Παρασκευή, 26 Απρ.
20oC Αθήνα

100 χρόνια φυλακή για «πλαστή» έφοδο σε σχολείο της Γένοβα

100 χρόνια φυλακή για «πλαστή» έφοδο σε σχολείο της Γένοβα

Το εφετείο της Γένοβα καταδίκασε 26 αστυνομικούς για συμμετοχή σε νυχτερινή έφοδο στο σχολείο Ντίαζ κατά τη διάρκεια της διάσκεψης της G8 το 2001.

Αστυνομικές δυνάμεις είχαν εισβάλει στο σχολείο, κατά τις νυχτερινές ώρες της 21ης Ιουλίου, προχωρώντας στη σύλληψη 93 ατόμων. Περισσότεροι από 80 είχαν τραυματισθεί, ανάμεσά τους και ένας Βρετανός δημοσιογράφος, ο οποίος είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση.

Οι δικαστές έκριναν ότι και οι 26 αστυνομικοί είναι ένοχοι, διότι προχώρησαν σε πλαστές και αναληθείς καταθέσεις: μέσα στο συγκεκριμένο σχολείο, δεν υπήρχε καμία βόμβα μολότοφ, ούτε και ξύλινες ή σιδερένιες δοκοί. Πρόκειται για αποδείξεις, που κατασκευάσθηκαν «εκ των υστέρων» για να δικαιολογηθεί η έφοδος. Έτσι, το εφετείο καταδίκασε σε συνολικά 100 φυλάκισης τους υπαίτιους, ανατρέποντας ολοκληρωτικά την αθωωτική απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου.

Έστω και αν πολλές από τις αρχικές κατηγορίες, έχουν πλέον παραγραφεί, οι καταδίκες επιβάλλονται σε άτομα που, ύστερα από σειρά προαγωγών, βρίσκονται σήμερα σε θέσεις-κλειδιά της ιταλικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας και της αστυνομικής ομάδας για την καταπολέμηση της μαφίας.

Ικανοποιημένη από την απόφαση δήλωσε η μητέρα του Κάρλο Τζουλιάνι, του 19χρονου διαδηλωτή που δολοφονήθηκε από 23χρονο καραμπινιέρο, στη διάρκεια των διαδηλώσεων που έγιναν με αφορμή τη σύνοδο της G8 στη Γένοβα. «Επιβεβαιώθηκε η ενοχή της ηγετικής ομάδας της αστυνομίας. Αυτή η απόφαση μας βοηθά να ξαναποκτήσουμε λίγη εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη», δήλωσε η Χάιντι Τζουλιάνι.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης των καταδικασθέντων χαρακτήρισαν την απόφαση πρωτοφανή και ανακοίνωσαν ότι πρόκειται να προσφύγουν στον Άρειο Πάγο.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε