες χώρες η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού κινείται μέχρι αυτή τη στιγμή το πολύ ως το 20% .

 
Ο κ. Παναγιώτης Ευσταθίου είναι Διοικητής του ΕΚΕΠΥ (Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας)

Γνώμη Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε