Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

100 κιλά ελεφαντόδοντο κατασχέθηκαν στα σύνορα Κίνας – Βιετναμ

100 κιλά ελεφαντόδοντο κατασχέθηκαν στα σύνορα Κίνας – Βιετναμ

Η αστυνομία στο Βιετνάμ προχώρησε στην κατάσχεση περίπου 100 κιλών ελεφαντόδοντου κοντά στην μεθόριο με την Κίνα, αναφέρει σήμερα Κυριακή εγχώρια εφημερίδα.

Το ελεφαντόδοντο ανακάλυψαν άνδρες της τροχαίας, σε έλεγχο ενός αυτοκινήτου το πρωί της Παρασκευής, γράφει η εφημερίδα Tuoi Tre, που δεν διευκρινίσει εάν υπήρξαν συλλήψεις και πόσες.Εκπρόσωπος της αστυνομίας απέφυγε να προβεί σε σχόλια για το θέμα ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο.

Το 2009, κρατικά ΜΜΕ στο Βιετνάμ είχαν αναφέρει ότι η αστυνομία κατέσχεσε εκατοντάδες κιλά ελεφαντόδοντου–μεγάλο μέρος της ποσότητας ήταν χαυλιόδοντες που εισήχθησαν παράνομα από την Κένυα.

Ειδικοί σημείωσαν την περασμένη εβδομάδα στη σύνοδο για το διεθνές εμπόριο απειλούμενων ειδών, που υποστηρίζει ο ΟΗΕ, ότι στην Ασία υπάρχει μεγάλη ζήτηση για αφρικανικό ελεφαντόδοντο, που συνδέεται κατά κύριο λόγο με συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος.

Το Βιετνάμ απαγόρευσε το λαθρεμπόριο ελεφαντόδοντος το 1992, αλλά τα καταστήματα που εμπορεύονται τέτοια είδη που χρονολογούνται πριν την απαγόρευση. Πολλοί εκμεταλλεύονται αυτό το “παραθυράκι” στη νομοθεσία ώστε να προμηθεύονται παράνομα και να εμπορεύονται αντικείμενα που αποκτούν μέσω των λαθρεμπόρων, σύμφωνα με ακτιβιστές για την προστασία των επαπειλούμενων ειδών.

Στο μεταξύ, οι αρχές στο αεροδρόμιο Tan Son Nhat της Πόλης Χο Τσι Μινχ ανακοίνωσαν ότι κατέσχεσαν 33 ζωντανούς μυρμηγκοφάγους γένους manis, ανέφερε η Tuoi Tre.

Οι μυρμηγκοφάγοι πωλούνται σε πελάτες στο βορρά έναντι ενός εκατομμυρίου ντονγκ το κιλό, σύμφωνα με την εφημερίδα. Η ζήτηση για το κρέας του σπάνιου ζώου, που υποτίθεται ότι έχει φαρμακευτικές και αφροδισιακές ιδιότητες, είναι μεγάλη στην Κίνα και στο Βιετνάμ. Το είδος χαρακτηρίζεται επαπειλούμενο από την Διεθνή Ένωση Προστασίας της Φύσης (IUCN).

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε